Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Αποτοξίνωση με μέτρο

της Γκέλης Βούρβουλη Κάντο μόνος σουαποτοξίνωση

Η ώρα της επαναφοράς μετά τις κραιπάλες των Εορτών είναι μια ώρα δύσκολη. Κάθε χρόνο. Δεν φτάνει που τελείωσαν οι αργίες, τα φαγοπότια και τα πάρτι, πρέπει να νηστέψουμε κι από πάνω; Και πώς ακριβώς αντιμετωπίζεται η μελαγχολία του Ιανουαρίου χωρίς σοκολάτα;

Μετά απο επισταμένες έρευνες δεκαετιών τείνω να καταλήξω ότι η λύση δεν είναι η στέρηση αλλά το μέτρο. Η επαναφορά στους καθημερινούς ρυθμούς ζωής και διατροφής μετά τις Γιορτές γίνεται εκ των πραγμάτων και δεν χρειάζεται επιπλέον πίεση. Εκείνο που χρειάζεται είναι λίγη βοήθεια από τη Φύση.

Νερό
Η καλή μέρα αρχίζει με ένα ποτήρι νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Όποιος αντέχει προσθέτει και τον χυμό μισού λεμονιού, το οποίο ισορροπεί το PH κι είναι το καλύτερο πρωινό ντους για τον οργανισμό. Όποιος δεν αντέχει, μπορεί να προσθέσει λίγο μέλι και να φτιάξει το υδρόμελον του Ιπποκράτη – με λεμόνι ή χωρίς. Η καλή μέρα συνεχίζεται με όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Το ιδανικό είναι τρία λίτρα, τα οποία μπορούμε να πιούμε και σε μορφή ματζουνιών.

Βότανα
Το καλύτερο αποτοξινωτικό ματζούνι έχει για βάση την τσουκνίδα, πίνεται πριν τον ύπνο και φτιάχνεται με τον τρόπο που προτείνει η Κατερίνα.

"Βάζεις ένα ματσάκι βότανα σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο και το αφήνεις στον ήλιο για δυο - τρεις ώρες. Λουίζα, δεντρολίβανο, μέντα, δίκταμο, θυμάρι ή όποιο άλλο βότανο ποθεί η ψυχή σου, οπωσδήποτε όμως και τσουκνίδα, και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα, καθώς είναι το καλύτερο φάρμακο της φύσης. Αφού το νερό έχει χρωματιστεί αρκετά και τα βότανα έχουν βγάλει τα αρώματα και τις ουσίες τους, το στραγγίζεις και το πίνεις, είτε ζεστό είτε δροσερό. Η γεύση του είναι μοναδική. Ωστόσο αν δεν έχεις την υπομονή να περιμένεις να φτιαχτεί φυσικά ο απολαυστικός χυμός, ακολούθησε την κλασική συνταγή. Βάλε τα βότανα σε ζεστό νερό για περίπου 5 λεπτά..."

Κεφίρ
Το ξυνισμένο γάλα των θαυμάτων καθαρίζει το έντερο, ισορροπεί το πεπτικό σύστημα, καταπολεμά υπέρταση και αρτηριοσκλήρωση, βοηθά στην αναιμία, σε ασθένειες νεφρών και συκωτιού και θεωρείται από τις καλύτερες προβιοτικές και αντιοξειδωτικές τροφές που κυκλοφορούν εκεί έξω. Ενα ποτήρι την ημέρα αρκεί.

Λάχανο
Βρίσκεται στην κορυφή των αποτοξινωτικών λαχανικών κι είναι ευεργετικό και στην απλή μορφή της σαλάτας. Ο χυμός του, όμως, θεωρείται θαυματουργός. Η Κατερίνα συνιστά το «τουρσοζούμι» και η Αναστασία βάζει στο μπλέντερ – και όχι στον αποχυμωτή -  3 φύλλα από λάχανο ή λαχανίδα, 1 μήλο, 1 αχλάδι, ένα καλό κομμάτι αγγούρι και φρέσκο δυόσμο.

Παντζάρια
Οι πρωταθλητές των φυσικών καθαρκτικών είναι επίσης απο τις τροφές με υψηλότατη συγκέντρωση βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων, τα οποία διατηρούν ανέπαφα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Βραστά ή ψητά στον φούρνο (τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο) τα παντζάρια είναι πραγματικό βάλσαμο για ταλαιπωρημένους οργανισμούς, είτε σε σαλάτα με σκόρδο, λαδόξυδο – και λίγο κεφίρ - είτε σε σούπα για τις κρύες νύχτες του χειμώνα, σαν κι αυτήν που προτείνει εδώ η Αγλαΐα.

Ύπνος
Ο κάθε οργανισμός έχει τα δικά του ρολόγια αλλά ένα είναι βέβαιο: το ανοσοποιητικό σύστημα κάνει το καλύτερο reboot από τις δέκα το βράδυ ως τις τρεις το πρωί κι αυτές τις ώρες το ιδανικό είναι να κοιμόμαστε.

Άσκηση
Ολα τα παραπάνω έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα όταν κινούμεθα μεταξύ αυτοκινήτου, καρέκλας, καναπέ και κρεβατιού.

Κι αν τα καταφέρουμε όλα, λίγη μαύρη σοκολάτα πριν τη βραδινή τσουκνίδα κάνει πολύ καλό στην καρδιά. Γενικότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γκέλης Βούρβουλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'