Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ένα καλάθι άρτζι - μπούρτζι

της Καλής Δοξιάδη Wikiκαλάθι, λουλούδια, κήπος, Κέρκυρα

Δεν φταίω εγώ που οι εποχές έχουν μπερδευτεί τώρα τελευταία με τον γλυκό καιρό που συνεχίζεται και τις όμορφες λιακάδες ανάμεσα στις ποτιστικές βροχές! Ξεκίνησα να φτιάχνω ένα καλάθι για το κέντρο του τραπεζιού και η φιλοσοφία μου για τα καλάθια αυτά είναι να εκπροσωπούν τα άνθη της εποχής. Έτσι, κοιτάζοντας τις φωτογραφίες αργότερα, ξέρω ακριβώς τι ήταν και τι δεν ήταν ανθισμένο στον κήπο. Βέβαια υπάρχουν και αισθητικά κριτήρια, που όμως σπάνια επιβάλλονται. Μπορεί θεωρητικά μερικά χρώματα να μην ταιριάζουν αλλά σ’ έναν ανθισμένο κήπο, τελικά, όλα ταιριάζουν. Έτσι συμβαίνει και με τα καλάθια μου. Μόνο σε εποχές άπλετης ανθοφορίας όπως την άνοιξη αρχίζω και προτιμώ και απορρίπτω άνθη και χρώματα, κάνοντας συνθέσεις επιλεκτικές.

Στο σημερινό καλάθι όμως, όπως και στον κήπο και τους αγρούς, ανακατεύονται όλες οι εποχές του χρόνου… κι αν κάτι δεν ταιριάζει ιδιαίτερα χάνεται ανάμεσα στ’ άλλα. Μπορείτε να δείτε: τα τελευταία φθινοπωρινά τριαντάφυλλα - τελευταία όχι επειδή έπαψαν να ανθοφορούν αλλά γιατί προχτές αναγκαστήκαμε να κλαδέψουμε επιτέλους τις τριανταφυλλιές. Θα δείτε όμως και τα πρώιμα λευκά τριανταφυλλάκια της ανοιξιάτικης Μπάνξιας που συνήθως ανθίζει τον Απρίλιο και κλαδεύεται αμέσως μετά.

Θα δείτε τους τελευταίους άγριους χειμωνιάτικους λευκούς νάρκισσους, τα ζαμπάκια ή μανουσάκια και τους διπλούς με τη χρυσή καρδιά που είναι και οι πιο μυρωδάτοι. Ξεχασμένα από το καλοκαίρι ανοίγουν κάθε τόσο δυο τρία αναιμικά ροζ γεράνια (πελαργόνια). Ο φθινοπωρινός ιβίσκος μου αγνώστου ονομασίας κάνει μπουμπούκια που δεν ανοίγουν αν δεν τα φέρω μέσα στη ζέστη του σπιτιού… ιδεώδη για το καλάθι, παρόλο που κρατάνε μόνο μια μέρα. Υπάρχουν ακόμα και μερικά κυκλάμινα αλλά είναι πολύ μικρά για το καλάθι.

Τα φύλλα είναι της κουμαριάς, καθώς και οι κρεμ καμπανούλες της που κρατάνε απ’ τον Οκτώβριο.  Οι κίτρινοι και πορτοκαλιοί καπουτσίνοι έχουν ανοίξει από εδώ και δυο μήνες, όλο φοβάμαι πως θα τους κάψει το κρύο αλλά τίποτα. Θα δείτε ακόμη και το πρώτο μπουμπούκι της μπλε ανεμώνας - όχι άγρια αλλά αγριεμένη και τις πρώτες χειμωνιάτικες λεβάντες τοπίου. Μοναδικές στη σωστή τους εποχή είναι οι άγριες ίριδες Iris unguicularis. Σε δυο - τρεις εβδομάδες θα έχουν γεμίσει οι γύρω αγροί και οι ελαιώνες.

Καλή άνοιξη!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'