Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ένα μπουκάλι από τη Χιώ

του Δημήτρη Μπούτου Παραγωγοί + προϊόνταμαστίχα, Χιώ, σόδα

Ήδη από την όψη του μπουκαλιού υποψιάζεσαι περί τίνος πρόκειται, το όνομα “Χιώ” και η ένδειξη soda + mastiha σε ταξιδεύουν προς Χίο μεριά, καθώς το νότιο τμήμα του νησιού είναι η μοναδική περιοχή παραγωγής της γνήσιας μαστίχας. Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι ο ταιριαστός συνδυασμός των γεύσεων, η γλύκα της μαστίχας με τη γαργαλιστική δροσιά της σόδας. Πίσω από τις διάφανες καλαίσθητες φιάλες βρίσκεται η ελληνική εταιρεία Χιώ, που αξιοποίησε τις ευεργετικές ιδιότητες του μαστιχόδεντρου σ' ένα ευφάνταστο ποτό, άκρως τονωτικό.

Όσο πρωτότυπη και αν φαίνεται η μίξη αυτή, οι ιστορικές μαρτυρίες δείχνουν πως συνηθιζόταν από την αρχαιότητα σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, για λόγους απόλαυσης αλλά και θεραπευτικούς, καθώς τα ωφέλη της μαστίχας για την υγεία είναι γνωστά εδώ και αιώνες. (Βασικό συστατικό της Ιπποκράτειας Θεραπευτικής αφενός ενώ οι πρώτες αναφορές γύρω από τη μαστίχα Χίου εντοπίζονται στον Ηρόδοτο, που αναφέρει ότι στην αρχαία Ελλάδα μασούσαν το αποξηραμένο ρητινώδες υγρό που έρεε από τον φλοιό του μαστιχόδενδρου.)

Πρώτη ύλη για το δροσερό ποτό το μαστιχέλαιο, ένα φυσικό απόσταγμα που προκύπτει ύστερα από μεθοδική απόσταξη με ατμό. Αποτελεί τη βάση των πειραματισμών της εταιρείας και αρωματίζοντας τη σόδα προσφέρει την εκλεπτυσμένη του γεύση. Διατηρημένη μάλιστα εντός ψυγείου, η Χιώ γίνεται ιδεώδες χωνευτικό ποτό όσο ακόμα κρατούν οι ζέστες. Και όχι μόνο· ενδείκνυται για αμέτρητους συνδυασμούς με αλκοόλ στη θέση της μαστίχας, σε πιο δροσιστικούς τόνους: από μαργαρίτα και μοχίτο ως και το φινετσάτο μαστίχα - μανταρίνι. 

Η σόδα-μαστίχα Χιώ συσκευάζεται στην περιοχή της Νίκαιας, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, σε μπουκάλια των 250 ml, πλαστικά και γυάλινα. Όσο για τα σημεία πώλησής της, στην επίσημη σελίδα της εταιρείας βρίσκεται αναλυτικός κατάλογος με τα καταστήματα που διατίθεται.

soda-masticha.gr

Υ.Γ.: Η δική μας σκέψη για τη Χιώ, από τις πρώτες ακόμα γουλιές, ήταν πως θα μπορούσε να παραλλάξει ευχάριστα τη συνηθισμένη μας εκδοχή για μαργαρίτα. Και δεν διαψευστήκαμε:

Photo: tommacy.com
Photo: tommacy.com
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • μισό φλιτζ. στυμμένο λεμόνο ή λάιμ
  • 1 φλιτζ. σόδα Χιώ
  • 1/3 φλιτζ. τεκίλα
  • 6 κ.σ. κουαντρώ
  • πάγος αρκετός για 4 ποτήρια

Σ' ένα μικρό πιάτο αδειάζουμε το αλάτι και σε σέικερ που κλείνει καλά ανακατεύουμε τον χυμό του λεμονιού (ή του λάιμ), τη σόδα, την τεκίλα και το κουαντρώ. Τρίβουμε τα παγάκια ή τα σπάμε σε κομμάτια, τυλιγμένα σε μια πετσέτα και χτυπώντας τα ελαφρώς στον πάγκο, κόβουμε ένα λεμόνι στη μέση και βρέχουμε με αυτό το χείλος των ποτηριών, κυκλικά.

Τα περνάμε από το πιάτο με το αλάτι αναποδογυρισμένα, ώστε να κολλήσει, βάζουμε πάγο ως τη μέση και ανακατεύουμε ξανά τα ποτά στο σέικερ. Μοιράζουμε στα ποτήρια το ποτό και από μία φέτα λάιμ - η ποσότητα αυτή συνήθως αρκεί για τρεις ή τέσσερις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'