Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Λουκάνικα που κάνουν στράκες

της Αλέκας Κυφιώτη Παραγωγοί + προϊόντααλλαντικά, λουκάνικα, Πήλιο

Το ξέρατε ότι υπάρχει Ελληνική Ακαδημία της Καυτερής Πιπεριάς, με τα αρχικά Ε.Α.Κ.Π.; Εγώ το έμαθα πρόσφατα και μάλιστα από σπόντα. Το έμαθα εξαιτίας μιας αποτυχημένης εκδρομής για σκι, στις Αγριόλευκες, στο Πήλιο. Ο… «καλός μας ο καιρός» κι όλες αυτές οι ανοιξιάτικες, ηλιόλουστες ημέρες κατέστρεψαν την αθλητική μας διάθεση και - μοιραία - μας οδήγησαν στα καταπληκτικά πηλιωρείτικα και βολιώτικα τσιπουράδικα.

Photo: jonoandjules.com
Photo: jonoandjules.com

Και ποιος είναι ο καλύτερος μεζές για το τσίπουρο; Το λουκάνικο, βεβαίως, βεβαίως! Σε ένα από αυτά, λοιπόν, αφού δοκίμασα τα φασόλια με καυτερή πιπεριά και λουκάνικα Στράκα κι έπαθα πλάκα, έμαθα ότι η συνταγή παρουσιάστηκε από την Ελληνική Ακαδημία της Καυτερής Πιπεριάς (Ε.Α.Κ.Π) με το εξής διθυραμβικό κείμενο: «Η Ελληνική Ακαδημία της Καυτερής Πιπεριάς έχει την τιμή να παρουσιάσει στους φίλους της έναν παλιό φίλο και επίλεκτο μέλος της, τον κύριο Νίκο Στράκα. Ο Νίκος Στράκας είναι ο συνεχιστής της πατροπαράδοτης επιχείρησης “Λουκάνικα Σταγιατών” ή “Λουκάνικα Στράκα”, επί το γνωστότερον.

Ο ιστορικός Γιάννης Κορδάτος αναφέρει «Η οικογένεια Στράκα, μαζί με άλλες πέντε οικογένειες, από το 1850 είχαν δημιουργήσει μεγάλη παράδοση στην βιοτεχνία παραγωγής λουκάνικου στο χωριό Σταγιάτες, στο Πήλιο, από ζώα που έφερναν ζωντανά κυρίως από την Μακεδονία. Τα έσφαζαν πίσω από την εκκλησία του χωριού και με αγνά υλικά έφτιαχναν τα καλύτερα αλλαντικά της Ελλάδος, με έναν ειδικό τρόπο. Μερικές γενιές Βολιωτών μεγάλωσαν τρώγοντας τα περίφημα Λουκάνικα Στράκα έχοντας υπ’ όψιν τους ότι τα Λουκάνικα Στράκα γίνονται πάντα με τις καλύτερες πρώτες ύλες. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα η νέα σειρά λουκάνικων με καυτερή πιπεριά εκτός των εντοπίων φίλων δημιούργησαν φίλους και στη Γερμανία, όπου εξάγονται με επιτυχία».

Ακολουθεί η συνταγή, ακριβώς όπως την δίνει η αλλαντοποιία των αδερφών Στράκα:

Φασόλια με καυτερή πιπεριά και Λουκάνικα Στράκα
Υλικά για 4 μερίδες

  • 500gr φασόλια μέτρια ξηρά
  • 300gr ντοματάκια τεμαχισμένα σε κονσέρβα
  • 4 κομμάτια λουκάνικο Στράκα (με ή χωρίς καυτερή πιπεριά)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • μερικά φύλλα φασκόμηλο

Εκτέλεση
Αποβραδίς βάζουμε τα φασόλια σε μία κατσαρόλα με νερό για να φουσκώσουν. Την άλλη μέρα τα βράζουμε και τα στραγγίζουμε. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι, τις σκελίδες του σκόρδου και τα λουκάνικα (αφού τα τρυπήσουμε σε πολλά σημεία με ένα πηρούνι) και τα σωτάρουμε μερικά λεπτά.

Βγάζουμε τα λουκάνικα από το τηγάνι και προσθέτουμε τα τεμαχισμένα ντοματάκια. Ετοιμάζουμε μια σαλτσούλα και προσθέτουμε τα στραγγισμένα φασόλια και τα φύλλα του φασκόμηλου. Μετά από λίγα λεπτά προσθέτουμε και τα λουκάνικα και τελειώνουμε το βράσιμο. Προσθέτουμε αλάτι, εάν χρειάζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αλέκας Κυφιώτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'