Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πάσχα δίχως πασχαλιές

της Καλής Δοξιάδη WikiΠάσχα, πασχαλιά, Κέρκυρα, νησί Mackinac

Φέτος οι πασχαλιές δε θ’ αντέξουν έως το Πάσχα. Χρόνια είχε να συμβεί αυτό. Σήμερα είναι μια εβδομάδα πριν και ήδη τα μισά άνθη έχουν μαραθεί. Βέβαια πέφτει πολύ αργά το Πάσχα φέτος και μας αποζημιώνει με τα τριαντάφυλλα, που τουλάχιστον εδώ στην Κέρκυρα σε μια εβδομάδα θα έχουν φτάσει στην ακμή της ομορφιάς τους και στην αφθονία της ανθοφορίας τους. Αλλά οι πασχαλιές θα έχουν τελειώσει. Θα είμαι τυχερή αν έχουν μείνει τρεις-τέσσερις να βάλω στον Μάη την Τετάρτη.

Στην Κέρκυρα είναι γνωστές πιο λόγια ως « σύριγγες» (από το επιστημονικό τους όνομα Syringa vulgaris) και αυτό γιατί εδώ «πασχαλιές» στα χωριά λέγονται οι γλυσίνες (που στην πόλη μερικοί αποκαλούν «γκλυτσίνες»). Δύσκολο να βγάλεις άκρη.

Το άρωμά τους είναι μοναδικό και απορώ πώς δε χρησιμοποιείται περισσότερο στην αρωματοποιία (όπως και αυτό της γλυσίνας εξάλλου). Μάλιστα η πρόωρη ζέστη των τελευταίων ημερών μοιάζει να το σκορπίζει με ιδιαίτερη γενναιοδωρία, αν και σίγουρα ευθύνεται και για την ταχεία ωρίμανση. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα... Και στην καλύτερη περίπτωση πάντως, στο κλίμα μας, τα λουλούδια δεν κρατάνε περισσότερο από τρεις εβδομάδες. Σε βόρεια κλίματα ανθίζουν πιο σταδιακά και κρατάνε πολύ περισσότερο. Ένας ειδικός μου εξήγησε ότι έχουν ανάγκη την παγωνιά για να ανθοφορήσουν πλούσια.

Ο παράδεισος των πασχαλιών είναι το νησί Mackinac στην λίμνη Michigan μεταξύ Αμερικής και Καναδά, όπου οι θερμοκρασίες τον χειμώνα παραμένουν κάτω από το μηδέν εβδομάδες ολόκληρες. Γίνεται κάθε Ιούνιο φεστιβάλ των πασχαλιών με εκατοντάδες διαφορετικές ανθισμένες ποικιλίες σε τόνους ροζ, μοβ και άσπρου, σε ειδικά πάρκα αλλά και στους ιδιωτικούς κήπους που μένουν ανοιχτοί για επισκέψεις εκείνες τις μέρες. Δεν έχω πάει αλλά είδα ένα ντοκιμαντέρ που με καταεντυπωσίασε. Έμεινα όμως με το ερώτημα: άραγε μοσχοβολάνε όσο και οι δικές μας;

Το μυστικό για τις πασχαλιές του κήπου μας είναι το σωστό κλάδεμα τη σωστή εποχή και η σωστή εποχή είναι αμέσως μετά την ανθοφορία. Για μένα αυτό αποτελεί την τέλεια δικαιολογία για να κόβω όσο το δυνατόν περισσότερες για τα βάζα... κάτι που γενικώς με γεμίζει τύψεις. Στην περίπτωση αυτή όμως σκέφτομαι ότι κάνω καλό στο φυτό και ενθαρρύνω την ανθοφορία της επόμενης χρονιάς. Όταν πια έχουν μαραθεί, κόβω από αρκετά χαμηλά και όσα ανθισμένα κλαδιά παραμένουν στους θάμνους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'