Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Αγρότης, τι δύσκολο πράγμα

του Δημήτρη Μπούτου Νέοι αγρότεςνέοι αγρότες, Π.Ε.Ν.Α.

«Επιστροφή στη φύση» το μότο της περιόδου αλλά υπό ποιους όρους και συνθήκες;
H πρόταση για εκ νέου ενασχόληση με τον αγροτικό τομέα από μόνη της δεν είναι πανάκεια. Αναμφίβολα η "στροφή" μέρους των παραγωγικών ηλικιών του πληθυσμού στα της γης αποτελεί μία καλή λύση τόσο για όσους -ουκ ολίγους- δυσκολεύονται να ενταχθούν στην κορεσμένη αστική αγορά εργασίας όσο και για τη νοσούσα οικονομία, που χρειάζεται φρέσκα μυαλά και μεθόδους στη βάση της, τον πρωτογενή τομέα. Ωστόσο μία τέτοια απόφαση δεν εξαντλείται στο χαριτωμένο «θα πάρω τα βουνά»· χρειάζεται κατάρτιση και ενημέρωση ώστε οι αγρότες νέας κοπής να γνωρίσουν τους κινδύνους, τα ρίσκα και τις κρατούσες συνθήκες στην εγχώρια γεωργία και κτηνοτροφία.

Photo: abbeychristine/Flickr
Photo: abbeychristine/Flickr

Καθοριστικός αρωγός σε αυτό το έργο η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α), που σκοπό έχει να συνενώσει τους σημερινούς αγρότες και τις κατά τόπους ομάδες τους σε πανελλαδικό επίπεδο. Εντάσσοντας στην κεντρική της δομή αγροτικές ενώσεις σχεδόν τριάντα ελληνικών πόλεων, από τον Έβρο και την Κοζάνη μέχρι την Κόρινθο και το Λασίθι, προωθεί τα επαγγελματικά, οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα των μελών της και παράλληλα προσπαθεί να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής και εργασίας τους.

Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις της ένωσης παρά το γεγονός πως αυταπόδεικτα οι αγρότες αποτελούν τους δημιουργούς του πραγματικού πλούτου της χώρας, στερούνται της πρόνοιας της εκτελεστικής εξουσίας με αποτέλεσμα η υλική και ηθική ανταμοιβή τους να μειονεκτεί σε σχέση με την προσφορά τους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που παρατίθενται στις σχετικές εκθέσεις της, που εύστοχα αναλύουν τα προβλήματα των νέων αγροτών· οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, τα γραφειοκρατικά κωλύματα άσκησης του επαγγέλματος και η ιδιαίτερη γεωγραφική κατανομή της ελληνικής υπαίθρου.

Ένας νέος αγρότης λοιπόν, που δραστηριοποιείται πλέον σε τακτικό και επαγγελματικό επίπεδο, έχει να αντιμετωπίσει πέρα από τους αυτονόητους επιχειρηματικούς κινδύνους, τη μηδενική σχετική κατάρτιση, την έλλειψη τεχνογνωσίας και την ανύπαρκτη υποστήριξή του ως επιχειρηματία. Τα τοπικά ή τα κεντρικά επιμελητήρια θα μπορούσαν να καλύψουν το τελευταίο αυτό κενό με αγροτικές δικτυώσεις και συλλογικότητες, ενισχύοντας και τους δεσμούς μεταξύ των αγροτών.

Την τελευταία δεκαετία η αύξηση της τιμής σε βασικά γεωργικά προϊόντα φαινομενικά ισοδυναμεί με οικονομική ενίσχυση του αγρότη. Ωστόσο η ταυτόχρονη και δυσανάλογη άνοδος της τιμής των λιπασμάτων και του κόστους της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή, επιβαρρύνει σημαντικά τόσο την παραγωγική διαδικασία όσο και τους αγρότες καθαυτούς.

Μεγάλο εμπόδιο παραμένουν και οι νομοθετικές διατάξεις που δεν επιτρέπουν στους αγρότες να περάσουν ανώδυνα στη μεταποίηση και εμπορία των προϊόντων που οι ίδιοι παράγουν, με αποτέλεσμα ο ρόλος τους να υποβαθμίζεται σε αυτόν του απλού εργάτη, χωρίς περαιτέρω δικαιοδοσία επί των αγαθών τους.
Σε αυτό το πλαίσιο η ΠΕΝΑ προχώρησε στη σύνθεση της πρότασης ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020, το περιεχόμενο της οποίας αναφέρεται σε μία νέα γενιά επαγγελματιών αγροτών από κάθε έποψη. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προτάσεις για οργανωμένη δράση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, καλύτερη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αγροτικά προϊόντα κατοχυρωμένων προδιαγραφών και μέτρα για ελάττωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της παραγωγής.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν ένα μόνο μέρος των άκρως διαφωτιστικών εκθέσεων της ένωσης. Στην άριστα ενημερωμένη σελίδα της στη διεύθυνση neoiagrotes.gr μπορεί κανείς να μελετήσει αναλυτικά τις σχετικές αποφάσεις και αναλύσεις της καθώς και να εξασφαλίσει πληροφορίες για το πανελλαδικά διευρυμένο δίκτυό της.

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Νέοι αγρότες'