Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Χαμομήλι το ευεργετικό

της Λίνας Παπαδάκη Wikiχαμομήλι, ύπαιθρος, λιβάδια, βότανα

Στο χωριό. Στη βεράντα του σπιτιού, στην πύλινη λεκάνη της προγιαγιάς, η μάνα μου είχε απλωμένο το χαμομήλι απ’ τον κήπο, μια μεγάλη αγκαλιά. Πάνω σε μια εφημερίδα, να βλέπει ήλιο. Απ’ το σχολείο είχα να δω αυτή την εικόνα. Είχα ξεχάσει σχεδόν ότι αυτό το μαγικό χόρτο βγαίνει γύρω μας παντού, μόνο του, εύθραυστο κι όμορφο. Είναι το άσπρο μήνυμα του τέλους εποχής.

photo: Λίνα Παπαδάκη
photo: Λίνα Παπαδάκη

Το χαμομήλι είναι αδικημένο. Όλη τη φήμη και τη διαφήμιση την έχει πάρει το τσάι. Οι ευεργετικές του ιδιότητες πλείστες κι όλα γίνονται απλά και γρήγορα. Μετρήστε: χαμομήλι για μαλλιά, για την καθαριότητα του δέρματος, τους μαύρους κύκλους κάτω απ’ τα μάτια, την ακμή, τις γυναίκες, τη δυσπεψία, τις εντερικές περιπλοκές, το κρύωμα, το άγχος.

Το όνομά του προήλθε από το άσπρο χρώμα που δίνει στα λιβάδια (χαμαί και μήλον, όπου «μήλον» το πρόβατο στα αρχαία και «χαμαί» πάνω στο έδαφος). Περιέχει ωφέλιμα φυτικά θρεπτικά συστατικά και μέταλλα. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, χαλκό, κάλιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1.

Το άρωμά του, όπως και η όψη του, είναι ξεχωριστό. Δε μοιάζει με κανένα άλλο βότανο και είναι το μόνο που εκτός από το να μας κάνει καλά, μας ομορφαίνει κιόλας. Το χαμομήλι είναι συνώνυμο της κοριτσίστικης διάθεσης. Ανάμεσα στην παιδικότητα και την εφηβεία, εκεί που όλα νομίζεις ότι είναι ένα απέραντο λιβάδι, χωρίς λάσπες και λακούβες, με μπλε ουρανό και γωνιές για παιχνίδι.

Δείτε το προφίλ της Λίνας Παπαδάκη στο protagon.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'