Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ηλεκτρονικά μπακάλικα με διαλεχτά προϊόντα

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Wikiηλεκτρονικές αγορές, eshop

Για τους επαρχιώτες, σαν κι εμάς, που δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στο Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής (Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου 11), ή στο Παντοπωλείο Στοάς Αθανάτων (Αρμοδίου 2, στη Βαρβάκειο Αγορά, και Σοφοκλέους 19) για να χαζέψουμε, και να δοκιμάσουμε λιχουδιές ονομαστές από διάφορα μέρη της Ελλάδας, υπάρχουν και τα on-line μπακάλικα! Δεν θα έλεγα ότι καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες μας, μια και δεν μπορούν να μας δώσουν να δοκιμάσουμε το λάδι, ή το ψωμί που γίνεται με το αλεύρι που προτείνουν, αλλά μπορούμε τουλάχιστον να παραγγείλουμε σε αυτά τα προϊόντα που γνωρίζουμε και τα εμπιστευόμαστε.

Ενα από τα παλιότερα σάιτ με ελληνικά φαγώσιμα είναι το e-bloco που έχει μεγάλη ποικιλία από πολλά και διάφορα, «μια ηλεκτρονική λαϊκή αγορά που δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να προμηθευτεί τα προϊόντα Ελλήνων παραγωγών σε τιμες παραγωγου,» όπως λέει. Το πρόβλημά μου είναι πως το σάιτ αυτό είναι χαωτικό καικαθόλου ελκυστικό. Το e-bloco εκτός από αγορά ηλεκτρονική έχει και αποθήκες-μαγαζιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και πουλάει από μαρούλια μέχρι γλυκαντικό Stevia. Κάπου εκεί στο σωρό βρίσκονται και εκλεκτά προϊόντα, όπως τα ζυμαρικά από το Χιώτικο Κελλάρι, που όμως «δεν είναι διαθέσιμα μέσω του σάιτ».

Επιλογές του γούστου μου

Την περασμένη βδομάδα μου τηλεφώνησε μια ευγενική κυρία και μου ζήτησε να δω το νέο γαστρονομικό ηλεκτρονικό μπακάλικο Yoleni’s. Δεν το έκανα αμέσως, και προτού να το θυμηθώ ξανά, πήρα ειδοποίηση πως με περιμένει στην ACS πακέτο με ‘δείγματα’ από τα προϊόντα της εταιρίας. Επειδή έχω συνηθίσει να παίρνω κατα καιρούς κάποια ‘δείγματα’ άνευ σημασίας, δεν είχα και πολλές ελπίδες, αλλά ομολογώ πως ξαφνιάστηκα πολύ ευχάριστα!Το πακέτο, σε καλαίσθητο κουτί, περιείχε, ανάμεσα στα άλλα, το υπέροχο παλιό βιολογικό Αλεύρι triticum dicocum bio, της Trinity Farm --που είναι το πρώτο αγρόκτημα στην Ελλάδα με καλλιέργειες και κηπευτικά πιστοποιημένα για βιοδυναμική καλλιέργεια από τον διεθνή οργανισμό Demeter. Για τα αλεύρια της Trinity Farm έχω ξαναγράψει, γιατί είναι εκεινα που κυρίως χρησιμοποιώ στα ψωμιά μου. Tο Yoleni’s έχει και χιλοπιτάκι με το πολύτιμο αυτό αλεύρι καθώς και το κλασικό Αλεύρι σκληρό ολικής της Trinity. Βρήκα, όμως και το Αλεύρι με σπόρους chia «Μύλοι Πανταζή», καθώς και το πολύσπορο που η τρίτη γενιά Πανταζή παράγει στον ανακαινισμένο πετρόμυλο των αρχών του αιώνα, στα Μέγαρα. Τα αλεύρια ψυχρής άλεσης από διαλεγμένα σιτηρά, αλλά και από ξεχασμένα είδη σπόρων που με πολύ μεράκι αναζητά σε όλη την Ελλάδα ο κ. Πανταζής αξίζει να τα δοκιμάσετε.

