Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Σπέρνω, συλλέγω με τη Βιοδυναμική: ημερολόγιο Ιουλίου

του Άντυ Παξινού Wikiβιοδυναμική καλλιέργεια

Η βιοδυναμική καλλιέργεια είναι μια τεχνική καλλιέργειας που βασίζεται στο ότι η φύση είναι ένας τέλειος μηχανισμός, ένα σύστημα με ακριβείς τροχαλίες. Άρα τα πάντα είναι συνδεδεμένα και συνθέτουν μια συντονισμένη κίνηση μεταξύ όλων των όντων, που βρίσκονται μέσα σε αυτό.
Επομένως με βάση την κίνηση των πλανητών μπορούμε να προβλέψουμε από τις μεγάλες κλιματολογικές αλλαγές μέχρι και τη δραστηριότητα των μικρότερων εντόμων και μικροοργανισμών του εδάφους.

Photo: examiner.com
Photo: examiner.com

Η πανσέληνος με την έλξη της προκαλεί την παλίρροια της θάλασσας αλλά προκαλεί επίσης έλξη στα φυτά. Δηλαδή κατά τη διάρκεια της πανσέληνου τα φυτά μεταφέρουν περισσότερα υγρά στα φύλλα τους και στον κορμό, παρά στη ρίζα. Αντιστοίχως οι υπόλοιποι πλανήτες προκαλούν άλλες λειτουργίες του φυτού, είτε του άνθους ή του καρπού ή ακόμα και συνδυασμούς, ευνοϊκούς ή όχι.

Με την πολύχρονη παρατήρηση προέκυψαν ορισμένες βάσεις που λειτουργούσαν ως οδηγός για την καλλιέργεια του φαγητού. Παρατηρήθηκε ότι στην περίοδο της νέας σελήνης τα φυτά ριζώνουν καλύτερα, διότι υπάρχει περισσότερη υγρασία στο έδαφος, επομένως είναι ιδανική περίοδος για σπορά. Ενώ η φάση μετά την πανσέληνο είχε ως αποτέλεσμα την συγκομιδή των καρπών, επειδή οι καρποί είναι πιο θρεπτικοί και με μεγαλύτερη αντοχή συντήρησης λόγω της συσσώρευσης ιχνοστοιχείων που παρατηρείται την περίοδο εκείνη.

Ακόμα ειδικότερα: ορισμένες κατηγορίες φυτών είχαν ξεχωριστές ημέρες ευνοϊκές για φύτευση αλλά και συγκομιδή καρπού και σπόρου, λόγω ακριβώς της επιρροής των πλανητών στη διατροφική συμπεριφορά των εντόμων και άλλων μικροοργανισμών, που τρέφονται με τη συγκεκριμένη κατηγορία. Η πρώτη κατηγορία είναι οι ριζόκαρποι - σε αυτήν ανήκουν όλα τα φυτά που καλλιεργούνται για τη ρίζα τους, όπως το ρεπάνι, το καρότο, το κρεμμύδι και οι πατάτες. Η δεύτερη κατηγορία είναι τα φυτά άνθους: ο ηλίανθος, το λινάρι και ακόμα το κουνουπίδι και το μπρόκολο.

Photo: cowberry.srv1.graymatterhost.com
Photo: cowberry.srv1.graymatterhost.com

Οι ημέρες άνθους και η περίοδος φύτευσης είναι ευνοϊκές και για τη σπορά καλλωπιστικών λουλουδιών. Θα είναι πιο λαμπερά τα χρώματα τους και εκείνα πιο ανθεκτικά εάν τα κόψουμε στην περίοδο συγκομιδής.

Η επόμενη κατηγορία είναι τα φυλλώδη, δηλαδή σχεδόν όλα τα λαχανώδη και σαλατοειδή και τα περισσότερα βότανα, ακόμα και το σπαράγγι. Η περίοδος συγκομιδής και οι ημέρες φύλλου θεωρούνται ιδανικές για τη συγκομιδή φύλλων και βοτάνων με σκοπό την αποξήρανσή τους, διότι κατά την περίοδο αυτή τα φύλλα αποθηκεύουν περισσότερα ιχνοστοιχεία. Η τελευταία κατηγορία είναι τα φυτά καρπού και σε αυτήν ανήκουν τα φυτά που καλλιεργούνται για τον καρπό τους, όπως η ντομάτα, το καλαμπόκι, τα φασόλια και τα κολοκύθια, καθώς και όλα τα σιτηρά.

Συγκεκριμένα από σήμερα, Σάββατο (6/7), αρχίζει η περίοδος φύτευσης με την ημέρα ρίζας, ιδανική μέρα για να φυτέψουμε καρότα. Ενώ από την Κυριακή μέχρι τη Δευτέρα (7 - 8/7) θα είναι ημέρες άνθους, ευκαιρία να φυτέψουμε πρώιμα μπρόκολα, κουνουπίδια και καλλωπιστικά άνθη.
Η Τρίτη και η Τετάρτη (9 - 10/7) είναι ημέρες φύλλου και τότε μπορούμε να φυτέψουμε μαρούλια και λάχανα κάτω από σκίαστρο, ώστε να μη μας τα βλάψει ο ήλιος. Από την Πέμπτη μέχρι το Σάββατο
(11 - 13/7) είναι οι ημέρες καρπού, αρκετές για να σπείρουμε όψιμα κολοκύθια, ντομάτες και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξη μας.

Με βάση τη Βιοδυναμική λειτουργούν όλες οι εργασίες που αφορούν τον κήπο: ορισμένες μέρες θεωρούνται ευνοϊκότερες για σκάλισμα και άλλες για κλάδεμα και ούτω καθεξής.
Ωστόσο η βιοδυναμική θεωρείται οδηγός και όχι κανόνας, καθώς μπορεί ένα φυτό καρπού να ευνοηθεί περισσότερο σε ημέρα φύλλου ή ρίζας, αν το απαιτεί η συγκεκριμένη ποικιλία ή οι κρατούσες κλιματολογικές συνθήκες - διότι πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις και ποικίλοι συνδυασμοί.
Ακόμα και η Βιοδυναμική αναγνωρίζει ότι η φύση είναι συνεχώς σε εξέλιξη, επομένως απαιτεί συνεχόμενη παρατήρηση.

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ 

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'