Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Οι θηρευτές της κρίσης

του Φιλάρετου Ψημμένου WikiΘεσσαλία, Πήλιο, θηρευτές, γεράκι

Χειμώνας. Ψιλόβροχο και ομίχλη. Διασχίζω πάλι το θεσσαλικό κάμπο από Βόλο προς Καρδίτσα. Η μουντή διαδρομή μού θυμίζει έντονα τον στίχο του Σαββόπουλου «άθλια χωριουδάκια και ασυνάρτητη επαρχία». Αλλά εκεί, στις άκρες του δρόμου, πότε πάνω σε ένα καλώδιο, πότε σε μια πινακίδα και πότε σε ένα γυμνό από φύλλα δένδρο, βλέπω να περιμένουν ακίνητοι οι θηρευτές. Άλλος μικρός, άλλος μεγαλύτερος και άλλος τεράστιος. Νερό κυλάει πάνω στο ράμφος τους, βρέχει τα φτερά τους. Η παγωνιά της πεδιάδας προσπαθεί να περονιάσει το σώμα τους, περνώντας κάτω από τα πούπουλα. Όμως αυτοί στητοί, ακίνητοι μες τη βροχή. Θα ήθελαν κι αυτοί να απαγκιάσουν σε κάποια φωλιά, όμως η πείνα τους έβγαλε στο κυνήγι. Από εκεί που κάθονται εποπτεύουν τα χωράφια με το φρεσκοφυτρωμένο σιτάρι, τις καψαλισμένες αυλακιές, τα οργωμένα πεδία. Κουνάνε μόνο τα μάτια για να μη δώσουν στόχο και περιμένουν. Ποιον όμως περιμένουν;

Ξεφτέρι, olympusnp.blogspot.gr
Ξεφτέρι, olympusnp.blogspot.gr

Τον κυρ - πόντικα τον φαμελίτη, το νοικοκυρόπαιδο, που έχει σοδιάσει όλο το καλοκαίρι τροφές μες τη φωλιά του και τώρα απολαμβάνει τη ζεστούλα με την κυρά του; Αυτός δεν νομίζω να ξεμυτίσει με τέτοιο καιρό. Όμως κάποιος άλλος απρόσεχτος, κανένας μπερμπάντης πόντικας ή αρουραίος, που θα έβγει βόλτα μες τη βροχή. Αυτός είναι το ιδανικό θύμα, το θήραμα, που περιμένει ο βρεγμένος θηρευτής μας. Να πεταχτεί σαν αστραπή και να αρπάξει με τα γαμψώνυχα το σώμα που σπαρταράει. Να κάνει κι αυτός γιορτή, να γεμίσει την κοιλιά του και να ικανοποιήσει το ένστικτο του κυνηγού.

Αυτός είναι ο σύμμαχός μας, ο θηρευτής. Νανογέρακας, πετρίτης, ξεφτέρι ή μεγάλο γεράκι και όσο σκοτεινιάζει, μπούφος και κουκουβάγια. Πλάσματα ταχύτατα, με διαπεραστική όραση, γαμψά ράμφη και φονικά νύχια, που καθαρίζουν τα χωράφια από τα βλαβερά τρωκτικά.

Γεράκι, urban_jungle@Flickr
Γεράκι, urban_jungle@Flickr

Ευτυχώς τον τελευταίο καιρό λόγω της κρίσης αυξήθηκαν οι πληθυσμοί των θηρευτών στα χωράφια! Τώρα τι σχέση έχει η κρίση; Αυξήθηκε η τιμή των φυτοφάρμακων και μειώθηκε η δυνατότητα των αγροτών να τα αγοράσουν. Αυτό σημαίνει για τους θηρευτές, από τη μια μεριά περισσότερα και πιο υγιή τρωκτικά, δηλαδή καλή τροφή, και από την άλλη λιγότεροι θάνατοι από δηλητηρίαση.  Επανέρχεται δηλαδή η φυσική τάξη στα χωράφια που είχε διαταραχθεί από την ανεξέλεγκτη χρήση παντός είδους χημικών. Τώρα η καταπολέμηση των τρωκτικών και των εντόμων περνάει από τη χημεία στα ράμφη και τα νύχια των φτερωτών θηρευτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Φιλάρετου Ψημμένου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'