Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Κύριε υπουργέ, πάρτε την απόφαση τώρα!

του Βασίλη Φραντζολά Wikiελαιόλαδο, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Εδώ, στην Ελλάδα, ο δικός μας Υπουργός Γεωργίας, κύριος Τσαυτάρης, φαίνεται πως δεν πρόκειται να μας δείξει ότι καταλαβαίνει τι συμφέρει το ελληνικό ελαιόλαδο και πώς θα μπορούσε αυτός και το υπουργείο του να το βοηθήσουν... Μα τι στο καλό πια; Είναι δυνατόν να εξαρτάται τόσο πολύ η τύχη του εθνικού μας προϊόντος από τον εκάστοτε υπουργό Γεωργίας; Δεν υπάρχει κανένας, κάπου, που να καταλαβαίνει το θέμα του ελαιολάδου; Τι νομίζουν όλοι; Ότι ο δρόμος είναι στρωμένος με ροδοπέταλα; Το μέγαρο Μαξίμου είναι μόνο για τον ΟΛΠ ή τον αγωγό τον ΤΑΡ και τις πολυεπενδυτικές εταιρείες; Είναι δυνατόν; Ποιος έχει την ελάχιστη ακοή ν' ακούσει την φωνή της λογικής για τα (τεράστια) προβλήματα του ελαιόλαδου; 

Photo: Carol Street@Flickr
Photo: Carol Street@Flickr

Λοιπόν, κύριε υπουργέ της Γεωργίας, και όποιοι άλλοι έχετε λίγο ανοικτά αυτιά (και μυαλά), ακούστε παρακαλώ προσεκτικά: πρέπει να πάρετε τώρα και εσείς την απόφαση, όπως και ο ομόλογός σας Ισπανός Miguel Arias Cañete ή και ο αντίστοιχος Κύπριος υπουργός Κούγιαλης, οι οποίοι αποφάσισαν ότι τα εστιατόρια θα πρέπει από 1/1/14 να πετάξουν από τα τραπέζια τα βρωμομπούκαλα με τα κίτρινα ελαιώδη υγρά και να βάλουν μη επαναγεμιζόμενα μπουκαλάκια των 250 ml με σωστά, επώνυμα ελαιόλαδα.

Αυτοί προφανώς κατάλαβαν τις εξαιρετικά θετικές επιπτώσεις για το ελαιόλαδο που παράγεται στον τόπο τους και θέλουν να το βοηθήσουν, όπως επιτάσσει και ο ρόλος τους με μέτρα και αποφάσεις, εμείς εδώ τι στο καλό μας εμποδίζει να πάρουμε μια παρόμοια απόφαση; Ποια συμφέροντα; Γιατί δε μας λέτε επιτέλους ποια είναι η θέση της κυβέρνησης και η δική σας προσωπικά; Γιατί αυτή η σιωπή; Mα τι ιστορία είναι αυτή εδώ, στην Ελλάδα; Τι κοντοφθαλμισμός! Τι ατολμία! Έτσι με τα μεγάλα λόγια κι τα ευχολόγια θα αποφύγουμε να ρίξουμε το πλοίο τα βράχια; Πλανάστε πλάνην οικτράν κύριε Υπουργέ...

Τώρα θέλετε, κύριε υπουργέ της ελληνικής Γεωργίας, να διαβάσετε τι είπε προχθές ο Κύπριος ομόλογός σας, κύριος Κούγιαλης, για το ίδιο θέμα για το οποίο εσείς δεν έχετε αξιωθεί, τουλάχιστον μέχρι τώρα, να μας πείτε ποια είναι η θέση σας; «Κούγιαλης: η κάθε χώρα πρέπει να προστατεύσει το όνομα και την ποιότητα των παραδοσιακών προϊόντων της και με τον τρόπο αυτό η κουλτούρα γύρω από τα αυτά τα προϊόντα θα πρέπει επίσης να προστατεύεται από εκείνους που ψάχνουν το γρήγορο κέρδος. Η χρήση γυάλινων μπουκαλιών σφραγισμένων από τον παραγωγό θα αποτρέψει την επαναπλήρωση των δοχείων από χύμα λάδι κατώτερης ποιότητας που, μερικές φορές, δεν είναι καν κοντά στην ποιότητα - προδιαγραφές των κανονισμών».

