Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Σοκολάτα μάγισσα: κάτω στον Πειραιά, στο λιμάνι

της Κικής Τριανταφύλλη Παραγωγοί + προϊόντασοκολάτα, γλυκά, Le Votre Piree, Πειραιάς

Την περασμένη άνοιξη στις «Ημέρες Γαστρονομίας», την έκθεση με τα προϊόντα επιλεγμένων παραγωγών που γίνεται κάθε χρόνο στο Μπουσείο Μπενάκη, στο stand της Πυλιακής Γης δοκίμασα ίσως το πιο εκλεκτό από τα εκλεκτά προϊόντα των τελευταίων χρόνων. Ελιές Καλαμών με πικρή σοκολάτα. Αυτό το μοναδικό έδεσμα, που προκαλεί εκρήξεις έκπληξης στον ουρανίσκο και συνδυάζεται ιδανικά με γλυκό κόκκινο κρασί, είναι αποτέλεσμα της συνέργειας δύο εξαιρετικών νέων παραγωγών, της Γιάννας Μπαλαφούτη, που εδώ και μερικά χρόνια με τις συγκλονιστικές δημιουργίες της έχει απογειώσει την έννοια των παραδοσιακών γλυκών στην Ελλάδα, και του Στέφανου Διαμαντόπουλου, του μάγου της σοκολάτας.  

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Η έκπληξη ήταν διπλή και τρομερά ευχάριστη. Αφ' ενός γιατί δοκίμασα κάτι εξαιρετικό αφ' ετέρου γιατί ο Στέφανος, όπως και η Γιάννα, μοιάζει να έχει απογειωθεί δημιουργικά. Τον είχα γνωρίσει πριν από μερικά χρόνια μετά από την υπόδειξη ενός άλλου πειραιώτη Στέφανου, του Παπατζιάλα - έχει τον οίκο τσαγιού Madras στην οδό Νοταρά - ο οποίος με έστειλε στο Le Vôtre Piree Confiserie να δοκιμάσω τα σοκολατάκια, ειδικά τα σοκολατάκια και τις σοκολάτες για διαβητικούς που φτιάχνει ο Διαμαντόπουλος.

Η πικρή σοκολάτα με τις ελιές, λοιπόν, στάθηκε αυτή τη φορά η αφορμή για να ξαναβρεθώ στο εργαστήριό του. Δεν είχε. «Πρέπει να κρυώσει ο καιρός», μου είπε, «να έρθεις τον Οκτώβριο που θα έχουμε και μια μεγάλη ποικιλία από σοκολατάκια». Δεν με πείραξε. Γιατί στο μικρό ζαχαροπλαστείο με τη ροζ πρόσοψη, που με την πρώτη ματιά καθόλου δεν σε προϊδεάζει για τους θησαυρούς που κρύβει εντός του, δοκίμασα άλλα εξαιρετικά σοκολατένια γλυκά.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το ζαχαροπλαστείο, που αρχικά είχε το όνομα «Ευρώπα» και βρισκόταν στην Αθήνα, Πανόρμου και Αλεξάνδρας, ιδρύθηκε το 1962 από τον πατέρα του Στέφανου, Ανδρέα Διαμαντόπουλο. Στα 15 του, αποφασισμένος να γίνει κι αυτός ζαχαροπλάστης, ο Στέφανος πήγε στο Παρίσι, όπου εκπαιδεύτηκε στη ζαχαροπλαστική, την αρτοποιία, στην κρύα κουζίνα, το παγωτό και βεβαίως στη σοκολάτα. Οταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του μπάρκαρε και μετά από μερικά χρόνια εμπειρίας σε κρουαζιερόπλοια που ταξίδευαν από τη Μεσόγειο μέχρι την Καραϊβική, ο Στέφανος γύρισε στην Ελλάδα, ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση, που εντωμεταξύ είχε μετακομίσει στον Πειραιά, και την μετέτρεψε στο προσωπικό του βασίλειο της σοκολάτας.

