Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Το Μονοπάτι με τις καλύτερες τομάτες

του Δημήτρη Μπούτου Παραγωγοί + προϊόνταντομάτες, Πιερία

Στο χωριό Καταχάς, σε έκταση εκατό στρεμμάτων στο βόρειο τμήμα του νομού Πιερίας, τριάντα χιλιόμετρα από την πόλη της Κατερίνης, βρίσκεται η οικοτεχνία «Πράσινο μονοπάτι» της Καλλιόπης Σταυρούδη, που ευθύνεται  για τα πιο νόστιμα και αγνά τοματοειδή της σημερινής αγοράς.

«Θέλω να καλλιεργώ βιολογικά και να μεταποιώ παραδοσιακά» δηλώνει η ίδια και η φράση αυτή χαρακτηρίζει όλα τα στάδια της δουλειάς της- από τη μία προς μία συλλογή των τοματών μέχρι και τη μεταποίησή τους.

Προερχόμενη από αγροτική οικογένεια γνώριζε καλά την τέχνη της παρασκευής προϊόντων τομάτας: σάλτσες, τοματοπολτοί και τοματοχυμοί. Με πολύ μεράκι και προσωπική μελέτη κατόρθωσε να προσαρμόσει όσα γνώριζε στις ανάγκες μιας μικρής επιχείρησης μεταποίησης και να στήσει τη δική της γραμμή παραγωγής. Συνεργάστηκε με το τοπικό μηχανουργείο, για να διαμορφωθούν τα παραδοσιακά μηχανήματα που θα την βοηθούσαν, μένοντας πάντα πιστή στις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Έτσι εδώ και δεκατρία περίπου χρόνια το «Πράσινο μονοπάτι»  αποτελεί μία ξεχωριστή μονάδα χειροποίητης παραγωγής, παντρεύοντας την υγιεινή διατροφή με την παράδοση.

Με «αγάπη και φροντίδα», όπως λέει , ακολουθεί τα μοναδικά της επαγγελματικά μυστικά:
οι τομάτες συλλέγονται μία προς μία, πλένονται στο χέρι, αλέθονται με συνεχή επίβλεψη στα παραδοσιακά μηχανήματα και παστεριώνονται σε θερμοκρασίες που δεν αλλοιώνουν τη γεύση και τα θρεπτικά τους στοιχεία, χωρίς συντηρητικά, πηκτίνες ή προσθήκη χρώματος.

Έχοντας διαλέξει την κάθε τομάτα ξεχωριστά πετυχαίνει ένα τελικό προϊόν υψηλών προδιαγραφών, χωρίς να στοχεύει σε μεγάλες ποσότητες παραγωγής. Ως μητέρα η ίδια, προσπάθησε να δημιουργήσει προϊόντα τομάτας τα οποία κάθε μητέρα θα εμπιστευόταν για να θρέψει την οικογένειά της.

Το «Πράσινο μονοπάτι» της κυρίας Σταυρούδη διαθέτει τοματοπολτό που στραγγίζεται παραδοσιακά σε τουλπάνι, σύσπορο χυμό τομάτας, κύβους τομάτας, τοματοχυμό, αποφλοιωμένα τοματάκια, απαλή μα και πικάντικη σάλτσα τομάτας (τσατσοπέλι), καθώς και βιολογική σάλτσα τομάτας με βασιλικό. Όλα τα παραπάνω συνοδεύουν άκρως απολαυστικά μακαρονάδες, ψητά κρεατικά ή πατάτες, αλλά μπορούν να νοστιμέψουν ακόμα και μία απλή φέτα ψωμιού.

Παράλληλα η κυρία Σταυρούδη καλλιεργεί και μεταποιεί αρκετούς εποχικούς καρπούς , όπως το ακτινίδιο. «Πάντα περιμένω να ωριμάσει το φρούτο, να αποκτήσει πλήρως τα σάκχαρά του και μετά αρχίζει η συγκομιδή» εξηγεί. Ως παραγωγός δηλώνει άκρως εξωστρεφής. Θέλει να προωθήσει τα προϊόντα της στην ευρωπαϊκή αγορά, αρκεί να μην υποβαθμιστεί στο ελάχιστο η ποιότητα των σκευασμάτων, αλλοιώνοντας έτσι τους δεσμούς εμπιστοσύνης που έχει ήδη αναπτύξει με τους πελάτες της.

Από την προσπάθειά της δε λείπει και η άκρως… επιστημονική προσέγγιση της καλλιέργειας! Στο ξεκίνημα της μονάδας της μελέτησε αναλυτικά τόσο τα μηχανήματα, που θα την βοηθούσαν στη δουλειά της, όσο και το μικροκλίμα της περιοχής. Καταγράφοντας τις καιρικές συνθήκες και τα συστατικά του χώματος του Καταχά εντόπισε τις ποικιλίες τομάτας που ευδοκιμούν ιδανικότερα στην περιοχή. Από το σύνολο του ιδιόκτητης έκτασης μόνο λίγα χωράφια φάνηκε πως δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ώστε να εξασφαλίσει ένα αρωματικότατο εδώδιμο με απόλυτα φυσικούς τρόπους.

Το αγρόκτημά της είναι άκρως επισκέψιμο, ενώ η ίδια με περίσσιο χιούμορ απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όσους θέλουν να την επισκεφθούν και να συντελέσουν στην παραγωγή των προϊόντων, αφού «χέρια πάντα χρειάζονται!»

*Όλα τα προϊόντα της κυρίας Σταυρούδη φέρουν την επωνυμία «Πράσινο μονοπάτι»

«Πράσινο μονοπάτι», μονάδα μεταποίησης βιολογικών προϊόντων
Διεύθυνση:  72ο χλμ ΠΕΟ Θεσσαλονίκης-Κατερίνης
Τηλέφωνο:  23530 51521
e-mail:  prasino.monopati@gmail.com

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'