Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ένα κάρο σαπούνια από την Τήνο

του Δημήτρη Μπούτου Παραγωγοί + προϊόντασαπούνι, χειροποίητα σαπούνια, Τήνος

Εδώ και περίπου δύο χρόνια «Ένα κάρο» γεμάτο σαπούνια έχει σταματήσει στο νησί της Τήνου, εμπνέεται από την ομορφιά και τις μυρωδιές της και μοιράζει σκευάσματα φίνα και ζηλευτά, από βότανα, λάδι, γάλα - και όχι μόνο - αυστηρά φυτικά και απολύτως ευεργετικά για το δέρμα. Οδηγός του, η Γεωργία Ζήλου που πραγματοποίησε το όνειρο πολλών εξ ημών: εγκαταστάθηκε στον τόπο που αγάπησε, έφτιαξε το δικό της μποστάνι με λαχανικά και εξασφάλισε τον χρόνο να ασχοληθεί με το μεράκι της, να παρασκευάζει δηλαδή μυρωδάτα σαπούνια, βούτυρα για τα χείλη και αγνά σκευάσματα απολέπισης.

Αφήνοντας πίσω μια δουλειά καριέρας στην Αθήνα άρχισε να ψάχνει, να μελετά πολύ και να πειραματίζεται ασταμάτητα ώσπου να καταλήξει στις ακριβείς συνταγές και την ταυτότητα των σαπουνιών της. «Πρώτοι δοκιμαστές ήταν οι φίλοι, που συχνά δέχονταν τα σαπούνια μου ως δώρα και με ενθάρρυναν να τα αξιοποιήσω σιγά-σιγά και εμπορικά».

Τι δώρα κουβαλάει όμως το κάρο της; «Μπορώ να περάσω ατέλειωτες ώρες πειραματισμού και δοκιμών, πολλές ιδέες έχουν αποτύχει, όμως νιώθω πλήρης όταν μια συνταγή πετυχαίνει και έχει απήχηση». Από τα σαπούνια ξεχωρίζεις αμέσως τον Herby και τη Miss Rose.

Το πρώτο, όπως αποκαλύπτει το όνομά του, περιέχει βότανα, μελισσοκέρι και ευεργετεί ιδιαίτερα τις ξηρές επιδερμίδες.

Η τριανταφυλλένια κυρία είναι σαπούνι με πολυτελές λουλουδάτο άρωμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πρόσωπο και το σώμα.

Το κατ' εξοχήν bostanistas σαπούνι όμως, και παράλληλα best seller του Κάρου, είναι ο Bob. «Κρύβει μέσα του ένα κομμάτι σφουγγαριού λούφας που καλλιεργούμε οι ίδιοι στον κήπο μας», εξηγεί η Γεωργία. Άσσος στην απολέπιση και με ολόφρεσκο άρωμα, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από την κορφή ως τα νύχια.

Χειλάκι πετροκέρασο και μάγουλο βερίκοκο: καρύδα - κακάο, ροδάκινο ή δυόσμος για τα βούτυρα των χειλιών (lip balms);

Δύσκολη η επιλογή και στα σκευάσματα απολέπισης, όπου οι γυναίκες λάτρεις τους ταλαντεύονται μεταξύ αρωμάτων του δάσους, εσπεριδοειδών και ροδάκινου.

Με σταθερούς ρυθμούς και με τις ποσότητες που επιτρέπει μια οικοτεχνία εν τη γενέσει της (περίπου 45 σαπούνια κάθε φορά) η Γεωργία διοχέτευσε τα προϊόντα της αρχικά στην τοπική αγορά, στο κατάστημα «Μπλε Σεντούκι» στον Πύργο της Τήνου. Εν Αθήναις τα ωραιότατα σαπούνια τα εντοπίσαμε στη Γκαλερί Μανιφακτούρα, Ζωοδόχου Πηγής 29, στα Εξάρχεια και στη Manifactura στο Χαλάνδρι, Αριστοφάνους 17.

Άμεσος στόχος της ορεξάτης παραγωγού είναι να δημιουργήσει το δικό της εργαστήριο για να οργανώσει καλύτερα την παραγωγή. «Σημαντικό πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία, καθώς στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά εμπόδια για όποιον θέλει να παρασκευάσει σαπούνια. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, όπου η στήριξη από την πολιτεία είναι πιο έντονη - αν όχι οικονομικά, τουλάχιστον με διευκόλυνση στις απαραίτητες διαδικασίες» Παραμένει ωστόσο αισιόδοξη και δημιουργικά ανήσυχη ενώ η γκάμα της διευρύνεται ασταμάτητα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα του Κάρου, μπορείτε να επισκεφθείτε την πλήρη και καλαίσθητη ιστοσελίδα του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'