Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Λάδι μανιάτικο, απ' την Πολιάνα

του Δημήτρη Μπούτου Παραγωγοί + προϊόνταελαιόλαδο, Μεσσηνία, Αργολίδα

Σύμφωνα με τους γευσιγνώστες, η γεύση και το άρωμα του ελαιόλαδου αποκαλύπτουν στοιχεία για τη γνησιότητα του, την περίοδο και την περιοχή παραγωγής του καθώς και την καλλιεργούμενη ποικιλία από την οποία παρήχθη. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τα τρία ποιοτικά αρτύματα του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου Poliana: Κορωνέικο Μεσσηνίας, Μανάκι και Κορωνέικο Αργολίδας.
Σε καθένα από τα τρία μονοποικιλιακά αυτά ελαιόλαδα αποτυπώνονται πλήρως τα χαρακτηριστικά του είδους του.

Την παραγωγή της σειράς ελαιόλαδων Poliana έχει αναλάβει η οικογένεια Δραγωνέα, που στον ιδιόκτητο ελαιώνα της, στις υπώρειες του όρους Ιθώμη στη Μεσσηνία, δημιουργεί το ομώνυμο Κορωνέικο ενώ το Μανάκι και το Κορωνέικο Αργολίδας προέρχονται από το δεύτερο κτήμα τους στα Φίχτια Μηκυνών. Η οικογένεια κατάγεται από το χωριό Πολιάνα (σημερινός Άγιος Νίκων) της Μάνης, που θέλοντας να το τιμήσει το μετέτρεψε σε επωνυμία των προϊόντων της.

Η Ντόρις Δραγωνέα-Σκλήρη και ο άντρας της, Νίκος Σκλήρης, αποφάσισαν να αφοσιωθούν στην παραγωγή ελαιόλαδου σεβόμενοι την οικογενειακή παράδοση και εφαρμόζοντας σύγχρονη τεχνογνωσία. Ο Νίκος μέσα σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα μετατράπηκε από καταξιωμένο γραφίστα σε καλά ενημερωμένο ελαιοπαραγωγό και η οικογένεια τόλμησε δυναμική είσοδο στην αγορά ελαιόλαδου.

Δημιούργησαν ένα παραδοσιακό λιοτρίβι, όπου η πολτοποίηση του καρπού γίνεται αποκλειστικά με λιθάρια. Το ελαιοτριβείο βρίσκεται στο κτήμα της Αργολίδας, μεταξύ Άργους και Νεμέας.
Κυπαρίσσια, πουρνάρια, σχίνα, θρούμπια και κουμαριές συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο έκτασης 120 στρεμμάτων ενώ παράλληλα χαρίζουν στους καρπούς της ελιάς μοναδική γεύση και άρωμα. Από 500 περίπου ελιές της ποικιλίας "μανάκι" και "μεγαρίτικη" προκύπτει το Μανάκι Poliana με ήπια και γλυκιά γεύση. Ο ελαιώνας εμπλουτίστηκε με 1000 νέες ελιές της κορωνέικης ποικιλίας από τις οποίες προκύπτει το πιπεράτο και πιο δυνατό στη γεύση Κορωνέικο Αργολίδας.
Στο δεύτερο κτήμα της οικογένειας στο Νιοχώρι Μελιγαλά, εκτείνονται 65 στρέμματα ελαιόδεντρων επίσης κορωνέικης ποικιλίας ανάμεσα σε ένα πυκνόφυτο ρέμα και ένα ποτάμι, που καθιστά το έδαφος άκρως γόνιμο.

Η οικογένεια Δραγωνέα εξέλιξε της μονοποικιλιακές γεύσεις της δημιουργώντας και τις λεγόμενες gourmet εκδοχές ελαιόλαδου: «Πειραματιστήκαμε με βότανα και εσπεριδοειδή από τα κτήματά μας, στην αρχή με θυμάρι, μετά με πορτοκάλι και τέλος με το "αδερφάκι" του, το λεμόνι» λέει η Ντόρις. Βασισμένοι σε οικογενειακές συνταγές δημιούργησαν τα σκευάσματα αυτά, που είναι ιδεώδη για μαρινάρες ψαριού ή κρέατος, σαλάτες και γλυκίσματα.

Τα ελαιόλαδά τους αποτελούν προϊόντα έκθλιψης εν ψυχρώ. Αυτό σημαίνει πως μετά το πλύσιμο και την πολτοποίηση του καρπού, η ζύμη που παράγεται δεν θερμαίνεται ποτέ πάνω από τους 27°C.
Με αυτό τον τρόπο το ελαιόλαδο διατηρεί τις βιταμίνες, τα θρεπτικά συστατικά του και το πλούσιο πράσινο χρώμα του, στοιχεία που θα έχανε αν η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 30 βαθμούς.

«Ελαιοκομούμε αργά σε σύγκριση με άλλους παραγωγούς» αναφέρει η Ντόρις Δραγωνέα.
«Ξεκινάμε περίπου από τις αρχές Δεκεμβρίου και φτάνουμε ως τον Φεβρουάριο ενώ ο Νίκος συνήθως ανακατεύει τις ώριμες με πιο άγουρες ελιές για να συνδυάσει τη βαθιά γεύση των πρώτων με τα πλούσια συστατικά των δεύτερων».
Το παρθένο ελαιόλαδο Poliana ετοιμάζεται για τα πρώτα του διεθνή βήματα, καθώς οι παραγωγοί βρίσκονται σε συζητήσεις για εξαγωγές σε Γερμανία, Αμερική και Κίνα.

Στο δίκτυο συνεργατών τους ανήκει ήδη και το ελληνικό Bakaliko στο Γκρατς της Αυστρίας, που σύντομα περιμένει να παραλάβει λάδι από την καινούρια σοδειά της οικογένειας.
Αν και ο φυσικός τρόπος παραγωγής ισοδυναμεί με απώλεια προϊόντος που φτάνει ως και το 40% η οικογένεια Δραγωνέα επιμένει… βιολογικά και ποιοτικά!
Τα στοιχεία των καταστημάτων που διαθέτουν τα προϊόντα Poliana καθώς και χρήσιμες πληροφορίες γύρω από αυτά μπορείτε να τα βρείτε στην καλά ενημερωμένη ιστοσελίδα τους www.poliana.gr.

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'