Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Στα νούφαρα και τις καλαμιές

της Χριστίνας Ταχιάου Θεσσαλονίκη, ανάπλαση, κήπος

Πριν 5 χρόνια ολοκληρώθηκε το πρώτο κομμάτι της ανάπλασης της Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης. Από τότε άλλαξε η ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Τις πρώτες μέρες δεν το πιστεύαμε: από εκεί που είχαμε συνηθίσει σε μια παραλία με λευκές, μισοσπασμένες πλάκες και πάρκα με γρασίδι της κακιάς ώρας, βρεθήκαμε με μια από τις ωραιότερες αστικές αναπλάσεις της Ευρώπης. Με έναν χώρο που έχει ζωή 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 μέρες το χρόνο - καιρού επιτρέποντος.

Η ανάπλαση σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο των Πρόδρομου Νικηφορίδη και Bernard Cuomo, οι οποίοι οραματίστηκαν θεματικούς κήπους και μια αλληλοδιαδοχή πράσινων «δωματίων». Όσο κι αν είχαμε δει μακέτες, η υλοποίηση ήταν πέραν κάθε προσδοκίας και περιμένουμε με αγωνία την ολοκλήρωση της ανάπλασης και του υπόλοιπου τμήματος της παραλίας, σε λίγους μήνες - αν όλα πάνε καλά, πράγμα το οποίο ευχόμαστε.

Φωτό: Θοδωρής Καρανίκας
Φωτό: Θοδωρής Καρανίκας

Οι κήποι που έχουν ολοκληρωθεί είναι της Μουσικής, του Νερού, των Ρόδων, της Μνήμης και του Ήχου. Είναι υπέροχο να βλέπεις στις 3 το μεσημέρι Θεσσαλονικείς να διαβάζουν σε παγκάκια, να εργάζονται στον υπολογιστή, να ξεκουράζουν το βλέμμα τους στον Όλυμπο, στις 7 τα απόγευμα να αγναντεύουν τις γραμμές των οριζόντων και στις 2 το πρωί να κάνουν τζόκινγκ.

Από τα ωραιότερα σημεία της ανάπλασης και, φυσικά, της Θεσσαλονίκης, είναι οι λίμνες στον Κήπο του Νερού. Υδρόφιλα φυτά (νούφαρα και καλαμιές) φυτεμένα στις λιμνούλες, τεράστια ψάρια και χελώνες κι ένας τοίχος στον οποίο το νερό κυλά και πέφτει με ένταση ενισχύοντας ηχητικά την παρουσία του υγρού στοιχείου, δημιουργούν μοναδική ατμόσφαιρα. Η παρουσία του νερού κάνει το κήπο ευχάριστο και δροσερό, ιδιαίτερα τις ζεστές ημέρες σαν αυτές που περνάμε.

Οι βανδαλισμοί, φυσικά, είναι συχνοί, αυτό είναι κάτι που δεν παλεύεται. Ωστόσο, όπως παρατηρούσαμε από τις πρώτες μέρες που αντικρίσαμε το ξεχωριστό αυτό σημείο, οι περισσότεροι προσαρμόζονται στο περιβάλλον. Μπάχαλο το περιβάλλον; Μπάχαλο και η συμπεριφορά.
Ευπρεπές το περιβάλλον; Ευπρεπέστερη η συμπεριφορά.

Φωτό: Θοδωρής Καρανίκας
Φωτό: Θοδωρής Καρανίκας

Μια φορά να βρεθεί κάποιος στο αναπλασμένο κομμάτι της Νέας Παραλίας και να παρατηρήσει τη συμπεριφορά των επισκεπτών, εστιάζοντας στη λαχτάρα και τη χαρά που νιώθουν πλησιάζοντας στις λίμνες με τα νούφαρα, τα κοκκινόψαρα και τις χελώνες, θα καταλάβει τη σημασία των δημόσιων χώρων για τους οποίους εμείς, οι πολίτες, μπορούμε να νιώθουμε περήφανοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'