Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Αντέχουν τα φυτά στο καυσαέριο;

των bostanistas Α΄ΒοήθειεςΠρώτες βοήθειες, φυτά, μποστάνι, καυσαέριο

Στο bostanistas απαντάμε σε όλες τις κηπουρικές και μαγειρικές απορίες σας όλη μέρα, κάθε μέρα. Στέλοντας ένα μήνυμα εδώ ή συμπληρώνοντας το σχετικό πεδίο διατυπώνετε τις ερωτήσεις σας και εμείς φροντίζουμε να σας απαντήσουμε έγκυρα.

Photo: bucolicbushwick.com
Photo: bucolicbushwick.com

Ερώτηση

Ζω στα Πατήσια, πάνω σε κεντρικό δρόμο και έχω έναν χώρο στην ταράτσα μου ο οποίος είναι ιδανικός για μποστάνι. Ωστόσο προς το παρόν φολοξενεί μόνο μερικά γιούκα, μια ελιά και κάποια άλλα καλλωπιστικά φυτά, γιατί φοβάμαι πως με το καυσαέριο που υπάρχει στην ατμόσφαιρα αν βάλουμε π.χ. ντομάτες θα καταλήξουν όλοι οι ρύποι στο πιάτο μας!
Θα ήθελα τη γνώμη σας σε αυτό το θέμα.

Ευχαριστώ,
Ζωή

Απάντηση

Κατ'αρχάς οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως τα φυτά αναπτύσσονται σε συνεχή επαφή με την εκάστοτε ατμόσφαιρα, οπότε όσα μεγαλώνουν σε αστικό περιβάλλον είναι αναπόφευκτο να εκτίθενται σε ρύπους προερχόμενους από τα καυσαέρια. Παράλληλα όμως αναπτύσσουν συνεχώς και μηχανισμούς άμυνας έναντι των όποιων αντίξοων συνθηκών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα εντός πόλης μποστάνια, οι μηχανισμοί αυτοί τα βοηθούν να μη καταπονούνται από τo καυσαέριο. Με απλά λόγια τα φυτά της πόλης είναι ανθεκτικότερα και, τρόπον τινά, «σκληραγωγημένα».

Ωστόσο ένας πολύ καλός τρόπος για να μειωθεί η επαφή τους με τους ρύπους της ατμόσφαιρας, γιατί είναι αδύνατο να αποφευχθεί τελείως ειδικά σε κεντρικές περιοχές και δρόμους συχνής κυκλοφορίας, όπως η δική σας, είναι η εξωτερική προστασία τους. Με καλύμματα, αυτοσχέδια στέγαστρα, ευέλικτα μποστάνια που θα μετακινούνται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, μπορείτε να εξασφαλίσετε ένα φιλικότερο περιβάλλον για τα φυτά σας. Σχετικές οδηγίες μπορείτε να βρείτε στα ακόλουθα κείμενα.

Φτιάχνω μποστάνι βήμα-βήμα
Φτιάχνω στέγαστρο για το μποστάνι μου
Πόσα μαρούλια χωράει ο σάκος;

Τέλος, πέρα από τα μέτρα προστασίας που πιθανώς να λάβετε, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τους ατμοσφαιρικούς ρύπους είναι το επιμελές πλύσιμο των φυτών και των λαχανικών μας μετά τη συλλογή τους. Στην περίπτωση των φρούτων δε, κρίνεται αναγκαίο το ξεφλούδισμα, ώστε να βεβαιωθούμε πως έχουν απαλλαγεί από τους ρύπους που έχουν κατακαθίσει στο περίβλημά τους.

Επομένως δεν πρέπει να ανησυχείτε για την επίδραση που θα έχει το καυσαέριο στο μποστάνι της ταράτσας σας. Από τη στιγμή που υπάρχει και ο κατάλληλος χώρος, μπορείτε να προχωρήσετε άφοβα στη δημιουργία του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Α΄Βοήθειες'