Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

«Αμοργιανό»: μέλι βιολογικό με διακρίσεις δίχως τέλος

του Δημήτρη Μπούτου Παραγωγοί + προϊόνταμέλι, Αμοργιανό, Amorgiano honey, Παναγιώτης Μαρούλης, Αμοργός, ελληνικά προϊόντα, έλληνες παραγωγοί

Στην πρόσφατη έκθεση μελιού ήταν από τα πλέον καλοστημένα και ήσυχα περίπτερα. Ναι ήσυχα, δίχως ντόρο και φανφάρες ή υπερπροσπάθεια να σε πείσουν πως το Αμοργιανό μέλι του Παναγιώτη Μαρούλη είναι ένα από τα κορυφαία ελληνικά. Άλλωστε η σφραγίδα - απόκτημα των Great Taste Awards για τους γνωρίζοντες σημαίνει πολλά.

photo: Δημήτρης Μπούτος
photo: Δημήτρης Μπούτος

Στην Αμοργό τα μελισσοκομεία του αγροκτήματος Αμοργιανό εκτείνονται από τους θυμαρότοπους του νησιού Νικουριά και φτάνουν ως τις πλαγιές του Ασφονδυλήτη - όλα σε προστατευμένες περιοχές του δικτύου Natura. Το δε νησί ακατοίκητο μα κατάφυτο από θυμάρι, το μέλι λιγοστό μα εκλεκτό, βραβευμένο επανειλημμένως.

Μια μονάδα σύγχρονη, δημιουργική και δραστήρια μα ταυτόχρονα παραδοσιακή και πιστή στις βιολογικές αρχές. Ό,τι παράγεται εδώ - μέλι, γύρη, πρόπολη, βασιλικός πολτός, κηραλοιφές - ελέγχεται, πιστοποιείται και, φυσικό επακόλουθο, διακρίνεται συνεχώς. Σταθερή η πιστοποίηση από την Bio Hellas για όλα τα καλούδια, το ινστιτούτο τα ονομάζει και επίσημα βιολογικά. Το εργαστήριο του Αμοργιανού, εκεί όπου γίνεται η κυρίως επεξεργασία του, βρίσκεται στη Λαγκάδα. Περιοχή ονομαστή για το φασκόμηλο και τα θεραπευτικά της βότανα, όπως και όλο το νησί σχεδόν.

Από τον τρύγο του 2015
Από τον τρύγο του 2015

Ιθύνων νους και υπεύθυνος για τούτη την επιτυχία ο Παναγιώτης Μαρούλης. Εγκαταστάθηκε στην Αμοργό το 2005, εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος, και από τότε έχει στήσει μια μονάδα που δουλεύει άριστα και ετοιμάζει γνήσιο, βιολογικό μέλι.

Βραβεία ποιότητας από το 2012 ως το 2014, σχεδόν κάθε χρονιά μα και τρεις σημαντικότατες διακρίσεις από τα αυστηρά Όσκαρ της γεύσης, τα βρετανικά Great Taste Awards. Η αρχή έγινε το 2013 με τους κριτές του διαγωνισμού να ξεχωρίζουν το βιολογικό μέλι με φασκόμηλο και άνθη ως “ένα υπέροχα πλούσιο μέλι που γεμίζει το στόμα με μοσχοβολιστή γλυκύτητα”. Γεύση περίπλοκη, ντελικάτο στην όψη μα με πλούσια υφή, όσο πρέπει γλυκό, επουδενί λιγωτικό. Διακρίσεων συνέχεια το 2015 με δύο αστέρια για το μέλι φασκόμηλου-ανθέων και το θυμαρίσιο που, πράγματι, όποιος το έχει δοκιμάσει συμφωνεί πως κάνει στράκες.

Τα ωραία του μελιού δεν τελειώνουν εδώ: παρά τη μικρή του σε όγκο παραγωγή, ο άξιος παραγωγός έχει αξιοπρόσεκτη γκάμα, παρασκευάζει και φυσικά καλλυντικά. Βιολογικά λάδια, πρόπολη, κερί και μέλι αξιοποιούνται για μάσκες περιποίησης, κρέμες για το πρόσωπο και κηραλοιφές δυο λογιών, τη συνήθη μα και μια πανάλαφρη, επεξεργασμένη ειδικά για παιδιά και λεπταίσθητους.

Με σιγουριά θα σας πω πως τα καλούδια με την ονομασία Αμοργιανό τα βρίσκετε στο κατάστημα Gr-eatings Bio Shop, Νίκης 30, στο Σύνταγμα (τηλέφωνο 210 32 29 078). Για τα αναλυτικά σχετικά με τα προϊόντα και επικοινωνία με τον παραγωγό, δείτε και την ιστοσελίδα του, www.amorgiano.gr.

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'