Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Από τη Νέα Γωνιά μέχρι το Μόντε Κάρλο

της Χριστίνας Ταχιάου Παραγωγοί + προϊόντααμπελόφυλλα, ντολμαδάκια

Πάππου προς πάππου αγρότες στην Νέα Γωνιά, περιοχή μεταξύ Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής. Μάλιστα, ο ένας παππούς είχε κερδίσει βραβείο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για τα ρεβύθια του.

Photo: Navek/Flickr
Photo: Navek/Flickr

Κάπως έτσι αρχίζει την εξιστόρηση για την επιχείρηση της Μαριάννας ο γιος της, Σάκης Καζάκης. Για την καταπληκτική επιχείρηση με τα αμπελόφυλλα, τα ντολμαδάκια, τις πίτες, τα γλυκά και τα υπόλοιπα προϊόντα που παράγει o Αμπελουργικός Οίκος Καζάκη.

Photo: Τα ντολμαδάκια
Photo: Τα ντολμαδάκια

Στα 150 στρεμμάτων χωράφια τους, η παραγωγή γίνεται 100% βιολογικά. Από το 1994 η επιχείρηση προμήθευε την αγορά με αμπελόφυλλα. Μέχρι που κάποιος τους πρότεινε να τα τυλίγουν κιόλας. Έτσι άρχισαν να φτιάχνουν τα ντολμαδάκια της Μαριάννας. Κάπου στο 2005, με τις δουλειές να έχουν αυξηθεί και τη Μαριάννα να αναζητά μονίμως κάτι νέο, ήρθε η σκέψη της κατάψυξης των προϊόντων, έτσι ώστε να μπορούν να μεταφερθούν μακριά με εξασφαλισμένη διάρκεια ζωής. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να προμηθευτείτε το καλοτυλιγμένο ντολμαδάκι, να το βράσετε και να βάλετε το δικό σας αυγολέμονο και να το σερβίρετε για creation σας. Με τις ευλογίες της Μαριάννας!

Κάποια στιγμή ήρθε και η σκέψη για τις πίτες. Η Μαριάννα ήθελε να συνεργαστεί με γυναίκες της περιοχής -καταπληκτικές μαγείρισσες!- τις μάζεψε κι άρχισαν να παρασκευάζουν πίτες με τις μυστικές τους συνταγές.

Photo: Η γλυκιά κολοκυθόπιτα
Photo: Η γλυκιά κολοκυθόπιτα

Τα αμπέλια θέλουν δουλειά 11 μήνες το χρόνο, όμως δίνουν πάρα πολλά προϊόντα. Έτσι, η επιχείρηση πουλά ή κατασκευάζει αμπελόφυλλα, αμπελοβλάσταρα, τουρσί από τσαμπί σταφυλιού, γλυκό κουταλιού, πετιμέζι, μαρμελάδα, κομπόστα, ξύδι και τσίπουρα τριπλής απόσταξης. Όσο για τα αμπελόφυλλα που τυλίγουν τα ντολμαδάκια, η καταλληλότητά τους εξαρτάται από το χνούδι και τις ίνες. Η τέχνη του τυλίγματος έχει τα μυστικά της!

Photo: Αμπελοβλάσταρα: τουρσί με ξύδι και αλάτι
Photo: Αμπελοβλάσταρα: τουρσί με ξύδι και αλάτι

Πρόσφατα μείωσαν τις τιμές, κάτι που έφερε μείωση κατά 15% στον τζίρο. «Δεν μπορούσαμε να μη συμπαρασταθούμε στον κόσμο στην περίοδο της κρίσης» λέει ο Σάκης Καζάκης. «Παρόλο που τα έξοδά μας είναι πάρα πολύ ψηλά. Ένα αμπέλι βιολογικής καλλιέργειας αποδίδει το 10% της συμβατικής! Να σκεφτείτε επίσης ότι πληρώνουμε δορυφορικό ίντερνετ επειδή στην Νέα Γωνιά δεν υπάρχει adsl. Όμως, θεωρούσαμε απαραίτητο το να μειώσουμε τις τιμές μας.»

Έτσι, έδωσαν έμφαση στις εξαγωγές. Άνοιξαν τρεις καινούργιες αγορές, Αγγλία, Μόντε Κάρλο και Γαλλία. Στην έκθεση Slow Food λάνσαραν τρεις καινούργιες γεύσεις στις πίτες και τα ντολμαδάκια σε γυάλινη κονσέρβα. «Η Ελλάδα είναι γωνιακό οικόπεδο. Έχει εξαιρετικά εδάφη και κλιματικές συνθήκες. Πρέπει να βγάζουμε προϊόντα ποιότητας και να δώσουμε έμφαση στη συσκευασία των προϊόντων.»

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'