Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ο Σταφιδένιος: σνακ ή παιχνίδι;

του Νίκου Ορφανού Παραγωγοί + προϊόνταελληνικά προϊόντα, σταφίδα

Μου αρέσουν πολύ οι σταφίδες. Τις προτιμώ παντού: στο πρωινό μου, στη σαλάτα μου, στο σταφιδόψωμο, στα γλυκά, με ένα ρακομελάκι τον χειμώνα να στρώνει ο λαιμός, αλλά και σκέτες, ως τονωτικό σνακ, με έχουν γλυκάνει σε ένα σωρό ταξίδια και στιγμές.

Τέλος Αυγούστου, κάθομαι σε σπίτι φίλου σταφιδοπαραγωγού στην Κρήτη και δοκιμάζουμε τη σταφίδα του, που μόλις έχει μαζέψει, μετά το άπλωμα στον ήλιο. Μου λέει πόσο φτηνά τη δίνει και προβληματίζομαι, καθότι μιλάμε για προϊόν υπεραρίστης ποιότητας και νοστιμιάς. Και όχι μόνον η κρητική αλλά και η πελοποννησιακή είναι προϊόντα εξαιρετικών βιταμινών συν τοις άλλοις.

Οποία έκπληξη λοιπόν όταν, σε βόλτα μου σε κατάστημα κεντρικό στας Αθήνας, είδα ένα περίεργο κουτάκι σε ράφι με ωραία σνακ: με μια φατσούλα απ’ έξω, τιμής 0,67 σεντσίων και γεμάτο σταφίδες. Πήρα τρία. Στον δρόμο για μια παράσταση που πήγαινα, είχε βγάλει και ψύχρα, ανοίγω το ένα και το καταβροχθίζω. Φτάνω στο θέατρο. Κερνάω τα άλλα δύο και, περιμένοντας, τι να δω; Το κουτάκι άνοιξε και έγινε ένα μικρό χάρτινο κουκλάκι. Ωπ, να ένας πιγκουίνος! Και ένας παπαγάλος! Μωρ’ τι γίνεται εδώ;

Κοιτάζω το κουτάκι και παίρνω την επομένη τηλέφωνο. Μιλάω με τον Νίκο Σαλαβράκο, από τους επινοητές της ωραίας ιδέας, που μου εξηγεί ότι θέλησαν να προωθήσουν ένα μοναδικό μας προϊόν σε μικρούς καταναλωτές, μέσα από αυτόν τον παιχνιδιάρικο τρόπο:

«Η ελληνική σταφίδα, της οποίας η θρεπτική αξία είναι αδιαμφισβήτητη και μάλιστα αποτελεί για τα παιδιά ένα ιδανικό snack, παντρεύτηκε με την καινοτομία. Ο Σταφιδένιος είναι μια υγιεινή λιχουδιά και ταυτόχρονα, με την κατασκευή από την ίδια την πρωτότυπη συσκευασία του διαφορετικών χάρτινων ηρώων, ζώων και άλλων κατασκευών, τα παιδιά κερδίζουν διπλά και οι γονείς έχουν την σιγουριά ότι τους προσφέρουν ό,τι καλύτερο».

Μπράβο. Άντε και στις σχολικές καντίνες, να ξεκολλήσουν τα παιδιά από τα λογής τυποποιημένα ζαχαρωτά. Και τι σταφιδούλα βάζεις στην κοιλιά του Σταφιδένιου ρε Νικόλα;

- Μέχρι στιγμής παίρνουμε σταφίδα αποκλειστικά από την Πελοπόννησο. Αλλά στοχεύουμε να αγοράσουμε και από αλλού όσο εξαπλωνόμαστε.

Μέχρι που θα πάτε δηλαδή;

- Μα έχουμε ήδη τις πρώτες μας διεθνείς διακρίσεις: Platinum Award, food and beverage category 42nd  International Creativity Awards 2012 (Kentucky, USA) &
Shortlisted amongst 4 best FMCG products. International Festival of Creativity June 2013 (Cannes, France). Μέχρι και η Die Welt έχει αναφερθεί σε μας.

Μωρέ, μπράβο δις!

Πιάνουμε κουβέντα περί σταφίδας. Ο Νίκος μου θυμίζει πως η σταφίδα έχει μεγάλη ζήτηση και σε χώρες που δεν την παράγουν, την χρησιμοποιούν όμως κατά κόρον στα γλυκά τους και αλλαχού, όπως οι Βρετανοί, οι Σουηδοί, οι Καναδοί, οι Αμερικάνοι και οι Αυστραλοί, οι οποίοι Αυστραλοί ετοιμάζονται να μπουν στην παγκόσμια αγορά με μεγάλες ποσότητες, καθώς έχουν δρομολογήσει καλλιέργειες μεγάλης κλίμακας για να καλύψουν τη διεθνή ζήτηση.

Προβληματίζομαι ακόμα περισσότερο. Βρε σταφιδοπαραγωγοί, δεν κάνετε ένα ωραίο λανσάρισμα να σαρώσουμε; Θα μας φάνε οι Αυστραλοί και οι Τούρκοι, που επίσης έχουν μεγάλη παραγωγή.

Φτιάχνω ένα ακόμα γάτο με τη συσκευασία του Σταφιδένιου, καθώς μασουλάω το εσωτερικό του, ο οποίος Σταφιδένιος έκανε ένα ωραίο τόλμημα. Ελπίζω να τον ακολουθήσουν κι άλλοι! Εδώ τα κατατοπιστικά περαιτέρω: stafidenios.gr.

Τον Σταφιδένιο και την εσώκλειστη στο κουτί του παρέα του θα τους βρεις μέχρι στιγμής στο αεροδρόμιο, στο carelab στο ισόγειο του Attica στην Πανεπιστημίου και σε όλα τα Attica, καθώς και στο Farmers republic, στο Avenue center στο Μαρούσι, στο Mall Athens και σε επιλεγμένα φαρμακεία, mini markets, delicatessen σε Αθήνα και ανά την Ελλάδα.

Θα μπορούσες να τον ζητήσεις και από το μαγαζί της γειτονιάς σου για να τον φέρει. Και να κάνεις συλλογή τα χάρτινα κουκλάκια του, που, όπου να’ ναι, θα ντυθούν και Χριστουγεννιάτικα!

Α’ τουτ’ α’ λερ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Ορφανού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'