Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μία και να καίει: πιπεριά Φλωρίνης

του Δημήτρη Μπούτου Παραγωγοί + προϊόνταπιπεριές, Φλώρινα

Η προέλευσή τους, το ιδιαίτερο άρωμα και η φίνα και γλυκιά τους γεύση ξεχωρίζουν τις πιπεριές Φλωρίνης από τα υβρίδια «τύπου Φλωρίνης». Λίγοι οι καλλιεργητές της γνήσιας ποικιλίας: ένας από αυτούς, ο Πέτρος Ναουμίδης και η οικογένειά του από τον Άγιο Παντελεήμονα Φλώρινας. Το μυστικό τους; Ο σπόρος από τη σοδειά της προηγούμενης χρονιάς αποξηραίνεται και καλλιεργείται την επόμενη, διατηρώντας έτσι την ποικιλία ανέπαφη από αλλοιώσεις.

Η ιστορία της οικογένειας Ναουμίδη στην περιοχή ξεκινάει το 1972, όταν ο πατέρας Αναστάσιος άνοιξε το πρώτο και άκρως επιτυχημένο εστιατόριο στην όχθη της λίμνης Βεγορίτιδας. Η δεύτερη γενιά, Άγγελος, Γιώργος, Γιάννης και Πέτρος, συνέχισε την οικογενειακή παράδοση φτιάχνοντας μία σύγχρονη μονάδα παραγωγής μέσα στο χωριό. Η οικοτεχνία πέρασε στα χέρια του Πέτρου - σε ένα λιθόκτιστο εργαστήρι στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν, δίπλα στη λίμνη, επεξεργάζεται την πρώτη ύλη της βιολογικής τους καλλιέργειας.

«Αρχή ήμισυ παντός» και έτσι τα σπορεία της προηγούμενης γνήσιας σοδειάς φυτεύονται στο τέλος κάθε άνοιξης, συνήθως τον Μάιο και τον Αύγουστο πια ξεκινά η συγκομιδή. Ο σπόρος καλλιεργείται σε έκταση πενήντα στρεμμάτων με ήπιες μεθόδους, χωρίς λιπάσματα ή φυτοφάρμακα και υπό το άκρως ευεργετικό ξηρό μικροκλίμα της περιοχής. Στη συνέχεια προκύπτουν γευστικά θαύματα: πιπεριές γεμιστές με λάχανο, που έχουν ωριμάσει σε μούστο και ξύδι, λιαστές ή και ζυμωμένες με λάδι. Η φιλετοπιπεριά και το αντίστοιχο πατέ, η μουστοπιπεριά και το πιπερόκαμα είναι μόνο μερικές από τις γεύσεις που μπορεί να δοκιμάσει κανείς μέσα στις συνταγές του οικογενειακού εστιατορίου ή να τις προμηθευτεί ως προϊόντα μεταποίησης στα βάζα της οικοτεχνίας για… μακρά απόλαυση! Τα περισσότερα ενδείκνυνται για γευστικά ορεκτικά, μοναδικά dips και καυτερές σάλτσες, όπως η λαχταριστή χαρίσσα, που προτείνει εδώ η Αγλαΐα Κρεμέζη.

Οι πιπεριές Φλωρίνης συνδυάζονται άψογα με ντιπ μαύρης ελιάς, kanenas.net/Flickr
Οι πιπεριές Φλωρίνης συνδυάζονται άψογα με ντιπ μαύρης ελιάς, kanenas.net/Flickr

«Οι περισσότερες επιχειρήσεις εισάγουν πρώτη ύλη. Εμείς ξεκινάμε από τον σπόρο και με ιδιαίτερη γραμμή παραγωγής φτάνουμε στο τελικό προϊόν. Ορισμένα υλικά χρειάζονται ακόμα και επεξεργασία στο χέρι»
«Αυτό δεν ανεβάζει και την τιμή;»
«Φυσικά, η τιμή αυξάνεται ανάλογα με το εργασιακό κόστος, αλλά επιμένουμε πάντα παραδοσιακά!», εξηγεί ο Πέτρος Ναουμίδης.

Τα προϊόντα Ναουμίδη αποτελούν σήμα κατατεθέν της περιοχής και όχι μόνο. Προμηθεύουν επιλεγμένα delicatessen σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, καθώς και πολλά μεζεδοπωλεία. Μόλις χθες πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου τους μεζεδοπωλείου, οι γεύσεις του οποίου έχουν βάση - τι άλλο- την πολύτιμη πιπεριά.

Η επιχείρηση εξάγει ήδη σε Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Τσεχία, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες επαφές με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Είναι ήδη μέλος του παγκόσμιου κινήματος Slow Food, με αρκετά ηχηρή πρόσφατη παρουσία στο σχετικό φεστιβάλ στο Τορίνο (Ιανουάριος 2012).

Το μεράκι του Πέτρου Ναουμίδη τον κάνει συχνά να…παίρνει τους δρόμους, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που ταξιδεύει ως τη Θεσσαλονίκη και άλλες κοντινές πόλεις, για να παραδώσει ιδίαις χερσί τα προϊόντα του σε καταστήματα και μεζεδοπωλεία. Τα θεσπέσια βαζάκια της οικογένειας Ναουμίδη φέρουν την επωνυμία της επιχείρησης.

Στοιχεία επικοινωνίας
Ναουμίδης Πέτρος
Διεύθυνση: Άγιος Παντελεήμονας, Αμύνταιο, Φλώρινα
Τηλέφωνο: 6947020545
Website: piperiesflorinis.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'