Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μαρμελάδες Γεωδή: με φρέσκα φρούτα και άλλα πολλά

του Δημήτρη Μπούτου Παραγωγοί + προϊόνταμαρμελάδες, σάλτσες, αλείμματα, Γεωδή

Κάπου στις αρχές Σεπτεμβρίου η Καλή Δοξιάδη έγραφε για το τσάτνεϊ που συνηθίζει να ετοιμάζει με φρέσκα σύκα και, όσο διάβαζα τις οδηγίες της, το σκεφτόμουν απλωμένο πάνω σε ζεστά μπιφτέκια, αχνιστές μπριζόλες ή σε ψωμοτύρι με κάποιο πιπεράτο τυρί. Από τότε, κάθε φορά που βρέθηκα σε ράφια με έτοιμες σάλτσες, μαρμελάδες και αλείμματα, έκανα κάμποσες απόπειρες μέχρι που εντόπισα ένα από τα πλέον γευστικά, που μοιάζει ετοιμασμένο σε σπίτι, εκείνο της Γεωδή.

Ιδρύθηκε το 2007 και ξεκίνησε ως οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής μαρμελάδας. Ισορροπώντας μεταξύ οικοτεχνίας και βιομηχανίας, σε μια σύγχρονη μονάδα στον Άγιο Στέφανο, ανανεώνει έκτοτε την γκάμα της συνεχώς. Φημίζεται κυρίως για τις φρουτένιες μαρμελάδες της - με 85% περιεκτικότητα σε νωπό φρούτο ανά 100 γραμμάρια, παρακαλώ - που εύκολα τις μπερδεύεις με γλυκό του κουταλιού. Και βιολογικής γεωργίας και με stevia, για τους προσεκτικούς. Βερίκοκο ή φράουλα με μήλο, ροδάκινο και πορτοκάλι· με 8 εξ αυτών βραβευμένες στα Great Taste Awards, όπου η εταιρεία διακρίνεται διαρκώς από το 2009 ως και φέτος. Καμάρι της για το 2014 η μυρωδάτη μαρμελάδα περγαμόντο - πηκτίνες, πρόσθετα και συντηρητικά; Απογορευτικά, όπως και για τα υπόλοιπα βαζάκια.

Best seller παραμένει η σκέτη φράουλα, με πωλήσεις περί τα 50.000 βάζα ετησίως και 20 τόνους νωπής φράουλας να φτάνουν στα καζάνια της κάθε χρόνο. Απήχηση μεγάλη εντός και εκτός συνόρων με δίκτυο που απλώνεται ως και τα ράφια delicatessen σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία αλλά και βορειότερα, προς Σκανδιναβία μεριά.

Εξίσου εντυπωσιακά στη γεύση τα τσάτνεϊ: πιπεριά, βερίκοκο με τζίντζερ, σύκο και πιπεράτο δαμάσκηνο, που κάνουν πιο ενδιαφέροντα από την καθημερινή συνηθισμένη ομελέτα μέχρι τα γιορτινά ψητά που συνηθίζουμε τα Χριστούγεννα. 

Και ύστερα έρχονται τα αλμυρά: σάλτσες και ευφάνταστα αλείμματα, η σειρά Fresh, με πρωτεργάτες το πέστο βασιλικού και εκείνο της φρέσκιας ντομάτας με ελιές, το ίδιο γευστικά είτε ωμά, πάνω σε ψωμί, είτε ελαφρώς μαγειρεμένα, σε ζυμαρικά ή ριζότο. Εκείνο όμως που κλέβει εντυπώσεις είναι το χούμους με καρότο και ταχίνι: έντονο πορτοκαλί, προς κίτρινο, στη όψη, με ορεκτικά αρώματα, έτοιμο να απλωθεί πάνω σε κράκερ και παξιμάδια - άκρως οικονομικό, με κόστος περί τα 4 ευρώ.

Οι σοκολατομανείς δεν μένουν δυσαρεστημένοι, ας είναι καλά τα λαχταριστά της Choco Jam: μαύρη σοκολάτα η βάση και μετά η χαρά του φρούτου, πορτοκάλι, φράουλα, μπανάνα (ό,τι πρέπει για κρέπες και ταρτάκια) και βύσσινο - κεράσι χωρίς προσθήκη ζάχαρης, για πιο ξινά γούστα. Κι εδώ η τιμή τους δεν ξεπερνά τα 4 με 5 ευρώ (να μια καλή ιδέα για δώρο τις ερχόμενες ημέρες).

Η λίστα με τα καλούδια τους μακρά, ο πλήρης κατάλογος βρίσκεται εδώ και τα αναλυτικά περί εταιρείας και προϊόντων στην επίσημη σελίδα geodinet.gr. Εν Αθήναις τα βρίσκουμε στα περισσότερα delicatessen, οι εξοικειωμένοι με τα e-shop μπορούν να τα παραγγείλουν και από τη σχετική σελίδα του Farmers Republic.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'