Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Bαμμένα κόκκινα αυγά, φυσικά

της Καλής Δοξιάδη Κάντο μόνος σουαυγά, πασχαλινά αυγά, Πάσχα, κρεμμυδότσουφλα

Τον παλιό καιρό, που δεν υπήρχαν χημικές βαφές, τα πασχαλινά αυγά τα έβαφαν με κρεμμυδότσουφλα και πετύχαιναν ένα πλούσιο βαθύ βυσσινί χρώμα που καμιά μπογιά δεν μπόρεσε έκτοτε να προσεγγίσει. Την παράδοση πρέπει να την κληρονομήσαμε από τους προχριστιανικούς χρόνους γιατί το αυγό, ως σύμβολο της γονιμότητας, πρωτοστατούσε στις εαρινές γιορτές και ιεροτελεστίες όλων των παλιών θρησκειών.

Μάλιστα στο «σέντερ», το τελετουργικό δείπνο του εβραϊκού Πάσχα, σερβίρονταν από αρχαιοτάτων χρόνων και σερβίρονται ακόμα κόκκινα αυγά βαμμένα με κρεμμυδότσουφλα. Οι Έλληνες Εβραίοι, σεφαρδικής καταγωγής, τα λένε huevos haminados. Στο καλογραμμένο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο του Νίκου Σταυρουλάκη Cookbook of the Jews of Greece (εγώ έχω την παλιά αγγλική έκδοση, του 1986... υποθέτω έκτοτε έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά) έχει μια πολύ ωραία συνταγή. Στην περίπτωση αυτή τα αυγά σιγοβράζονται επί δέκα ώρες με κρεμμυδότσουφλα, κουρκουμά και σαφράν, έτσι ώστε οι γεύσεις αυτές διαπερνούν το τσόφλι και ποτίζουν τη σάρκα του αυγού, δίνοντας ιδιαίτερη γεύση κι ένα βαθύ κρεμ χρώμα στο ασπράδι. Ίσως γράψω γι' αυτά άλλη φορά.

Πίσω στα δικά μας. Την περασμένη εβδομάδα είδα στην τηλεόραση μια εκπομπή που πρότεινε να βράσουν τα αυγά μαζί με τα τσόφλια. Μ’ αρέσει να πειραματίζομα αλλά είμαι και επιφυλακτική, έτσι, όταν έφτασε η στιγμή να βάψω τα δικά μου, κράτησα χώρια μια μικρή ποσότητα αυγών και τα έβαψα με τη μέθοδο της τηλεόρασης. Δυστυχώς, όπως φοβόμουνα, βγήκαν λεκιασμένα. Οι αμερικάνοι λένε «If it ain’t broke don’t fix it».

Σας δίνω λοιπόν τη δοκιμασμένη μου συνταγή. Σύμφωνα με αυτήν αφαιρούμε τα κρεμμυδότσουφλα από το νερό αφού βράσουν και τότε βάζουμε τα αυγά. Δεν θα σας δώσω ποσότητες γιατί τα κρεμμυδότσουφλα δεν ζυγίζονται. Θα βάλετε όσα έχετε. Και αν σας φαίνονται λίγα, προσθέστε και μερικές κουταλιές κουρκουμά. (Θα γίνουν πιο ανοιχτόχρωμα, φωτεινό κόκκινο.)

Υλικά

  • 24 αυγά
  • κρεμμυδότσουφλα (τα εξωτερικά, που είναι σαν χαρτί)
  • 1 φλυτζάνι ξύδι
  • 3 κουταλιές αλάτι
  • 3-4 κουταλιές κουρκουμά (προαιρετικό)

Οδηγίες

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμυδότσουφλα (και τον κουρκουμά, αν βάλουμε) με μπόλικο νερό και φέρνουμε σε βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για μισή ώρα. Σουρώνουμε με τουλπάνι φυλάγοντας το νερό.

Όταν έχει κρυώσει λίγο, το επιστρέφουμε στην κατσαρόλα με τα αυγά, το ξύδι και το αλάτι. Φέρνουμε πάλι σε βράση και σιγοβράζουμε τα αυγά επί 12 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα αυγά στην κατσαρόλα με το νερό μέχρι την επομένη. (Καμιά δεκαριά ώρες.)

Ξεβγάζουμε τα αυγά με κρύο νερό, τα σκουπίζουμε και τα γυαλίζουμε με λίγο λάδι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'