Για τις χειροποίητες τρούφες και τα σοκολατάκια του που τα γεμίζει με μαστίχα Χίου, τριαντάφυλλο και άλλα πολλά και τα αρωματίζει με πολύτιμα αλκοολούχα όπως το Mαυράθηρο του Ρούσσου και το Vinsanto του Σιγάλα ή τα παλαιωμένα ξύδια και τα ελιξίρια της οικογένειας Βαϊμάκη από τη Σητεία, θα σας πω μια άλλη φορά.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Αυτή τη φορά θα σταθώ στις μοναδικές σοκολάτες που δοκίμασα προχθές, όπως η λευκή πλάκα με κράνα από το Λιτόχωρο Πιερίας, που δεν γίνεται με βούτυρο κακάο αλλά με ένζυμα γιαουρτιού, ζάχαρη και γάλα. Η ίδια βάση χρησιμοποιείται όμως και για τη δεύτερη συνδημιουργία του με τη Γιάννα Μπαλαφούτη, μια λευκή πλάκα με κορινθιακή σταφίδα και ούζο.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Στο Le Vôtre Piree Confiserie δοκίμασα επίσης μια ροζ πλάκα που γίνεται με γιαούρτι και φράουλα, μια πικρή σοκολάτα με καυτερή πιπεριά και άλλες με διάφορα πιπέρια, αλόε βέρα και με υβίσκο, μια σοκολάτα χωνευτική με 12 διαφορετικά βότανα, μια αντι-αλκοολική – που κατεβάζει το αλκοόλ στο αίμα - με 18 βότανα αλλά και μια μοναδική σοκολάτα με ανθό αλατιού και λεμόνι που συνοδεύει ιδανικά κόκκινο κρασί.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Εντυπωσιάστηκα βεβαίως με την τρομερή ιδέα που είχε να φτιάξει ντολμαδάκια (ναι, καλά διαβάσατε, ντολμαδάκια) με σοκολάτα αρωματισμένη με Dark Cave - μακράς παλαίωσης απόσταγμα του Τσιλιλή - και καραμελωμένο φουντούκι που τυλίγει κατόπιν σε κάτι φίνα σαν ρυζόχαρτο κληματόφυλλα από την Κρήτη αλλά και τα σαλιγκάρια (μην τρομάζετε, μόνο το αποστειρωμένο κέλυφος χρησιμοποιεί) με ρευστή σοκολάτα αρωματισμένη με πατρινή τεντούρα του Χαχαλή που τη ρουφάς με καλαμάκι.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Ο Στέφανος δεν περιορίζεται βέβαια μόνο σε σοκολάτες με παράξενες γεύσεις. Για τους πελάτες του που δεν θέλουν τόσο εντυπωσιακούς συνδυασμούς φτιάχνει πιο απλές σοκολάτες γάλακτος (με περιεκτικότητα κακάο 44%) με ξηρούς καρπούς, με καραμελωμένα βατόμουρα, καραμελωμένο λεμόνι ή αποξηραμένη φλούδα λεμονιού και πορτοκαλιού. Φτιάχνει επίσης μια καταπληκτική σοκολάτα με βύσσινα - του τα στέλνει από τον κήπο της και αφού τα επεξεργαστεί - μια άλλη ταλαντούχα της γαστρονομίας, η θρακιώτισσα μαγείρισσα και συγγραφέας Στέλλα Σπανού.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Το ζαχαροπλαστείο είναι γνωστό στον Πειραιά για τις εξαιρετικές τούρτες και τα cupcakes που ο Στέφανος και η γυναίκα του, Αγγελική Τζιάφα, (από το piece of cakes) ετοιμάζουν κατόπιν παραγγελίας πλάθοντας και κεντώντας κυριολεκτικά τη ζαχαρόπαστα. Όμως επίσης φτιάχνουν κουλουράκια με σοκολάτα, τρούφες, ξηρούς καρπούς και βρώμη, εγώ αγάπησα τα σοκολατένια κούκις με αλεύρι ζέας.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Τέλος, αν τύχει να βρεθείτε στα πέριξ, περάστε να δοκιμάσετε τα παγωτά του με γεύσεις που σε διακτινίζουν σε περασμένες δεκαετίες. Αληθινό φυστίκι, αληθινή φράουλα, αληθινή καρύδα. Α, ναι, και αν δεν το έχει στη βιτρίνα, ζητήστε του παγωτό βιολέτα. Ομοιό του δεν έχετε ξαναδοκιμάσει. Σας το υπόσχομαι.

 Info: Le Vôtre Piree Confiserie, Κουντουριώτου 166, Πειραιάς, τηλ.:210-4122577 / 6933-438930

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'