Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ο γεωπόνος απαντά: ο κήπος μου νοσεί!

του Κώστα Λιονουδάκη Α΄Βοήθειεςκήπος, φυτά, ζιζάνια

Ερώτηση

Photo: robwallace@Flickr
Photo: robwallace@Flickr

Γεωπόνε σας χαιρετώ, θέλω τις γνώσεις σας σχετικά
α) Θα ήθελα να μου πείτε τι είδους είναι αυτές οι κίτρινες κλωστές (σαν εκείνες του αμπελιού) που κυκλώνουν τον βασιλικό, κάθε του βλαστάρι ξεχωριστά, και τον πνίγουν. Τις αφαιρώ αλλά επανέρχονται - ποια είναι η λύση;

β) Ένα ροδόδεντρο που είχα φυτέψει, προ αμνημονεύτων, δεν λέει να αναπτυχθεί. Λίπασμα βέβαια δεν του έβαλα και παλεύω με τα σαλιγκάρια και τις καλαμιές. Ξεραίνονται τα φύλλα του αλλά βγάζει νέα και συνεχίζει να έχει μόνιμα το μέγεθος μικρού θάμνου - τι θα απογίνει άραγε;

γ) Φύτεψα έναν άγριο φοίνικα δίπλα σε καλλωπιστικό κυπαρίσσι στον κήπο. Μου είπαν πως κάποιο από τα δύο δεν θα αναπτυχθεί σωστά. Προς το παρόν δείχνουν μια χαρά, όταν όμως χρειαστεί ποιο από τα δύο θα πρέπει να αφαιρεθεί; Έχουμε ένα μικρό μποστάνι εκεί κοντά.

Ευχαριστώ πολύ, Δ.

Απάντηση

Αγαπητή bostanista Δ.,

Έχω να σου πω τα εξής:

α) Υποθέτω ότι πρόκειται για ζιζάνιο-παράσιτο που θα πρέπει με τον ίδιο χειρωνακτικό τρόπο να αντιμετωπίζεται (μια φωτογραφία θα βοηθούσε).

Photo: whatgrowsthere.com
Photo: whatgrowsthere.com

β) Το ροδόδεντρο θέλει δροσερό υγρό περιβάλλον και σκιερά θέση. Βάλτε του λίγο βιολογικό λίπασμα να πάρει τα πάνω του. Ρίξτε του λίγο στάχτη γύρω του να το προφυλάξετε από τα σαλιγκάρια ή παγίδες με κεσεδάκια γεμάτα μπύρα που θα ενσωματωθούν στο έδαφος, ώστε το χείλος τους να είναι ίσα με την επιφάνεια του εδάφους.

γ) Αφαιρέστε όσο το δυνατόν πιο σύντομα το δένδρο που είναι πιο κοντά στο μποστανάκι σας και κρύβει περισσότερο με τη σκιά του το μποστανάκι. Καλύτερα πάντως να απομακρύνετε το κυπαρισσάκι, θα σας έλεγα. Αυτή η εποχή είναι κατάλληλη για να κάνετε τη μεταφύτευση.

* Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα "Tα Μυστικά του Κήπου" που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Λιονουδάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Α΄Βοήθειες'