Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

H μάγισσα πικροκαστανιά

του Φιλάρετου Ψημμένου Wikiπικροκαστανιά, Πήλιο, Aesculus hippocastanum

Υπάρχουν δένδρα με μυστηριώδη δύναμη;
Μπορώ να απαντήσω με σιγουριά ναι! Τα έχω συναντήσει πολλές φορές στις περιπλανήσεις μου στα δάση! Άλλες φορές στέκονται στη μέση ενός ξέφωτου και άλλες σε απρόσιτη βραχοκορφή.
Δεσπόζουν στο περιβάλλον τους και αιχμαλωτίζουν το βλέμμα!

Είναι δέντρα ελεύθερα, που δεν αιχμαλωτίστηκαν σε κάποια πλατεία για να σκιάσουν με τα κλαριά τους τα τραπεζάκια ενός καφενείου. Όταν τα συναντώ αισθάνομαι ότι μπορώ να καταλάβω τους πρωτόγονους ανθρώπους που θεοποιούσαν τα στοιχεία της φύσης! Ναι, μπορώ να αισθανθώ το δέος τους απέναντι σε φαινόμενα που ξεπερνάνε τον άνθρωπο και που λατρεύονταν σαν θεοί!

Όταν  όμως έρχεται ο Μάης και ανθίζει η πικροκαστανιά, τότε είμαι σίγουρος για τη θεϊκή της φύση. Ναι, το ομολογώ! Η πικροκαστανιά τον Μάιο είναι μια θεά! Αυτό το θεόρατο δένδρο, που βλέπω κάθε μέρα από τα παράθυρο του ξενώνα, ξυπνάει μέσα μου αρχέγονα ένστικτα! Θέλω να το λατρέψω αλλά δεν γνωρίζω πια τον τρόπο. Το μόνο που τολμώ είναι να το ακουμπήσω για να πάρω δύναμη.
Ας προστατεύσουμε αυτά τα δέντρα-μνημεία από το βέβηλο πάθος του νεοέλληνα για ξύλα για το τζάκι.

Η πικροκαστανιά «μας» είναι αρχαία, πρέπει να είναι τουλάχιστον 500 ετών. Ένα μνημείο που ορθώνεται περήφανο στην Πηλιορείτικη φύση. Το Μάιο ανθίζει και οι ταξιανθίες της είναι τουλάχιστον 30 εκατοστά η καθεμία. 

Για όσους θέλουν να ξέρουν περισσότερα, η πικροκαστανιά ή ιπποκαστανέα (επιστημονική ονομασία Aesculus hippocastanum) είναι φυτό με προέλευση την Ινδία. Μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 35 έως 40 μέτρα. Τα άνθη της έχουν σχήμα πυραμίδας και είναι λευκά, με αποχρώσεις κίτρινου ή ροζ χρώματος στη βάση των πετάλων. Δεν έχει καμία σχέση με την ήμερη ή άγρια καστανιά. Οι καρποί της δεν τρώγονται, έχουν όμως σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία αλοιφής για δερματικά προβλήματα. Αυτή τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και κάνει καλό στη φλεβίτιδα, τις αιμορροΐδες, τους κιρσούς και τα κνημικά έλκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Φιλάρετου Ψημμένου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'