Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μπίρα Marea: ήρθε με την παλίρροια

του Δημήτρη Μπούτου Παραγωγοί + προϊόνταμπίρα, μικροζυθοποιίες, Marea, ελληνικές ζυθοποιίες

Μετρά μόλις έναν μήνα που δοκιμάζεται από τους φίλους του ζύθου και ήδη έχει κερδίσει εντυπώσεις και ουρανίσκους. Η γλυκόπιοτη Marea είναι η δεύτερη σε σειρά μπίρα που παρουσιάζει η μικροζυθοποιία «Έλιξη», μετά την Delphi, και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο φετινό φεστιβάλ Ελλάδα Γιορτή - Γεύσεις του αθηνοράματος.

Στην αρχή το μάτι κερδίζει η ετικέτα: Η ονομασία της (“Marea” στα ιταλικά σημαίνει παλίρροια) παραπέμπει στο ομώνυμο, μελοποιημένο ποίημα του Νίκου Καββαδία και μεμιάς αυξάνει το ενδιαφέρον για τη δοκιμή της. Το πίσω μέρος της φιάλης της εκπλήσσει ομοίως: εικόνες από κόμιξ που αλλάζουν σε κάθε παρτίδα, δια χειρός Πέτρου Χριστούλια, και κείμενα συνοδευτικά υπογραφής Ηλία Κανέλλη. Ανά 12.000 φιάλες και μια αυτοτελής, καινούργια ιστορία, που αναμφίβολα τις καθιστούν συλλεκτικές.

Φτάνει η στιγμή της δοκιμής: ελαφριά, κάπως γλυκιά, με άρωμα φρουτώδες και άκρως δροσιστική, ό,τι πρέπει για τις ζέστες που έρχονται. Στα της παρασκευής της, αξιοποιούνται πέντε διαφορετικά δημητριακά (κριθάρι, βρώμη, σιτάρι, ρύζι, αραβόσιτο), ζυμώνεται εις διπλούν, είναι αφιλτράριστη και απαστερίωτη ενώ τόπος καταγωγής της είναι ο πορθμός του Ευρίπου στη Χαλκίδα, απ'όπου προήλθε και η έμπνευση για το όνομά της.

Η εν λόγω ζυθοποιία βρίσκεται στα ελληνικά πράγματα για λιγότερο από έναν χρόνο, από την άνοιξη του 2013, και η έδρα της βρίσκεται στη Λυκόβρυση Αττικής. Παράλληλα, λίγο έξω από τη Χαλκίδα, η εταιρεία δημιούργησε το δικό της σύγχρονο ζυθοποιείο, όπου καλύπτονται οι ανάγκες σε παραγωγή και εμφιάλωση τόσο της Delphi όσο και της Marea. Ήδη με την πρώτη της πρόταση, που συστήνεται κατά κύριο λόγο ως μπίρα φαγητού, η Έλιξη έχει αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια. Η Marea, ανάλαφρη και πιο γλυκόπιοτη, κυκλοφορεί σε φιάλες των 330 ml, δίχως συντηρητικά. Εκτός από την ενδιαφέρουσα γεύση της, στην αναζήτησή της σε ωθεί και η συνέχεια της ιστορίας επί της ετικέτας, σαν τα κόμιξ σε συνέχειες που έσπευδες να αγοράσεις πιτσιρικάς. Ήδη κυκλοφορεί η δεύτερη σε σειρά ετικέτα. 

Για τους εμπνευστές της, Ντία Παπανικολάου και Γιώργο Κωστόπουλο, μετά το ελληνικό κοινό στόχος τους είναι η ανταπόκριση από ξένες αγορές. Περισσότερα σχετικά με την ενδιαφέρουσα Marea, θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της mareabeer.com.

Και μιας που διανύουμε περίοδο Μουντιάλ και οι ποδοσφαιρικές μαζώξεις δίνουν και παίρνουν, ευκαιρία να προτιμήσουμε μπύρες ελληνικές από αξιόλογες, μικρές ζυθοποιίες. Οι προτάσεις των bostanistas βρίσκονται συγκεντρωμένες εδώ και εδώ. Όσο για τα συνοδευτικά τους; Εδώ και μέρες η Γκέλη Βούρβουλη φροντίζει και μας ετοιμάζει τους νοστιμότερους ποδοσφαιρικούς μεζέδες κάθε χώρας: αυστραλέζικα γλυκοκαυτερά μακαντάμια, piacadas από την Αργεντινή ή μήπως γνήσια, μεξικάνικη γκουακαμόλε;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'