Τι άλλο θέλετε να ακούσετε από εναν υπουργό που η χώρα του παράγει τόσο ελαιόλαδο όσο ο μισός νομός Αργολίδας; Tα ίδια και πιο έντονα λέει και ο έτερος ομόλογος σας, Ισπανός υπουργός - που αυτοί βέβαια είναι και οι παγκόσμιοι ηγέτες στην παραγωγή ελαιολάδου. Όλοι θέλουν τις μη επαναγεμιζόμενες φιάλες στα τραπέζια των εστιατορίων. Οι Ιταλοί, οι αστέρες, σιγά να μην περιμένανε τον... Ρουμάνο επίτροπο να το κάνει υποχρεωτικό. Εδώ και δύο χρόνια έχει γίνει υποχρεωτικό και βέβαια ακολούθησαν και οι περισσότερες ιταλικές εταιρείες έχοντας στα ράφια των σούπερ μάρκετ μη επαναγεμιζόμενες φιάλες. Ποιότητα. Εσείς, κύριε Υπουργέ, τι θέλετε; Γιατί δεν μας το λέτε ;

Επειδή τώρα αμφιβάλλω, και μάλιστα πάρα πολύ, αν έστω και ένας απο το υπουργείο σας έχει υπολογίσει την τεράστια δήθεν επιβάρυνση από την εφαρμογή αυτού του μέτρου, διαβάστε εδώ λοιπόν για το επιπλέον τεράστιο κόστος. Κάθε πελάτης, σε εστιατόριο, άντε να βάζει σήμερα 1,5 κουταλιά λάδι (= 30 γραμμ.) απο το βρωμερό μπουκαλάκι για συμπλήρωμα στη σαλάτα (άσε που οι εστιάτορες τα φέρνουν έτοιμα με το λαδάκι τους από την κουζίνα...). Αν υπολογίσουμε ότι σήμερα το χύμα αγοράζεται 3 ευρώ το λίτρο και το συσκευασμένο να πούμε ότι θα έχει 6 ευρώ, η διαφορά μας είναι 3 ευρώ στα 1.000 γραμμάρια. Mε δεδομένο λοιπόν ότι με ένα λίτρο ελαιόλαδου θα εξυπηρετούμε 33 πελάτες, τότε η επιβάρυνση για κάθε ζευγάρι πελατών θα είναι 3€/33 x 2 = 18 λεπτά, δηλαδή για ένα τραπέζι 4 ατόμων επιβάρυνση 36 λεπτά το πολύ... κολοσσιαία επιβάρυνση!

Κύριε υπουργέ της ελληνικής Γεωργίας, καλές είναι οι υπογραφές συμφώνων του τύπου «Συμμαχία για την Ελλάδα» κλπ με χειραψίες και τα τοιαύτα, αλλά εδώ πλέον πρέπει να αφήσουμε το telemarketing και να δούμε πώς στο καλό θα προωθήσoυμε αυτό το δύσμοιρο προϊόν. Ναι, δύσμοιρο. Αλλά αυτά και άλλα σχετικά σε άλλα αρθρίδια από τον Σεπτέμβρη, μπας και ανάψουν κάπως τα αίματα.

Κύριε υπουργέ της ελληνικής Γεωργίας, σήμερα, τελειώνοντας, θα σας κάνω μιά πρόβλεψη. Θα μας προλάβουν ακόμη και οι Τούρκοι με το θέμα μας και τότε θα τρέχετε με χίλια γιατί τότε θα είναι η απόλυτη ξεφτίλα. Για να μη συμβεί λοιπόν αυτό... κάντε το εσείς από «τώρα»... τώρα !

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Βασίλη Φραντζολά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'