Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πασχαλινά αυγά ΙΙ: φυσικά, πολύχρωμα

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Κάντο μόνος σουαυγά, πασχαλινά αυγά, Πάσχα

Οι εκδοχές για την προέλευση της παράδοσης των βαμμένων πασχαλινών αυγών είναι αμέτρητες: κατά κάποιους βάφονται κόκκινα σε ανάμνηση του αίματος του Χριστού, συμβολίζοντας τη θυσία του. Ωστόσο τα πολύχρωμα αυγά είναι αναμφισβήτητα «η χαρά του παιδιών» και συνήθως τους θυμίζουν χρωματιστά παιχνίδια ή ζαχαρωτά.

Photo: thespinachspot.com
Photo: thespinachspot.com

Για το βάψιμο των αυγών αυτή την περίοδο υπάρχουν πολλές και εντυπωσιακές ιδέες σε περιοδικά ή το διαδίκτυο. Οι περισσότερες οδηγίες είναι συχνά περίπλοκες και χρονοβόρες και απαιτούν να χρησιμοποιήσετε αιχμηρά αντικείμενα ή στάμπες με τρόπο που δεν είναι πάντοτε ασφαλής για μικρά παιδιά. Προσωπικά προτιμώ τα λιγότερο περίτεχνα σχέδια και τις ρουστίκ αποχρώσεις, ώστε το αποτέλεσμα να είναι φυσικό και το βάψιμο ευχάριστο και ασφαλές για τα παιδιά. Άλλωστε το Πάσχα είναι μια υπενθύμιση της γονιμότητας και της αφθονίας, επομένως πιο ταιριαστά είναι τα φυσικά χρώματα.

Μία πολύ καλή μέθοδος βαφής είναι εκείνη με τα φύλλα κρεμμυδιού, που δίνει πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα - ειδικά αν στο τέλος αλείψουμε απαλά τα αυγά με λίγο ελαιόλαδο, ώστε να γίνουν πιο λαμπερά. Πώς λοιπόν θα ετοιμάσουμε αυγά με φυσικά χρώματα, βαμμένα φυτικά;

Το τελικό χρώμα που θα έχουν τα αυγά σας εξαρτάται από τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε τη βαφή και το αρχικό χρώμα τους. Παρακάτω σας προτείνω εναλλακτικές εκδοχές ανάλογα με τα υλικά που θα αξιοποιήσετε.

Photo: thespinachspot.com
Photo: thespinachspot.com

Θα χρειαστείτε 

  • βραστά αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, λευκά ή μπεζ - κατά προτίμηση όχι φρέσκα, δύο έως τριών ημερών
  • 1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι ανά φλυτζάνι του τσαγιού βαφής
  • ελαιόλαδο

Και για τη βαφή 

  • μοβ λάχανο για μπλε χρώμα σε λευκά αυγά και πράσινο στα καφετιά 
  • φύλλα κόκκινου κρεμμυδιού για κόκκινο ή μωβ χρώμα
  • φύλλα κίτρινου κρεμμυδιού για πορτοκαλί χρώμα σε λευκά αυγά και σκούρο κόκκινο σε καφετιά
  • κουρκουμά για κίτρινο χρώμα
  • παντζάρια για ροζ χρώμα σε λευκά αυγά και βυσσινί σε καφετιά 

Οδηγίες

Καθαρίστε τα αυγά προσεκτικά, ώστε να μη μείνουν υπολείμματα από τα κελύφη τους. Για να παρασκευάσετε το χρώμα της βαφής ψιλοκόψτε το λάχανο, αφαιρέστε τα ξηρά φύλλα των κρεμμυδιών ή τεμαχίστε τα παντζάρια - ανάλογα με το χρώμα που θέλετε να πετύχετε. Σε μία κατσαρόλα βράστε αρκετό νερό, ώστε να καλύπτει τον αριθμό των αυγών που θέλετε να βάψετε. Προσθέστε τα υλικά που θα δημιουργήσουν τη βαφή, ζεστάνετε το νερό και μόλις βράσει, χαμηλώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε για 15 ως 30 λεπτά. Η βαφή σας θα είναι έτοιμη μόλις φτάσει σε απόχρωση λίγους τόνους πιο σκούρα από την επιθυμητή. Ρίξτε λίγο υγρό σε ένα λευκό πιάτο, για να βεβαιωθείτε πως έχετε το επιθυμητό χρώμα. Κατεβάστε την βαφή από τη φωτιά και αφήστε την να κρυώσει σε θερμοκρασά δωματίου, για περίπου 20 λεπτά.

Σουρώστε το μίγμα και τοποθετήστε το σε ένα άλλο σκεύος ή στην αρχική κατσαρόλα, αν είναι η μόνη που χωρά τα αυγά για το βάψιμό τους. Ρίξτε μέσα το ξύδι σε αναλογία ένα κουταλάκι του γλυκού ανά ένα φλιτζάνι του τσαγιού βαφής. Τοποθετήστε τα αυγά που έχουν κρυώσει σε ένα απλωτό σκεύος, όπως ένα ταψί, ώστε να είναι όλα στο ίδιο επίπεδο και ρίξτε από πάνω τους την κρυωμένη βαφή.

Βάλτε στο ψυγείο το σκεύος με τα αυγά και αφήστε τα εκεί μέχρι να πάρουν το επιθυμητό χρώμα. Στη συνέχεια στεγνώστε τα προσεκτικά, αλείφτε τα με λίγο λάδι με τα χέρια σας και τέλος σκουπίστε τα με λίγο απορροφητικό χαρτί. Αφήστε τα στο ψυγείο μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'