Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Όπου ψαράς και το καλάμι του

της Χριστίνας Ταχιάου Νέοι αγρότεςψαράς, καλάμι, ψάρεμα

Ένας ανήσυχος ερασιτέχνης ψαράς βαρέθηκε να επενδύει σε εξοπλισμό που δεν τον ικανοποιούσε αλλά και να μην έχει ανάλογο service, οπότε αποφάσισε να πάρει τα καλάμια του στο χέρι του. Ο Βολιώτης Στέφανος Κόρκος είναι ψαράς παράκτιας αλιείας. Ξέρετε, από εκείνους τους υπομονετικούς ανθρώπους που παίρνουν ένα ή περισσότερα καλάμια, τα στήνουν στην ξηρά, ρίχνουν τα αγκίστρια και περιμένουν με τις ώρες.

Είχε ξοδέψει πολλά χρήματα για τον εξοπλισμό του, ενώ όποτε χρειαζόταν κάποια επισκευή έπρεπε να περιμένει να βρεθεί το ανταλλακτικό στην Ιαπωνία, την Ιταλία ή αλλού. Έτσι, άρχισε πριν λίγα χρόνια να πειραματίζεται μόνος του, ώστε ο εξοπλισμός του να είναι μοναδικός, λειτουργικός, σύμφωνος με τις ανάγκες του και το γούστο του. Πριν 3 χρόνια έφτιαξε τη δική του επιχείρηση, τη μοναδική κατασκευής χειροποίητων καλαμιών στην Ελλάδα με έδρα τον Βόλο.

«Μόνος μου έμαθα να φτιάχνω καλάμια. Άρχισα βρίσκοντας πληροφορίες στο YouTube, σε φόρουμ με ψαράδες κυρίως από την Αμερική ενώ έκανα και σεμινάρια μέσω αλληλογραφίας. Στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα», εξηγεί. Τα καλάμια κατασκευάζονται από κάρμπον κι είναι πάρα πολύ ελαφριά. «Χρησιμοποιώ κάρμπον πολύ καλής ποιότητας. Για να φτιάξεις ένα χειροποίητο καλάμι πρέπει ο κορμός να αξίζει».

Η κατασκευή ενός καλαμιού μπορεί να πάρει από 3-4 ημέρες, μέχρι 15-20, ανάλογα με τον πελάτη. Επάνω στο καλάμι μπορεί να αποτυπώσει οτιδήποτε θέλει ο πελάτης, κεντώντας μια μια τις κλωστές και δημιουργώντας σχήματα, ονόματα, φωτογραφίες, φράσεις ή ακόμη να βάλει αυτοκόλλητα. Κανένα καλάμι δεν είναι ίδιο με το άλλο.

Υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι πελάτες, ωστόσο η περίοδος είναι δύσκολη, ενώ το γεγονός ότι η εταιρία δε βρίσκεται στην Αθήνα είναι ένα μικρό μειονέκτημα. «Θα ήθελα τον Έλληνα ψαρά να δείξει εμπιστοσύνη. Σίγουρα, αν ήμουν στην Αθήνα θα είχα μεγαλύτερη κίνηση. Αν, πάντως, κάποιος πιάσει το χειροποίητο καλάμι που κατασκευάζω στα χέρια του, το πιθανότερο είναι να προχωρήσει σε παραγγελία».

Οι τιμές ξεκινούν από 150 ευρώ και μπορεί να φτάσουν στα 250 ή 300 ευρώ, όσο κοστίζει ένα καλάμι μιας επώνυμης εταιρίας. Οι μερακλήδες και καλόγουστοι ψαράδες, λοιπόν, θα βρουν το καλάμι των ονείρων τους διά χειρός Στέφανου Κόρκου.

Donax
Λεωφόρος Ειρήνης 103, Νέα Ιωνία Βόλου
Τηλ. 697 74 55 254
donax.gr
info@donax.gr

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Νέοι αγρότες'