Βρήκα και το μοναδικό Ξύδι Βαϊμάκη από τη Ζίτσα, και τα διάφορα μυρωδάτα Nέκταρ-Ελιξίρια που παράγει η κυρία Βαϊμάκη στη λίστα του Yoleni’s, καθώς καιτον ονομαστό Τόνο λευκό Αλοννήσου "Alalunga", και τις βιολογικές ελιές θρούμπες Θάσου "Βελουϊτίνος," και βέβαια τις κλασικές και αξεπέραστες βιολογικές ελιές από τις Ροβιές, πράσινες και μαύρες, αλλά και τις γεμιστές με σκόρδο που είναι εξαιρετικός μεζές. Βρήκα επίσης Ταλιατέλα κατσαρή με ντομάτα "Χιώτικο Κελάρι" και άλλα ζυμαρικά του Αρχοντουλάκη, από τις Βάσες, καθώς και τραχανάδες χιλοπίτες κι άλλα ζυμαρικά από διάφορα μέρη της Ελλάδας, που δεν τα έχω δοκιμάσει, αλλά έρχονται με ‘περγαμηνές,΄βραβευμένα από άλλα έντυπα. Δοκίμασα και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Βάτσικο, από τον αγροτικό συνεταιρισμό ‘Ελαιώνας’ των Γαργαλιάνων, και το βρήκα πολύ καλό. Δεν έχω, δυστυχώς, εμπειρία από την ταχύτητα της αποστολής των προϊόντων, κι έτσι δεν μπορώ εκφέρω γνώμη.

Η Μαριάννα Κομητοπούλου, που αναφέρεται σαν food expert & product manager του σάιτ διαλέγει φαγ’ωσιμα του γούστου μου, αν κρίνω από αυτά που είδα. Ο σχεδιασμόςκαι το όμορφο λογότυπο σε προκαταλαμβάνουν ευνοϊκά, αλλά οι πληροφορίες κάτω από τα προϊόντα θέλουν δουλειά. Δεν περιμένω να μου πει το Yoleni’s τι είναι το αλεύρι (!) ή την ιστορία των ζυμαρικών (!) ολυτε και να ανατρέξω σε τουριστικού τύπου, περιττές πληροφορίες για την Αττική, ή τη Θεσσαλία, και σε τρίτο επίπεδο, ακόμα πιο κάτω, να διαβάζω ποιός είναι ο παραγωγός του κάθε φαγώσιμου. Από τον παραγωγό πρέπει να αρχίζει το κείμενο στο κάθε προϊόν, κατα προτίμηση με τη φωτογραφία του! Ελπίζω να διορθωθεί σύντομα αυτό το λάθος. Μάλλον το σάιτ πρόκειται να γίνει και στα αγγλικά, για το διεθνές κοινό, κι οι πληροφορίες είναι για τους ξένους. Ομως και εκεί η σειρά πρέπει να αλλάξει.

Ζήτω τα Χαρούπια!

Στο Yoleni’s βρήκα και το χαρουπάλευρο του Πανταζή, που για πρώτη φορά μου είχε στείλει και το δοκίμασα πριν από μερικά χρόνια. Συχνά το προσθέτουμε στη ζύμη του ψωμιού, όχι βέβαια ‘σαν υποκατάστατο της σοκολάτας’, όπως συχνά διαβάζουμε, αλλά επειδή μας αρέσει η γήινη, βαθειά του γεύση –καμιά σχέση με σοκολάτα. Κι’ αν αναζητάτε περισσότερα προϊόντα από χαρούπια κάντε κλικ στο creta carob, που σας οδηγεί κατ’ ευθείαν στους παραγωγούς, στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Εδώ θα βρείτε και θα παραγγείλετε ζελέ και σιρόπι, ζυμαρικά, παξιμάδια και μπισκότα, όλα με βάση το φασόλι της χαρουπιάς, που ανάγεται σε εξαιρετικά ευεργετικό προϊόν. Περιέχει, λένε, δεκάδες βιταμίνες, ασβέστιο και πολλά άλλα θαυμαστά. Εκτός των άλλων, διαβάζουμε ότι τα χαρούπια «βοηθούν στην πρόληψη της πολιομυελίτιδας(!) ...και είναι γνωστό ότι βοηθάει στην αύξηση της λίμπιντο καθώς και του αριθμού των σπερματοζωαρίων.»

Κόψτε κάτι, θα έλεγα εγώ, που αληθινά αγαπώ τα χαρούπια και τα παράγωγά τους, αλλά έχω βαρεθεί να βλέπω να προωθούνται τελευταία κάθε λογής φαγώσιμα σαν ‘σούπερ τροφές’, και σπυδαία φάρμακα δια πάσαν νόσον και μ****ίαν!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'