Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Κοτοπουλάκια στο χωριό

της Χριστίνας Ταχιάου Παραγωγοί + προϊόντακοτόπουλο, βιολογικά προϊόντα

Είναι περίεργο ν' ακούς για παιδιά της πόλης που κάνουν πράξη το «επιστροφή στο χωριό». Κι όμως, η Άννα κι ο Δημήτρης, 100% παιδιά της πόλης, πρόσφατα εγκατέλειψαν τη Θεσσαλονίκη για να εγκατασταθούν στη Γαλάτιστα, ένα χωριό στα 40 χιλιόμετρα, στη Χαλκιδική. «Και τι κάνετε εκεί;» ρώτησα. «Εκτρέφουμε κοτοπουλάκια!» απάντησε η Άννα. «Μάλιστα. Βιολογικά κοτοπουλάκια ελεύθερης βοσκής». Και μου εξήγησε όλο το σχέδιο.

Άρχισαν την εκτροφή πριν από δυόμιση μήνες και στα τέλη Μαΐου περιμένουν να τελειώσει ο κύκλος και να οδηγηθούν τα «κοτοπουλάκια ημέρας» στο σφαγείο. Δεν είχαν πολλά χρήματα για επένδυση και δεν υπάγονται σε επιχορηγήσεις καθώς η Άννα, που είναι η μικρότερη, έχει κλείσει τα 40. Η φροντίδα των κοτόπουλων είναι εύκολη, ωστόσο το δύσκολο είναι ο έλεγχος. Απαιτείται πολύ καλή περίφραξη, «διαφορετικά κινδυνεύουμε να τα χάσουμε όλα σε μια νύχτα!» Έτσι, προς το παρόν εκτρέφουν λίγα στην αυλή του σπιτιού τους και σύντομα, προκειμένου να αναπτυχθούν, θα εγκατασταθούν σε ένα καλά περιφραγμένο χωράφι. «Έχουμε στόχο να φτάσουμε τα 10-15.000 κοτόπουλα το χρόνο. Αυτό, όμως, θα γίνει σταδιακά, ανάλογα με τις δυνατότητές μας και χωρίς να ρίξουμε την ποιότητα. Το καλό είναι ότι δίπλα ακριβώς στο σπίτι μας έχουμε πτηνοσφαγείο κι έτσι εξασφαλίζουμε εξέταση κτηνιάτρου κατά τη σφαγή, όπως έχουν όλα τα εμπορικά κοτόπουλα.»

Όσο για τη διάθεση των προϊόντων, δεν αγωνιούν: «Υπάρχει πολύ έδαφος, αρκεί να βγουν νόστιμα τα κοτοπουλάκια της πρώτης παρτίδας, αυτό είναι το πιο σημαντικό. Εκτός αυτού, υπάρχουν και άλλες προοπτικές: αυγοπαραγωγή, εκκόλαψη αβγών για παραγωγή νεοσσών, αλλά όλα αυτά θα τα δούμε στην πορεία. Τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά νιώθω ότι υπάρχει ελπίδα και προοπτική.» Η Άννα καταλήγει λέγοντας «ελπίζω να σου έδωσα μια εικόνα. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι τα πουλάκια μεγαλώνουν με πολλή φροντίδα και αγάπη και νιώθω πως περνούν καλά στη σύντομη ζωή τους!»

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα βιολογικά κοτόπουλα: οι αριθμοί και τα κόστη
Η κατώτερη ηλικία σφαγής για τα κοτόπουλα βιολογικής εκτροφής είναι 81 μέρες σύμφωνα με τις προδιαγραφές βιολογικής πτηνοτροφίας.
Τα κοτόπουλα του εμπορίου που τρώμε είναι από 35-45 ημερών!
Στην περίπτωση αυτή, όμως, μιλάμε για ράτσες υβρίδια οι οποίες είναι ικανές να αποκτήσουν ικανοποιητικό βάρος σε κάτι παραπάνω από ένα μήνα.

Το θέμα της διατροφής τους είναι πολύπλοκο, ενώ εξαρτάται και διαμορφώνεται ανάλογα με την ράτσα και την ηλικία του. Κάθε κοτόπουλο θα καταναλώσει περίπου 5 κιλά τροφή κατά τη διάρκεια της 3μηνης ζωής του, από την ημέρα που θα γεννηθεί. Έτσι, υπολογίζεται πως η διατροφή του θα κοστίσει περίπου 3,5 ευρώ.
Τα αναλώσιμα (αλλαγή στρωμνής) και τα επιπλέον βοηθήματα – βότανα που είναι καθημερινά απαραίτητα για την υγεία των πτηνών προκειμένου να αποφευχθεί η χρήση αντιβιοτικών και φαρμάκων, υπολογίζονται σε 0,5 ευρώ/ πτηνό.
Αν προσθέσουμε και 1 ευρώ για την αγορά του πτηνού, φτάνουμε σε τελικό κόστος τα 5 ευρώ το κοτόπουλο και σφαγή στις 95 μέρες, όταν πλέον θα έχουν πλέον το κατάλληλο βάρος (2-2,5 κιλά ζώντος βάρος).

Στο παραπάνω κόστος πρέπει να υπολογιστεί και η αμοιβή του πτηνοσφαγείου, αλλά και οι δαπάνες θέρμανσης, ψύξης και εξαερισμού οι οποίες μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια του χρόνου ανάλογα με τη εποχή, κι αυτό γιατί η εκτροφή νεοσσών είναι απαιτητική.
Στην αγορά, η τιμή του βιολογικού κοτόπουλου είναι στα 9 ευρώ το κιλό.

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'