Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πώς ετοιμάζει ο Ναουμίδης τις πιπεριές του;

της Χριστίνας Ταχιάου Παραγωγοί + προϊόνταπιπεριές, Φλώρινα, έλληνες παραγωγοί

Είχα δει τον Πέτρο Ναουμίδη να παρουσιάζει το success story της οικογένειάς του, τις βιολογικές πιπεριές Φλωρίνης Ναουμίδη, στην ενδιαφέρουσα ημερίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην πρόσφατη Agrotica. «Είμαστε νέοι στον χώρο αυτό, εξάγουμε σε αρκετές χώρες, αλλά μη φανταστείτε κανένα μεγαθήριο: έχουμε μικρή παραγωγή κι είμαστε μια καθαρά οικογενειακή επιχείρηση», τόνισε.

Η οικογένεια Ναουμίδη διαθέτει από το 1972 εστιατόριο στη Λίμνη Βεγορίτιδα, στον Άγιο Παντελεήμονα νομού Φλώρινας. Διέθεταν δικά τους προϊόντα αποκλειστικά για τις ανάγκες του εστιατορίου, μέχρι που, το 2008, αποφάσισαν να  το κάνουν σε μεγαλύτερη κλίμακα. «Είμαστε μεγάλη οικογένεια, κάπου 15 άτομα, κι εργαζόμαστε όλοι» λέει ο κύριος Ναουμίδης. «Θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή τη μορφή, προς το παρόν, καθώς είναι ο τρόπος μας για να διασφαλίσουμε την ποιότητα των προϊόντων μας».

Και τι ποιότητα! Απ’ την αρχή ως το τέλος, διά χειρός Ναουμίδη. Από τους «γνήσιους» σπόρους που καλλιεργούνται στον τόπο όπου η πιπεριά ευδοκιμεί στα καλύτερά της, μέχρι τη μεταποίηση με τον παλιό, παραδοσιακό τρόπο: μια μια πιπεριά ψήνεται στα κάρβουνα και ξεφλουδίζεται στο χέρι. «Κάθε προϊόν μας ακολουθεί μια ιστορία, έχει το δικό του τρόπο συλλογής και επεξεργασίας. Έχουμε εξειδικευτεί στην πιπεριά, η δική μας δεν έχει καμιά σχέση με τη βιομηχανική του εμπορίου».

Τα προϊόντα Ναουμίδη διατίθενται σε καταστήματα με εξειδικευμένα ποιοτικά προϊόντα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στο εξωτερικό «δεν είναι εύκολο να μπεις στα μαγαζιά. Απαιτούν να είσαι ξεχωριστός. Θέλουν να δουν τοπικές ποικιλίες, βλέπουν ότι εμείς πηγαίνουμε να τους πουλήσουμε καμπερνέ και σοβινιόν κι απορούν γιατί θέλουμε να τους πουλήσουμε δικά τους προϊόντα!» 

Σύμφωνα με τον κύριο Ναουμίδη, «η Ιταλία είναι η πιο δύσκολη χώρα για εξαγωγές. Ήταν, όμως, η πρώτη χώρα στην οποία εξάγαμε! Η επιτροπή στην πρώτη έκθεση που συμμετείχαμε μας αξιολόγησε ως τους καλύτερους. Έχουμε γνώσεις, έχουμε ιστορία κι αυτό φαίνεται στο προϊόν. Για τους πελάτες μας στο εξωτερικό είναι πολύ σημαντικό το μικροκλίμα, το ότι ξεθάβουμε τις παλιές συνταγές, αλλά κυρίως το ότι η μεταποίηση γίνεται στον τόπο καλλιέργειας. Αυτό σημαίνει ότι δεν χάνεται τίποτα από τη στιγμή που η πιπεριά κόβεται. Η νωπή πιπεριά μας δεν ταξιδεύει.»

Το αγρόκτημα της οικογένειας Ναουμίδη βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων ενώ η μεταποίηση και η συσκευασία γίνοται στην πετρόκτιστη μονάδα τους, ένα ζωντανό παράδειγμα αρμονικού συνδυασμού παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και σύγχρονων εγκαταστάσεων. Μάλιστα, για να εξασφαλίσουν την ποιότητα και τη γνησιότητα της συγκεκριμένης ποικιλίας, διατηρούν δικό τους σπορείο. Οι σπόροι προέρχονται από αποξηραμένες πιπεριές της προηγούμενης σοδειάς.

Κι έτσι σκοπεύουν, προς το παρόν, να πορευτούν: χωρίς μεγαλεπήβολα σχέδια παρά μόνο με σημαία την ποιότητα και τη συνέπεια.

Πιπεριές Ναουμίδης, piperiesflorinis.gr
Λίμνη Βεγορίτιδα, Άγιος Παντελεήμονας, Φλώρινα
Τηλ. και Φαξ: +30 23860 61438
Μονάδα Παραγωγής: +30 23860 61238
piperiesflorinis@gmail.com, violetp9@gmail.com (Γραμματεία)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'