Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ραδικοβλάσταρα: μια υπόθεση αντρική

του Φιλάρετου Ψημμένου Wikiραδικοβλάσταρα, ραδίκια, άγρια ραδίκια

Πέρυσι τον Μάιο επισκέφθηκα έναν Κρητικό φίλο και συμμαθητή από τη Γεωργική σχολή Συγγρού, στο σπίτι του στην Παιανία. Στη βεράντα καθόταν ο πατέρας του και καθάριζε κάτι μυστήρια βλαστάρια. Αμέσως ξύπνησε ο τροφοσυλλέκτης μέσα μου! Τι είναι αυτά, πού τα βρίσκεις, πώς καθαρίζονται, πώς τρώγονται... βροχή οι ερωτήσεις!

Ραδικοβλάσταρα
Ραδικοβλάσταρα

Να τα πιάσουμε ένα - ένα:
Τα ραδικοβλάσταρα ή πικροβλάσταρα (τα τελευταία βρώσιμα άγρια βλαστάρια της άνοιξης) είναι το πάνω μέρος του βλαστού των άγριων ραδικιών. Δηλαδή τα γνωστά μας ραδίκια, αν δεν μαζευτούν όταν είναι τρυφερά, ωριμάζοντας βγάζουν ένα βλαστάρι απ' όπου θα βγουν τα λουλούδια και οι σπόροι τους. Αυτό το βλαστάρι, την εποχή που είναι ακόμη τρυφερό, οι αρχαίοι τροφοσυλλέκτες το δοκίμασαν, το βρήκαν πικρονόστιμο και το παρέδωσαν στις επόμενες γενεές.

Πού τα βρίσκουμε; Παντού όπου υπάρχουν άγρια χόρτα. Είναι εύκολο να τα εντοπίσουμε γιατί τα βλαστάρια τους ξεπερνούν σε ύψος την υπόλοιπη χαμηλή βλάστηση. Είναι διαφόρων ειδών, καθώς προέρχονται από διαφορετικά υποείδη ραδικιού. Ο καλύτερος τρόπος να τα ξεχωρίσουμε από άλλα φυτά είναι αναγνωρίζοντας τη βάση του φυτού από το οποίο προέρχονται. Αν έχει τα χαρακτηριστικά οδοντωτά φύλλα του ραδικιού, τότε το μαζεύουμε.

Ραδικοβλάσταρα καθαρισμένα
Ραδικοβλάσταρα καθαρισμένα

Πώς τα μαζεύουμε και τα καθαρίζουμε; Στο μάζεμα απλά τσιμπάμε τις κορυφές κόβοντας το πάνω μέρος σε ύψος 8 έως 10 πόντων. Γυρνώντας σπίτι, τα περιποιούμαστε αφαιρώντας φυλλαράκια και τα σκληρά κάτω μέρη και τα πλένουμε καλά.

Ραδικοβλάσταρα σαλάτα
Ραδικοβλάσταρα σαλάτα

Πώς τρώγονται; Βράζονται πέντε λεπτά σε αλατισμένο νερό και γίνονται μια υπέροχη πικρή σαλάτα με λαδολέμονο. Τώρα γιατί είναι μια αντρική υπόθεση; Γιατί το μάζεμα και το καθάρισμα των ραδικοβλάσταρων γίνεται με το χέρι ή, για να ακριβολογούμε, με το νύχι(!) του αντίχειρα. Δύσκολο πράγμα αν έχεις μανικιούρ! Άσε που μαυρίζει κιόλας.

Έψαξα στο google να σας βρω και κάτι επιστημονικοϊατρικό (όπως γράφω συνήθως) για τα ραδικοβλάσταρα αλλά το μόνο χρήσιμο που βρήκα είναι ένα απόσπασμα στίχων του Διονύση Τζεφρώνη, που μελοποίησε ο Θωμάς Μπακαλάκος και τραγούδησε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου το 1975 στο LP «τα Αγροτικά»:

Ο αγροφύλακας
με τη μαμή τη δόλια
ραδικοβλάσταρα
μαζεύαν στα περβόλια 

Είναι λοιπόν τσεκαρισμένο, τα ραδικοβλάσταρα, λόγω των πικρών ουσιών που περιέχουν, βοηθούν στη σύσφιξη των σχέσεων των δυο φύλων! 

Δείτε τους στίχους εδώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Φιλάρετου Ψημμένου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'