Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα ονομαστά σαλιγκάρια της Escargot de Crete

της Εύας Παρακεντάκη Παραγωγοί + προϊόνταΧαράλαμπος Κιαγιάς, σαλιγκάρια, χοχλιοί, κρητικά προϊόντα, έλληνες παραγωγοί, φυσικά καλλυντικά, Panacea 3

Τα φιλέτα σαλιγκαριών στο πιάτο μας και το έκκριμά τους... Πανάκεια για το δέρμα μας!

Facebook/EscargotDeCrete
Facebook/EscargotDeCrete

Toν γνώρισα πριν πολλά χρόνια σε μια έκθεση τροφίμων στην πρωτεύουσα, έφερνε μαζί του από την Κρήτη ένα επαναστατικό προϊόν, το οποίο προωθούσε και, κατά κοινή ομολογία, ήταν από τα προϊόντα που συζητήθηκαν περισσότερο σε εκείνη την έκθεση. Φιλέτο σαλιγκαριού ψημένο και μέσα σε βιολογικό, άριστης ποιότητας λάδι. Σε πέντε γεύσεις, που η καθεμιά ξεχωριστά είχε τη δική της ομορφιά και το δικό της ταπεραμέντο.

Facebook/EscargotDeCrete
Facebook/EscargotDeCrete

Φυσικός ο ίδιος, αποφάσισε πριν δώδεκα χρόνια να εγκατασταθεί στον Λατζιμά Ρεθύμνου και να ξεκινήσει την εκτροφή σαλιγκαριών, κάτι που πολλοί εκείνη την εποχή ξεκίνησαν. Λίγοι όμως έμειναν στον χώρο του σαλιγκαριού, γιατί θέλει υπομονή και επιμονή και ο Δρ. Χαράλαμπος Κιαγιάς διέθετε περίσσεια και από τα δύο.

Είναι πολύ υπερήφανος γι' αυτό που παράγει και προσφέρει στον κόσμο και, καθώς κουβεντιάζω μαζί του, αποπνέει μια σιγουριά, ξέρει τι λέει, τι θέλει, πώς το θέλει και πού μπορεί ο ίδιος, με τη δυναμική και τις γνώσεις του, να φτάσει το προϊόν του. 

«Κάποιοι μπορούν να γυρίσουν και να πουν: Μα οι χοχλιοί οι μπουμπουριστοί γίνονται με μια στρώση χοντρό αλάτι στον πάτο του τηγανιού και με το κέλυφος να τοποθετείται ανάποδα (μπούμπουρα) στο τηγάνι και στο τέλος σβήνουμε με κρασί ή ξύδι. Να γυρίσουν να μας πουν ότι αυτό που κάνατε δεν είναι μπουμπουριστοί. Ας πάρουμε, λοιπόν, το τηγάνι να το κυκλοφορούμε στις αγορές όλου του κόσμου».

«Πρέπει να πάμε μπροστά, τιμώντας την παράδοσή μας αλλά και εξελίσσοντάς την. Η παράδοση δεν ήτανε ποτέ ένα στατικό, άψυχο πράγμα. Πάντα εξελισσόταν. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πει ότι τέρμα, ως εδώ ήτανε, από εδώ και στο εξής αυτό θα ονομάζουμε παραδοσιακό και αν ξεφεύγουμε από αυτό δεν τιμούμε την παράδοσή μας. Αντίθετα, η αξία της παράδοσης έγκειται στη σοφία των ανθρώπων, πολλές φορές ανά τους αιώνες, και τι κίνητρα είχαν να εξελίξουν και να δημιουργήσουν κάτι το οποίο δοκιμάστηκε από τον χρόνο και πλέον χαρακτηρίζει τις περισσότερες φορές ολόκληρους λαούς. Το αν εξελίξαμε την παράδοση, λοιπόν, θα το δείξει ο χρόνος».

«Δεν υπάρχει, ξέρετε, πιο χαρακτηριστικό υλικό της κρητικής διατροφής, σε σχέση με τους περισσότερους λαούς του κόσμου, ακόμη και τους μεσογειακούς, από το σαλιγκάρι. Το σαλιγκάρι είναι συνώνυμο με τους Γάλλους και τους Κρητικούς. Το συγκεκριμένο είδος μάλιστα, που καταναλώνεται στην Κρήτη, μόνο με τους Κρητικούς. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η διάσημη κρητική διατροφή επέλεξε το σαλιγκάρι σαν ένα από τα κύρια συστατικά της. Πολύ πλούσιο σε Ω-3 λιπαρά, που όλοι πλέον γνωρίζουμε την αξία τους για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ποιος επίσης δεν γνωρίζει την αξία του ελαιολάδου σε μια ισορροπημένη διατροφή; Στις αξίες που πρεσβεύει μία παράδοση πρέπει να εστιάζουμε και πάνω σε αυτές πρέπει να δουλεύουμε. Αυτό κάναμε και πιστεύω ότι επιτύχαμε αξιοσημείωτα αποτελέσματα».

Τα σαλιγκάρια του έχουν κατακτήσει όλο τον πλανήτη και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του εξάγεται.

Είναι όμως ανήσυχο πνεύμα, στιγμή δεν ησυχάζει. Αποτέλεσμα αυτής της δημιουργικής ανησυχίας του είναι και η κρέμα προσώπου «Πανάκεια 3», που αποτελεί ένα ακόμη πρωτοποριακό προϊόν της Escargot de Crete. Από την πρώτη στιγμή έρευνας, πρωταρχική επιθυμία της εταιρείας ήταν να παρασκευαστεί μία κρέμα από το έκκριμα των σαλιγκαριών της Escargot de Crete, που θα εκμεταλλευόταν στο μέγιστο βαθμό τις ευεργετικές ιδιότητες του εκκρίματος των σαλιγκαριών.

Και τα κατάφερε! Κυκλοφορεί στα φαρμακεία και όσοι την δοκίμασαν μιλούν για θαύμα. Παρασκευασμένη με τα πιο αγνά υλικά, με 99% φυσικά υλικά, χωρίς Parabens και με έκκριμα από σαλιγκάρια που τρέφονται και μεγαλώνουν σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς βαρέα μέταλλα, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και γενικά χημικών σκευασμάτων. Μερικές από τις δράσεις της κρέμας; Φωτεινότητα, αντιγηραντική δράση, αντιμετωπίζει την ακμή, μαύρα στίγματα, ουλές, δερματίτιδα και ψωρίαση, δυσχρωμίες και πανάδες, ξηροδερμία, εγκαύματα.

Η Κρήτη παράγει... πολιτισμό!

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Κιαγιά, dr.kiagias@escargotdecrete.com.
Περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα: escargotdecrete.com.

*Η Εύα Παρακεντάκη διατηρεί το food blog Eva In Tasteland.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύας Παρακεντάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'