Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Διατηρούμε φρέσκα και τα φρούτα

του Δημήτρη Μπούτου Κάντο μόνος σουφρούτα, ψυγείο, αποθήκευση

Ποια φρούτα βασιλεύουν στην καρδιά του χειμώνα; Μήλα, εσπεριδοειδή, αχλάδια, μπανάνες, τα τελευταία ρόδια αλλά και μερικά ακόμα μούρα, τούτα είναι τα πιο δημοφιλή στις αγορές μας. Ο κρύος καιρός τους επιτρέπει να διατηρούνται για αρκετές ημέρες, όμως ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες για το καθένα τους; Για έναν γνήσιο bostanista μία σακούλα με φρούτα ισούται με καμία· ποιος μπορεί να αντισταθεί στα χρώματα και τις ευωδιές που κατακλύζουν πάγκους και καφάσια στις λαϊκές; Αφού λοιπόν εξασφαλίσαμε τη μακροημέρευση των λαχανικών μας, ας φροντίσουμε να κρατήσουμε φρέσκα και τα χειμερινά, πολύτιμα φρούτα.

Τα μήλα υπομονετικά θα διατηρηθούν για περίπου 10 μέρες εκτός ψυγείου, αρκεί να τους εξασφαλίσουμε ένα δροσερό σημείο στον πάγκο της κουζίνας μας. Αν ως τότε, πολύ κακώς, δεν τα έχουμε μεταμορφώσει σε ζουμερή tarte Tatin, τα μεταφέρουμε για το υπόλοιπο των ημερών τους στο ψυγείο σε ένα χάρτινο κουτί ή μια σκληρή χάρτινη σακούλα. Εκείνη του μανάβη είναι ό,τι πρέπει.

Photo: quinnanya@Flickr
Photo: quinnanya@Flickr

Λεμόνια, πορτοκάλια και συγγενή εσπεριδοειδή , περάστε έξω! Ιδεώδες μέρος για εσάς, αυτή την εποχή, είναι το μπαλκόνι, καθώς χρειάζεστε φρέσκο αέρα και σχετικά κρύο περιβάλλον. Αν τα αποθηκεύσουμε σε οποιοδήποτε αεροστεγές δοχείο, δεν πρόκειται να μας το συγχωρήσουν. Αφού τα απολαύσουμε, δεν αφήνουμε τίποτα να πάει χαμένο: με τις φλούδες τους ετοιμάζουμε λαχταριστή, πανεύκολη μαρμελάδα, όπως μας έδειξε η Αμαλία Λογαρά.

Photo: motherholda@Flickr
Photo: motherholda@Flickr

Πιο βολικά τα αχλάδια, θα διατηρηθούν για αρκετές ημέρες σε ένα κρύο σημείο της κουζίνας εντός ή εκτός χάρτινης σακούλας. Αν όμως είναι ακόμα άγουρα και θέλουμε να επιταχύνουμε την ωρίμανσή τους, βάζουμε στην παρέα τους ένα μήλο που θα επισπεύσει κάπως τα πράγματα.

Photo: madlyinlovewithlife@Flickr
Photo: madlyinlovewithlife@Flickr

Το βραβείο του διακριτικότερου φρούτου ανήκει επάξια στα ρόδια, που θα περάσουν ίσως και περισσότερο από έναν μήνα στη γνωστή, πια, κρύα γωνιά της κουζίνας. Αν ασφαλώς ως τότε δεν τα έχουμε αξιοποιήσει σε κάποια δροσάτη σαλάτα, σαν την εύγευστη πρόταση του Δημήτρη Ποταμιάνου.

Photo: sunniest@Flickr
Photo: sunniest@Flickr

Προσοχή στα φίνα μούρα, όλων των ειδών, που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς! Δεν τους αρέσει να στοιβάζονται, οπότε όταν τα αποθηκεύουμε, κατά προτίμηση σε χάρτινες σκληρές σακούλες, καλύτερα ας τα μοιράσουμε σε δύο ή τρεις, ανάλογα με την ποσότητα. Θα τα πλύνουμε μόλις πριν αποφασίσουμε να τα γευτούμε - ποτέ νωρίτερα. Τι θα ετοιμάσουμε με τα καλοδιατηρημένα μούρα μας; Τη λαχταριστή πουτίγκα της Θάλειας Τσιχλάκη ή την πίτα της ανταμοιβής;

Photo: scalespeeder@Flickr
Photo: scalespeeder@Flickr

Η ισχύς εν τη ενώσει, όχι όμως και για τις μπανάνες. Το μυστικό για να διατηρηθούν φρέσκες και κατακίτρινες για αρκετές ημέρες είναι να χωριστούν η μια από την άλλη - θλιβερό αλλά σωτήριο. Κόβουμε λοιπόν το τσαμπί και τους εξασφαλίζουμε ένα αρκετά ζεστό μέρος, όπως την πρώτη θέση μπροστά σε ένα πολύ φωτεινό παράθυρο. 

Όσο ο καιρός ζεσταίνει και κάνουν την εμφάνισή τους τα λιμπιστερά ανοιξιάτικα, και αργότερα καλοκαιρινά, φρούτα, θα επανερχόμαστε για τις δικές τους ξεχωριστές συμβουλές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'