Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Στ' ανοιξιάτικα μπουρίνια

του Δημήτρη Καμπουράκη Κάντο μόνος σουμποστάνι, κήπος, βροχή

Το μποστανάκι ανασταίνεται κυρίως με το μεράκι. Λίγες ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια και κολοκυθιές που τεντώνουν τα νεαρά κορμιά τους στην άκρη του κήπου σου, δεν πρόκειται να σε σώσουν από την οικονομική κρίση. Απλώς είναι μεράκι και καημός να φυτέψεις τις λεπτεπίλεπτες υπάρξεις και να τις βλέπεις κάθε μέρα να παίρνουν τα πάνω τους. Δημιουργείται μια σχέση γονιού-παιδιού, από την οποία ο «γονιός» παίρνει όχι ντομάτες και αγγούρια αλλά πρωτίστως τη χαρά να βλέπει να «παιδιά» να προκόβουν.

Photo: princetongardenproject.wordpress
Photo: princetongardenproject.wordpress

Γι’ αυτό και δεν υπάρχει πιο άσχημο συναίσθημα από το να δεις τα φυτά σου πάνω στην εφηβεία τους να καταστρέφονται από ένα ξαφνικό ανοιξιάτικο μπουρίνι. Μια έντονη βροχόπτωση που τα χτυπά με δύναμη, τα τσακίζει μέσα σε ελάχιστα λεπτά και τα κολλά τραυματισμένα στη λάσπη.
Δε θα ξανασηκωθούν απ’ αυτήν, δεν επανέλθουν οι σπασμένες ίνες του τρυφερού κορμού τους, ακόμα κι αν τις δέσετε εκ των υστέρων σε πλαστικούς στύλους ή καλάμια που θα καρφώσετε στο χώμα.
Τα φυτά με την τσακισμένη σπονδυλική στήλη δεν αναστηλώνονται.

Γι’ αυτό, τώρα που τα ανοιξιάτικα μπουρίνια είναι κάτι συνηθισμένο, λάβετε τα μέτρα σας.
Αντί να εναποθέσετε τις ελπίδες σας στον καλό θεούλη του γεωργού που θα επιλέξει την καλοκαιρία αντί για τα ξεσπάσματα, προτιμήστε να περάσετε από ένα κατάστημα που πουλά γεωργικά ή προϊόντα κήπου και ζητήστε εκείνη τη σκούρα πράσινη ημιδιαπερατή λινάτσα που χρησιμοποιείται για σκίαση. Αγοράστε όσα τετραγωνικά μέτρα χρειάζονται για να «στεγάσουν» το μποστανάκι σας. Η τιμή της είναι αστεία.

Παρακολουθήστε το δελτίο καιρού ή παρατηρήστε την ατμόσφαιρα γύρω σας. Αν έχουν αναγγελθεί μπουρίνια ή αν ψιλιαστείτε από μόνοι σας ότι το πάει για βροχή, απλώστε την αμέσως πάνω απ’ τα φυτά σας. Μπορείτε να καρφώσετε τέσσερις στύλους στο χώμα και να δέσετε τη λινάτσα με σύρμα ή σπάγκο φτιάχνοντας μια τέντα πάνω απ’ το μποστάνι. Το ευκολότερο είναι να έχετε πρόχειρα τέσσερα άδεια τελάρα, να τα βάλετε στις άκρες του μποστανιού, να τα βάλετε να πατάνε τη λινάτσα και να τα ενισχύσετε με πέτρες που θα τα στηρίξουν καλύτερα. Έτσι η τέντα θα είναι χαμηλότερη και λιγότερο ευπρόσβλητη από τον αέρα.

Όσο δυνατή κι αν είναι η βροχή που θα πέσει, τα φυτά σας θα μείνουν προφυλαγμένα από κάτω. Απλώς, όταν τελειώσει η κακοκαιρία βγάλτε την τέντα αμέσως πάνω απ’ τα φυτά.
Χρειάζονται ήλιο όχι σκιά, ενώ αν η τέντα είναι χαμηλή μπορεί και να βράσουν.

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Καμπουράκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'