Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ψήνεσαι για Αμανίτα;

της Θάλειας Τσιχλάκη Παραγωγοί + προϊόνταΦιλάρετος Ψημμένος, Τσαγκαράδα, μανιτάρια

Δοκιμάζω, δοκιμάζει, δοκιμάζουμε. Η στάθμη της σάλτσας είχε πιάσει πάτο κι ακόμα τη δοκίμαζα, βουτώντας κουταλάκια του εσπρέσο. Αγνόησα το ζεστό, ζυμωτό ψωμί για να μην παρεμβαίνει τίποτα «στη σχέση» μου με το παραδοσιακό προϊόν, που μόλις γεννιόταν. Ακούγεται παράλογο να χαρακτηρίζεις «παραδοσιακό» ένα νεογνό, αλλά  ο Ψημμένος, κι απόντος του λουκάνικου, κατάφερε, με τη συμπύκνωση ντομάτας και σπέντζας, της πηλιορείτικης, καυτερής πιπεριάς, που τσιγκλάει τη γλώσσα, να αποδώσει με τόσο χαρακτηριστικό τρόπο το ντόπιο σπεντζοφάι, που δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να πιστέψει πως δεν συνήθιζαν να απλώνουν τούτη τη σάλτσα στο ψωμί τους γενιές και γενιές Κενταύρων.

Δεν ξέρω γιατί προτιμώ να αρχίζω πάντα από το δια ταύτα μιας ιστορίας, η οποία μάλιστα στην περίπτωση του ξενώνα Αμανίτα, στην Τσαγκαράδα, με δυσκολία, θα μπορούσε να επικεντρωθεί σε ένα μικρό βαζάκι σάλτσας, αλλά για μια ακόμα φορά νιώθω πως τα προϊόντα, που δημιουργήθηκαν από το μεράκι κάποιων ανθρώπων μιλούν καλύτερα για αυτούς.

Η γουργουλιάνα (Macrolepiota procera)
Η γουργουλιάνα (Macrolepiota procera)

Ας τα πάρουμε από το τέλος, λοιπόν, για να δούμε πως σφηνώθηκε πριν κανένα χρόνο στο μυαλό του ξενοδόχου Φιλάρετου Ψημμένου η ιδέα να χρησιμοποιήσει τη σπέντζα για να φτιάξει σάλτσα σπεντζοφάι και 'καερή μουστάρδα με σπέντζα', που από χθες έπαψε να αποτελεί πείραμα αφού μπήκε στην παραγωγή, έστω και σε πολύ μικρή.

Το βασιλόπουλο:  γνωστό με το ιταλικό  όνομα porcini (boletus edulis)
Το βασιλόπουλο: γνωστό με το ιταλικό όνομα porcini (boletus edulis)

Η έννοια της μικρής παραγωγής είναι εξάλλου ένα μέγεθος απόλυτα συμβατό με τον ξενώνα Αμανίτα, ο οποίος διαθέτει τα έξι μόλις σουίτες και απευθύνεται σε ανθρώπους θέλουν να γνωρίσουν το βουνό κι αν το επιτρέπει η εποχή να αποκτήσουν, ενδεχομένως, την εμπειρία του ευκαιριακού μανιταροσυλλέκτη και στη συνέχεια να γευτούν τον κόπο τους, σε ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα γύρω από το μανιτάρι. Τον υπόλοιπο χρόνο οι πελάτες του Αμανίτα μαζεύουν από φρούτα του δάσους μέχρι σπαράγγια και αν τεμπελιάσουν περιορίζονται στις μαρμελάδες που παρασκευάζει ο Φιλάρετος Ψημένος με τη βοήθεια των ανθρώπων του ξενοδοχείου και, απ’ όσο υποψιάζομαι, με την αρωγή της συζύγου του Μαριάννας.

Να κι η κανθαρέλλα (cantharellus cibarius) , ίδιο πλάτος με το σουγιά.
Να κι η κανθαρέλλα (cantharellus cibarius) , ίδιο πλάτος με το σουγιά.

Εύλογα θα αναρωτιόταν κανείς πως προέκυψαν οι σάλτσες. Εδώ μπαίνει και το who is who του Φιλάρετου Ψημένου, που εγκαταλείποντας, πριν μερικά χρόνια, τον χώρο του μάρκετινγκ αποφάσισε να γίνει ξενοδόχος με τα ούλα του και σε αυτά τα ούλα την πρώτη θέση είχε η έννοια της σωστής φιλοξενίας. Σπιτικές μαρμελάδες για το πρωινό τις οποίες φτιάχνει αποκλειστικά με τα φρούτα που μαζεύει ο ίδιος κάθε εποχή, σάλτσες φρούτων και μουστάρδες, στη λογική της ιταλικής μουστάρδας φρούτων (mostarda dolce) μέχρι και τον πρόσφατο, θεϊκό τραχανά, που αρωμάτισε «έτσι, για να δοκιμάσει» με βασιλομαντίταρα.

Μια signamanita με ένα μπουκέτο γουργουλιάνες
Μια signamanita με ένα μπουκέτο γουργουλιάνες

Όσοι μένουν στον ξενώνα θεωρούν πως η εμπειρία Αμανίτα ολοκληρώνεται όταν αγοράσουν και μερικά βαζάκια σάλτσας με μανιτάρια, κάποιο τουρσί κανθαρέλλας ή ένα βαλσαμικό ξίδι από σταφύλι και πετιμέζι φράουλα για το σπίτι ή τους φίλους τους. Εδώ και λίγο καιρό όμως μπορείς να βρεις τα προϊόντα της Αμανίτα στην αγορά των ντελί, πάντα πολύ μικρή παραγωγή, οπότε αν το θες θα έχεις την ευκαιρία να γευτείς το μεράκι του Ψημένου και ίσως ψηθείς αργότερα για μια βόλτα στο βουνό μαζί του.

Ξενώνας Αμανίτα, Τσαγκαράδα Πηλίου, amanita.gr
τηλ. 242649707, 6945878672

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Θάλειας Τσιχλάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'