Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Κίτρινο: το τελευταίο χρώμα

της Καλής Δοξιάδη Wikiλουλούδια, καλοκαίρι

Τώρα που ξεκινά ο Ιούλιος και περνάμε στο κατακαλόκαιρο, το ελληνικό τοπίο μπαίνει στη θερινή του νάρκη. Η γη μας επιστρέφει στα χρώματα της φύσης της, τα γήινα: του βράχου, της άμμου, της πέτρας, του πηλού, του χόρτου του ξερού. Τα περιγράμματα γίνονται ξεκάθαρα, έντονα, γυμνά. Άλλη ομορφιά αυτή, πιο αυστηρή και απόλυτη... Το φως και η σκιά δεσπόζουν.

Anti lawn
Anti lawn

Πριν όμως χαθεί τελείως η ποικιλία της άνοιξης, μας προσφέρεται μια τελευταία επίδειξη χρώματος, γεμίζοντας τους αγρούς και τους λόγγους με όλες τις αποχρώσεις του κίτρινου, του χρώματος του ήλιου· μια τελευταία αναλαμπή.

Με τη ζέστη χάνεται και ο μικρόκοσμος των χρωμάτων, τα μικρά πολύχρωμα λουλουδάκια που έπρεπε να γονατίσεις στο χορτάρι για να τα θαυμάσεις. Γύρω μόνο η μεγάλη κλίμακα, οι αδρές πινελιές που είτε χρωματίζουν είτε χάνονται.

Spartium junceum
Spartium junceum

Στις πλαγιές τα ολάνθιστα σπάρτα (Spartium junceum) έχουν περάσει την ακμή τους αλλά συνεχίζουν να δεσπόζουν.

Scolymus hispanicus
Scolymus hispanicus

Σε αγρούς πλήθος αγκάθια κατακίτρινα (Scolymus hispanicus) με ζωηρά πράσινα φύλλα, έρχονται σε όμορφη αντίθεση με τα ξερά χόρτα.

Smyrnium perfoliatum
Smyrnium perfoliatum

Στις άκρες του δρόμου τα διάφορα μαραθοειδή με τις δαντελλωτές κεφαλές τους, τέτοια ποικιλία που μόνο ξεχωρίζουν τα πανύψηλα Smyrnium perfoliatum.

Μέσα στο κτήμα δένω χρωματιστό σπάγκο στο πραγματικό μάραθο (Foeniculum vulgare) για να το ξεχωρίσω όταν έρθει η στιγμή να μαζέψω τον μαραθόσπορο.

Verbascum
Verbascum

Οι άσπρες κεφαλές των αγριοκαρότων χάνονται ανάμεσα τους. Ανθισμένη και η Φλόμα (Verbascum phlomoides) με τα χνουδωτά ασημένια φύλλα.

Hypericum perforatum
Hypericum perforatum

Παντού διάφορα ανθισμένα ραδικοειδή όλων των μεγεθών και χρυσών αποχρώσεων. Μέχρι πριν δύο εβδομάδες (άργησαν οι ζέστες φέτος) το αντι-γκαζόν μου ήταν κατακίτρινο. Και οι αγροί ήταν γεμάτοι σπαθόχορτο ή βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum).

Ίσα ίσα πρόλαβα πριν δέκα μέρες να το μαζέψω ανθισμένο για να φτιάξω το μαγικό λαδάκι που περιγράφει ο Φιλάρετος.

Σε λίγες μέρες και το τελευταίο κίτρινο θα έχει χαθεί αφήνοντας μας την αυστηρή απλότητα του ελληνικού καλοκαιρινού τοπίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'