Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Φτωχά μου καστανάκια!

του Φιλάρετου Ψημμένου Κάντο μόνος σουκάστανα, μανιτάρια, Πήλιο

Όταν η Αναστασία μου ζήτησε να γράψω για τα κάστανα, βρέθηκα σε μεγάλη αμηχανία! Ψάχνοντας τις φωτογραφίες μου διαπίστωσα ότι τα καστανάκια, όπου και αν βρίσκονταν, ήταν ο φτωχός κομπάρσος! Γιατί όμως;

Πότε βγαίνουν τα κάστανα;
Τον Οκτώβριο
Τι κάνω εγώ τον Οκτώβριο;
Μαζεύω μανιτάρια!
Πού τα μαζεύω τα μανιτάρια;
Στα καστανωτά (τα καλλιεργημένα κτήματα με τις καστανιές)!

Άρα τα κάστανα συνυπάρχουν στο ίδιο έδαφος(*) με τα μανιτάρια!

Τότε εγώ γιατί τα περιφρονώ;

Για 2 λόγους:
1. Ο ηθικός: τα κάστανα στα κτήματα που καλλιεργούνται αποτελούν ιδιοκτησία του αγρότη. Αν τα μαζέψω είναι κλοπή, καθώς του στερώ μέρος του εισοδήματός του. Την ίδια στιγμή τα μανιτάρια που βρίσκονται δίπλα στα εν λόγω κάστανα είναι ελεύθερα να συλλεχθούν, καθώς δεν αποτελούν αποτέλεσμα καλλιέργειας αλλά δώρο της φύσης.

2. Ο πρακτικός: όταν κοιτάς τα κάστανα, δεν βλέπεις τα μανιτάρια! Στο μανιταροκυνήγι ο εγκέφαλος προγραμματίζεται να αναζητεί συγκεκριμένα σχήματα, χρώματα, μεγέθη, κλπ, ώστε να εντοπίζει από μακριά τα πονηρά μανιταράκια εκεί που κρύβονται. Αν ταυτοχρόνως αναζητείς και κάστανα, τότε το εργαλείο μπλοκάρει, βλέπει τα κάστανα και δεν βλέπει τα μανιτάρια!

Τότε (θα αναρωτηθείτε) τι κάστανα είναι αυτά δίπλα στα μανιτάρια στις φωτογραφίες;

Τα κάστανα που τυχόν μαζεύουμε βρίσκονται είτε πεσμένα πάνω στο δρόμο είτε κατά τύχη σε κάποιο εγκαταλειμμένο κτήμα. Αθώος ο κατηγορούμενος!

Ορίστε και η συνταγή με την οποία αξιοποιώ τα κάστανα

Κάστανα βραστά
Διαλέγουμε γερά κάστανα, τα πλένουμε να είναι καθαρά και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει. Προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού χοντρό αλάτι. Βράζουμε για 10 λεπτά.

Σημειώσεις του τροφοσυλλέκτη: 

  • Μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις του φθινόπωρου είναι να δοκιμάσεις τα πρώτα κάστανα ωμά, την ώρα της μανιταροπεζοπορίας. Δίνουν εξαιρετική δύναμη!
  • Όταν συλλέξουμε φρέσκα κάστανα, το επόμενο βήμα είναι να τα αφήσουμε 2-3 ημέρες στον ήλιο για να στεγνώσουν αλλά και να γλυκάνουν.
  • Ο σύγχρονος αστικός τρόπος διατήρησης των καστάνων είναι στο ψυγείο. Διαλέξτε γερά κάστανα, τυλίξτε τα με απορροφητικό χαρτί και βάλτε τα σε πλαστική σακούλα στον χώρο των λαχανικών.

(*) Για όσους δεν το ξέρουν τα κάστανα μεγαλώνουν πάνω στο δένδρο, μέσα σε ένα αγκάθινο κέλυφος. Όταν ωριμάσουν, το κέλυφος σκίζεται και τα κάστανα πέφτουν στη γη, όπου και συλλέγονται. Η συλλογή τους είναι έργο δύσκολο, καθώς καταπονείται η μέση από το σκύψιμο και τα χέρια από τα αγκαθωτά κελύφη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Φιλάρετου Ψημμένου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'