Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

5+1 αστέρια: Μπίρα, μια υπόθεση ελληνική

του Δημήτρη Μπούτου Παραγωγοί + προϊόνταμπίρα, μικροζυθοποιίες

Πόσο ευχάριστο θέαμα στις σημερινές μπιραρίες, οι ραφιέρες ζύθου που είναι γεμάτες με μπουκάλια ελληνικής ονομασίας και προέλευσης! Εκτός από τις ήδη ξακουστές εταιρείες της χώρας, τα τελευταία χρόνια κάνουν την εμφάνισή τους ποιοτικότατες μπίρες από μικρές, ελληνικές ζυθοποιίες, που αξίζουν να φτάσουν ως το τραπέζι και το ποτήρι μας. Ακολουθεί το πρώτο μέρος (καθότι επιβάλλεται συνέχεια) με προτάσεις ελληνικότατης μπιροποσίας· χωρίς να ξεχνάμε φυσικά τους απαραίτητους, συνοδευτικούς του ζύθου, μεζέδες. (Στις ιστοσελίδες που ακολουθούν την περιγραφή διατίθενται αναλυτικές πληροφορίες για την παρασκευή και την διάθεσή τους.)

Photo: mfajardo/Flickr
Photo: mfajardo/Flickr

Βεργίνα η «βόρεια» και αγαπημένη των λάτρεων της φρουτώδους γεύσης.
Βασική εκδοχή της η Weiss με πλούσιο χρώμα και φρουτώδες άρωμα, που θυμίζει γαρύφαλλο και μπανάνα. Έπονται η κόκκινη με κεχριμπαρένιο χρώμα και άρωμα εξωτικών φρούτων και η Premium Pilsner, με ονομασία Edelsteiner και ανάλαφρη γεύση.
Παράγεται από ελληνικό κριθάρι στη Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης, στην περιοχή της βιομηχανικής περιοχής της Κομοτηνής, γνωστή για το άριστης ποιότητας νερό της. Στη Ροδόπη, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις, φημολογείται πως παρήχθη η πρώτη μορφή ελληνικής μπίρας κατά την αρχαιότητα. 
Οι δημιουργοί της μπίρας Βεργίνα επεδίωξαν εξ αρχής την υψηλή ποιότητα και τις άριστες πρώτες ύλες ενώ οι εγκαταστάσεις μελετήθηκαν και κατασκευάστηκαν με τρόπο τέτοιο, ώστε να επιβαρρύνουν ελάχιστα το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
verginabeer.com

Photo: chaliceGR/Flickr
Photo: chaliceGR/Flickr

Septem η πικρή και μοντέρνα
Γεννήθηκε στην Εύβοια τον Ιούνιο του 2009, με όνομα το λατινικό επτά (septem), που συμβολίζει την έννοια της δημιουργίας. Ζυμώνεται σε θερμοκρασία 18-20°C και ωριμάζει  για πέντε εβδομάδες.
Τα είδη της ξεκινούν από τη χρυσόξανθη Septem Monday's Pilsner με τον παχύ, σχεδόν κρεμώδη, αφρό, τις έντονες οσμές κίτρου και λυκίσκου και την δροσερή και διακριτική παρουσία της βύνης.
Ακολουθεί η χάλκινου χρώματος Septem Friday's Pale Ale με επίσης κρεμώδη αφρό, αρώματα εξωτικών φρούτων και εσπεριδοειδών. Όσοι την γευτούν δε θα μπορούν παρά να εντοπίσουν το απόλυτα ταιριαστό άρωμα του φουντουκιού.
Τελευταία μα ουχί έσχατη η "μελένια" εκδοχή της, Honey Golden Ale, που παράγεται από μέλι ανθέων.
septem.gr

Photo: cycladia.com
Photo: cycladia.com

ΝΕΔΑ η δυναμική
Σχεδόν ίδιας ηλικίας, καθώς άρχισε να παράγεται τον Μάρτιο του 2009, και μεσσηνιακής καταγωγής. Το όνομά της είναι δάνειο από το μοναδικό ποτάμι της Μεσσηνίας με θηλυκή ονομασία, την Νέδα. Σύμφωνα με τη μυθολογία η ομώνυμη θεότητα κατοικούσε στα νερά του. Αυθεντική lager με χρυσαφένιο χρώμα και σχετικά πικάντικη γεύση, έχει κατακτήσει μεγάλο μέρος των ελλήνων καταναλωτών. Παρασκευάζεται από εκλεκτές ποικιλίες κριθαριού και λυκίσκου ενώ ο πλούσιος αφρός και η δροσιστική, βελούδινη γεύση της την καθιστούν ιδανική επιλογή για καλοκαιρινά γεύματα.
nedabeer.gr

Photo: beeramatismoi.blogspot.gr
Photo: beeramatismoi.blogspot.gr

Πειραϊκή, η του λιμανιού
Η ηλικία της δεν ξεπερνά τα οκτώ χρόνια και παράγεται από την ομώνυμη μικροζυθοποιία σε δύο εκδοχές: Pils και Pale ale. Βιολογική μπίρα, που ζυμώνεται και ωριμάζει για έξι εβδομάδες ανεξαρτήτως εποχής. Η ποσότητα διάθεσής της περιορισμένη, καθώς αποτελεί προϊόν παραδοσιακής ζυθοποίησης χωρίς συντηρητικά και με φυσικά υλικά. Ξανθιά με πλούσιο αφρό και πικρή επίσγευση η Pils, καστανή, φρουτώδης, αρωματική και πικάντικη η Pale ale. Και οι δύο με ελαφρύ, ευχάριστο άρωμα.
piraikibeer.gr

Photo: beeramatismoi.blogspot.gr
Photo: beeramatismoi.blogspot.gr

Φρέσκια μπίρα Χίου, η σπάνια
Παρασκευάζεται στον Κάμπο του νησιού από εκλεκτές ποικιλίες βύνης και ολόκληρο λυκίσκο. Ζυμώνεται και ωριμάζει σε παρτίδες περιορισμένης ποσότητας για τέσσερις ως και έξι εβδομάδες χωρίς προσθήκες συντηρητικών, αυστηρά αφιλτράριστη και απαστερίωτη.
Έχει χαρακτηριστικό ξανθοκίτρινο χρώμα και λεπτό λευκό αφρό ενώ το άρωμά της αφήνει την αίσθηση βοτάνων, λουλουδιών και πορτοκαλιού. Εξίσου φτουτένια και η γεύση της, ενώ όσοι αγαπάτε τις γλυκές εκδοχές της μπίρας προτιμήστε την σχετικά ζεστή, καθώς όσο θερμαίνεται τόσο γλυκαίνει.
chiosbeer.gr

Photo: robwallace/Flickr
Photo: robwallace/Flickr

Craft η διακεκριμένη
H ομώνυμη εταιρεία ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1997 και επιμένοντας στα αγνά συστατικά παράγει μικρές ποσότητες αλλά μεγάλη ποικιλία τύπων μπίρας. Εκδοχές της η ξανθιά κλασική Pilsner, η κόκκινη με ολοκληρωμένη γεύση Red ale και η καστανή κεχριμπαρένια Smoked Lager. Από την ίδια εταιρεία διατίθενται και η απολαυστική σταρόμπιρα Weiss, η γλυκόπιοτη και ξανθιά Athens lager και η μαύρη διακεκριμένη lager. Η τελευταία επιλέχθηκε ως μία από τις καλύτερες στην παγκόσμια κατάταξη από τον Σουηδό γευσιγνώστη Per Samuelsson.
craft.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'