Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

«Ποτέ δεν ονειρεύτηκα θέση στο Δημόσιο»

της Χαράς Κολοκούτσα Παραγωγοί + προϊόνταμαύρος χοίρος, γουρούνια

Ο Θέμης Αυγέρης είναι 26 χρόνων και έχει σπουδάσει Γεωπονική στην Θεσσαλονίκη. Μετά τις σπουδές αποφάσισε να γυρίσει πίσω και να γίνει εκτροφέας ζώων σε μια πλαγιά με βελανιδιές έξω απο τα Τρίκαλα. Αυτή την στιγμή εκτρέφει 200 γουρούνια από την αρχέγονη φυλή του ελληνικού μαύρου χοίρου.

Επιστρέφουν οι νέοι στα χωράφια;
Υπάρχει ένα κύμα επιστροφής στη γεωργία και στην κτηνοτροφία. Το βλέπω από συμφοιτητές μου, φίλους μου, από παιδιά στην ηλικία μου.

Τόσα χρόνια τι έκαναν;
Τόσα χρόνια ονειρεύονταν να 'χουν μια δουλειά γραφείου, να 'ναι διευθυντές σε επιχειρήσεις μεγάλες. Τώρα επιστρέφουν. Αυτό είναι καλό για 'μένα. Βέβαια υπάρχει μια παγίδα πάντα.

Ποια;
Να μη τους αρέσει. Εδώ δεν υπάρχει αργία, δεν υπάρχει Σαββατοκύριακο, δεν υπάρχουν γιορτές, πρέπει να είσαι εδώ. Τα ζώα δε σταματάνε να πεινάνε.

Βελανίδια ε;
Ναι βελανίδια, πιάτο γκουρμέ για τα γουρούνια. Αν πάμε μια βόλτα στο κτήμα, κάτω απ' τις βελανιδιές, τα γουρούνια περιμένουν μπας και πέσει κάνα βελανίδι να το αρπάξουν να το φάνε.

Έχω μάθει ότι στην Ισπανία, άνοιξαν τα δάση για τα γουρούνια, για να μπορούν να τρώνε βελανιδιές και δεν ξέρω 'γω τι άλλο.
Το 'καναν πρώτοι οι Ισπανοί, συνέχισαν οι Ιταλοί και εδώ περιμένουμε να ξυπνήσει το κράτος των Αθηνών και να δώσει τα δάση στην κτηνοτροφία.

Photo: Kιβωτός του κ. Δημήτρη Δήμου, Αύρα Καλαμπάκας
Photo: Kιβωτός του κ. Δημήτρη Δήμου, Αύρα Καλαμπάκας

Υπάρχει πάντως ένα κίνημα υπέρ της εκτατικής καλλιέργειας, έτσι; Eλεύθερη βοσκή και υγιεινή διατροφή.
Ναι, υπάρχει μια τάση, μια μόδα. Ίσως ο κόσμος έχει καταλάβει σιγά σιγά ότι το κρέας που παράγεται με την εκτατική μορφή κτηνοτροφίας είναι ποιοτικότερο.

Είναι ποιοτικότερο και από το βιολογικό;
Εξαρτάται. Τι εννοούμε βιολογικό κρέας. Και στο Βέλγιο εκτρέφονται με βιολογικές ζωοτροφές τα χοιρινά. Όμως ζούνε σε κλουβιά 1,5 τετραγωνικού. Δεν κινούνται ποτέ. Το καλύτερο για μένα θα ήταν να τρέφονται με βιολογικές ζωοτροφές, αλλά να μπορούν να κινηθούν, να παίρνουν κι ένα τμήμα της τροφής τους απ' τα λιβάδια.

Δηλαδή, εδώ τα γουρούνια τί τρώνε;
Τρώνε βελανίδια, ό,τι βρίσκουν στα λιβάδια, ρίζες, κάποια ψυχανθή ίσως που είτε είναι αυτοφυή, είτε καλλιεργούμε εμείς οι ίδιοι.

Όταν λες ψυχανθή;
Βίκο, μπιζέλια, ρεβύθια.

Κατηγορούν κάποιοι την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αυτά κόπηκαν, γιατί δεν είχαν μπει στις επιδοτήσεις.
Δυστυχώς, αυτό ήταν ένα λάθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 'χουν παραδεχτεί, γιατί επιδοτήσανε καλλιέργειες όπως το βαμβάκι, το καλαμπόκι και δεν έδωσαν τίποτα σ' αυτές τις καλλιέργειες, που προορίζονταν για ζωοτροφές ουσιαστικά. Κι άμα δεν έχεις ζωοτροφές, πώς θα έχεις καλό κρέας; Μόνο σόγια από την Κίνα;

Τώρα που κόβονται οι επιδοτήσεις; Θα γυρίσουν οι αγρότες στις σωστές καλλιέργειες;
Για εμένα μακάρι. Γιατί και τόσα χρόνια που τους έδιναν τις επιδοτήσεις, γίνονταν αυτοκίνητα και σπίτια.

Και μπαρ. Είδα ερχόμενη πάρα πολλά κλειστά μπαρ.
Υπήρχε μια εποχή, που κάθε χωριό είχε και το μπαρ του. Κόπηκαν οι επιδοτήσεις, έκλεισαν και τα μπαρ.

Δεν τους βλέπεις δηλαδή να γυρίζουν στα χωράφια;
Κοίτα να δεις! Υπάρχουνε κτηνοτρόφοι και αγρότες που τα χρήματα που πήρανε τα έκαναν επενδύσεις για την κτηνοτροφία και για τη γεωργία. Αυτοί είναι αυτοί που επιβιώνουνε. Κι έχουνε και καλή ποιότητα ζωής σήμερα.

Τον Θέμη τον βρήκαμε στην «Κιβωτό» του Δημήτρη Δήμου στην Αύρα Καλαμπάκας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'