Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Απόλυτη οικοτεχνία μέσα στις καστανιές

της Χριστίνας Ταχιάου Παραγωγοί + προϊόνταοικοτεχνία, καστανεώνας, Πάικο, Γλυκομαγεία

Τον Δάνο Δανιηλίδη τον γνώριζα από πολύ παλιά ως συντάκτη ταξιδιωτικών ή γαστρονομικών θεμάτων σε περιοδικά. Πριν από λίγο καιρό άρχισε να διαφημίζει μέσω facebook τα προϊόντα με την ετικέτα «Γλυκομαγεία» που παράγει ο ίδιος μαζί με τη σύντροφό του, Μάγια Κετικίδου.
Μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού και σάλτσες με πρωτότυπες γεύσεις, όλα φτιαγμένα και συσκευασμένα από τους ίδιους στο σπίτι, πωλούνται είτε απευθείας είτε στη βιολογική λαϊκή του κοινωνικού χώρου «Σχολείο» καθώς και σε εκθεσιακούς χώρους χειροτεχνών και οικοτεχνών της Θεσσαλονίκης.

«Κάναμε κάτι, δεν καθίσαμε με σταυρωμένα χέρια» λέει ο Δάνος, ο οποίος πριν τρία χρόνια αγόρασε έναν καστανεώνα στο όρος Πάικο, ένα μαγευτικό βουνό κοντά στη Θεσσαλονίκη αλλά όχι ιδιαίτερα γνωστό στους Θεσσαλονικείς. Ο καστανεώνας είναι ένα αγροτεμάχιο με 23 μη ποτιστικές καστανιές, εμβαδού 700 τετραγωνικών μέτρων, που αποκτήθηκε έναντι 1.500 ευρώ. Είναι γεμάτο «ώριμα» δέντρα 30-40 ετών, που δίνουν μικρά και πολύ γλυκά κάστανα. «Την πρώτη χρονιά που δώσαμε κάστανα στους φίλους μας άρεσαν πολύ, οπότε αποφασίσαμε να αρχίσουμε την μεταποίηση. Ένα ιδιόκτητο περιβόλι στην Επανομή, επίσης κοντά στη Θεσσαλονίκη, έδωσε τα υπόλοιπα υλικά κι έτσι άρχισε η παραγωγή μαρμελάδων όπως πορτοκάλι - κάστανο, μήλο - κάστανο - δαμάσκηνο κλπ.

Αχλάδια, σύκα, φράουλες, νεκταρίνια, κυδώνια, κεράσια γίνονται οι πρώτες ύλες για τις μαρμελάδες ενώ ντοματίνια, πράσινα λαχανικά, μελιτζάνες, σπανάκι, μπρόκολο οι πρώτες ύλες για τις σάλτσες.
Όλα στο σπίτι, χειροποίητα. Λόγω της παντελούς έλλειψης συντηρητικών, η διάρκεια ζωής των προϊόντων είναι μικρή ενώ ένα προϊόν που παρουσιάζει αλλοίωση αντικαθίσταται άμεσα.
Στις μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού η καστανή ζάχαρη είναι μόλις στο 20-30% της ποσότητας των φρούτων. Η παράδοση γίνεται και στο σπίτι χωρίς καμιά επιπλέον χρέωση.

Στόχος τους για το μέλλον είναι να νοικιάσουν κάποιο χώρο και να στεγάσουν εκεί την οικοτεχνία τους. Επίσης να κάνουν τον καστανεώνα επισκέψιμο, ώστε να δίδεται η ευκαιρία σε μαθητές σχολείων να έρχονται σε επαφή με τη φύση και τα προϊόντα του δάσους.

Γλυκομαγεία
Τηλ.: 2310 232956, 6932 860825
e-mail: danospress@gmail.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'