Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Υστερόγραφο στα πασχαλινά αυγά

της Καλής Δοξιάδη Κάντο μόνος σουπασχαλινά αυγά, φυσική βαφή, Κέρκυρα

Πήγα στη Δημοτική Αγορά της Κέρκυρας χτές το πρωί, αφού είχε αναρτηθεί το κομμάτι μου για τα αυγά βαμμένα με κρεμμυδόφυλλα. Μιλούσα με μια κυρά που καμιά φορά με προμηθεύει με τοπικές ποικιλίες λουλουδιών όταν πήρε το μάτι μου στο καλάθι της (είναι πλανόδια, δεν νοικιάζει πάγκο) μερικά σακουλάκια πλαστικά με κάτι μαύρο μέσα.

«Χόρτο της θάλασσας για να βάψεις κόκκινα τα αυγά σου» μου είπε. Τόσα χρόνια στο νησί και πρώτη φορά άκουγα γι' αυτό το χόρτο. Πήρα ένα σακουλάκι για δύο ευρώ και τις οδηγίες της και γύρισα σπίτι να ανοίξω τα κιτάπια μου. Η Νινέττα Λάσκαρι, στο πολύτιμο βιβλίο της για την Κέρκυρα, εκτός από τις παπαρούνες και τον λύκο των κουκιών, αναφέρει μια παραδοσιακή φυτική βαφή που ονομάζει «βαρζί» αλλά δεν εξηγεί παρακάτω. Αν ήταν από τη θάλασσα, δεν θα το έλεγε;

Στο ίντερνετ βρήκα κάτι πιο διαφωτιστικό: υπάρχει ένα φύκι που ταξινομείται ως «Ροδόφυτον» (αγγλικά Red Algae) που χρησιμοποιείται ως κόκκινη βαφή ρούχων. Μήπως είναι αυτό; Όποιος μπορεί να με φωτίσει, παρακαλώ να γράψει.

Η κουζίνα μύρισε θάλασσα όταν έβρασα το νέο μου απόκτημα και έβαψα έξι αυγουλάκια ακολουθώντας τις οδηγίες της φίλης μου, δένοντας τα φύκια σε τουλπάνι και βράζοντας τα αυγά για 15 λεπτά. Για καλό και για κακό τα άφησα στο νερό μέχρι να κρυώσει.

Έγιναν πιο ανοιχτόχρωμα από των κρεμμυδιών αλλά πολύ όμορφα και τελείως αλέκιαστα... δείτε κι εσείς!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'