Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Διατηρούμε φρέσκα τα λαχανικά

του Δημήτρη Μπούτου Κάντο μόνος σουλαχανικά, ψυγείο, αποθήκευση

Οπωσδήποτε μερικά πράσα, ωραία φαίνονται τα μπρόκολα, ένα κουνουπίδι για να το ντύσω Σταχτοπούτα με τον τρόπο της Αναστασίας Λαμπρία - μήπως κι άλλο ένα για την πριγκιπική μακαρονάδα της; Μερικά τραγανά καρότα για σούπα, γιατί όχι και κάμποσα φρέσκα μυρώνια και σέσκουλα για την ξεβράκωτη χορτόπιτα; Και λάχανο ασφαλώς, πιπεράτο με κοτόπουλο ή τουρσί, όπως το συνηθίζει η Κατερίνα Γκίκα. Αυτή περίπου είναι η κατάληξη κάθε βόλτας στη λαϊκή για τα «απολύτως απαραίτητα». Άλλοι επιδίδονται σε αλόγιστες αγορές ρούχων και gadgets, όσοι κουβαλάμε το μικρόβιο του bostanista συνήθως επιστρέφουμε σπίτι με ποσότητες λαχανικών που, πράγματι, θα τάιζαν ως και λόχο. Αγνές και υγιεινές οι προθέσεις αλλά, κακά τα ψέματα, σπανίως αξιοποιούνται όλα τους. Στο τέλος της εβδομάδας το ψυγείο είναι γεμάτο με λαχανικά που ούτε φρέσκα στην όψη δείχνουν ούτε ευωδιάζουν χωράφι - μάλλον δύσοσμη σύνθεση νεκρής φύσης θυμίζουν. Πώς λοιπόν μπορούμε να τα διατηρήσουμε φρέσκα και λαχταριστά για μεγαλύτερο διάστημα; Καθένα έχει τις ιδιοτροπίες του και η ευρηματική Erin Bοyle του gardenista φρόντισε να συγκεντρώσει για χάρη μας κόλπα και συμβουλές για να τα αποθηκεύσουμε σοφά και να χαρούμε την πλούσια πραμάτεια μας για πολύ περισσότερο.

Λαχανικά - ρίζες, όπως τα καρότα και τα παντζάρια, έχει παρατηρηθεί πως στέλνουν ενέργεια από τον βολβό στα φύλλα τους ακόμα και μετά τη συγκομιδή. Αποθηκεύοντάς τα λοιπόν χωρίς φύλλα τα βοηθάμε να διατηρήσουν επί μακρότερον τα θρεπτικά τους συστατικά. Τα φύλλα τους, των παντζαριών για παράδειγμα, μπορούμε κάλλιστα να τα αξιοποιήσουμε σε πίτες και ένα σωρό ακόμα συνταγές, όπως θα κάναμε με τα σέσκουλα. Τα υπόλοιπα φύλλα θα φανούν εξαιρετικά ωφέλιμα στο κομπόστ του μπαλκονιού. Δεν έχετε; Μα είναι παιχνιδάκι, δείτε πόσο εύκολα το φτιάχνει ο Άντυ!

Στα καρότα αρέσουν τα υγρά και δροσερά μέρη. Διαλέγουμε λοιπόν ένα ψηλό κεραμικό βάζο, κατά προτίμηση σφραγιζόμενο, από εκείνα που συνήθως προορίζουμε για τη ζάχαρη ή τον καφέ, και το γεμίζουμε με καρότα. Έτσι τους χαρίζουμε μερικές επιπλέον ευτυχισμένες μέρες εντός ψυγείου.

Πιο ευπροσάρμοστα τα παντζάρια, θα διατηρηθούν περίφημα σε ένα δοχείο εκτός ψυγείου αφού πρώτα βέβαια πλυθούν σχολαστικά. Αρκεί να τα σκεπάσουμε στοργικά με μια υγρή πετσέτα.

Τώρα στα λουλούδια της κουζίνας: Οι κορυφές των σέσκουλων, των παντζαριών και οι λαχανίδες αποζητούν υγρασία - είτε εντός είτε εκτός ψυγείου. Ένα μεγάλο ποτήρι ή ένα χαμηλό βάζο με νερό είναι ό,τι πρέπει για την καλή διατήρησή τους.

Πιο ντροπαλά τα σπουδαία σκόρδα και κρεμμύδια. Δείχνουν σαφή προτίμηση σε μέρη εκτός ψυγείου, σκοτεινά και δροσερά. Μια απομονωμένη γωνιά του πάγκου της κουζίνας και ένα ευρύχωρο σκεύος τους αρκούν και με το παραπάνω.

Εκτός εποχής αλλά πολύτιμες όσο λίγα λαχανικά, οι ντομάτες ανήκουν στον πάγκο μας και όχι στο ψυγείο. Τα μεν πομοντόρια θα είναι μια χαρά σε ένα ευρύχωρο, χαμηλό κεραμικό μπολ. Οι μεγαλύτερες ζουμερές μας κυρίες καλό είναι να περνούν τις ημέρες του αναποδογυρισμένες και ένα πλατύ πιάτο - έτσι θα αργήσουν να σαπίσουν. Καλύτερα να μη τις ζορίσουμε φτιάχνοντας πυργάκια και τοποθετώντας τη μία πάνω στην άλλη, ένα χαμηλό ενιαίο στρώμα θα τις κάνει να νιώσουν πιο άνετα. Μια που αναφερθήκαμε στα του καλοκαιριού, να θυμηθούμε μόλις πλησιάσει πως τα κολοκύθια και οι μελιτζάνες μας θα είναι ομοίως ευτυχέστερα στον πάγκο παρά στο ψυγείο.

Και τι γίνεται με το σέλερι; Γρήγορα σε ένα ποτήρι με νερό και απευθείας στο ψυγείο, το θέλουμε τραγανό και δροσάτο για να το μασουλήσουμε με το Bloody, Virgin ή Slutty Mary μας.

Δεν ξεχνάμε ασφαλώς και το μυστικό για μοσχομυριστό ψυγείο, γιατί, άνθρωποι είμαστε, όλο και κάποιο καροτάκι θα παραπέσει και θα ξεχαστεί πίσω από τα τάπερ ή τα κουτιά με τις μπίρες.

*Φωτογραφίες επίσης από το gardenista και την Erin Boyle.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'