Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα άλλα γαϊδουράκια της Σαντορίνης

του Δημήτρη Μπούτου Παραγωγοί + προϊόνταμπίρα, έλληνες παραγωγοί, Σαντορίνη

Οι ελληνικές μικροζυθοποιίες δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν ευχάριστα. Τόσο για την ποιοτική τους υπεροχή, όσο και για τις ιδιαίτερες γεύσεις και αρώματά τους, ξεχωριστά σε κάθε περιοχή ανάλογα με τα υλικά που αξιοποιούνται. Πριν αρκετούς μήνες είχαμε ξεχωρίσει δέκα ετικέτες από ποιοτικές, ελληνικές μπίρες όμως οι καινοτόμες προσπάθειες συνεχίζονται αδιάκοπα. Από το νησί της Σαντορίνης αυτή τη φορά, μετά την ευκολόπιοτη Volkan, έρχονται τρία γαϊδουράκια: ένα τρελλό, ένα κόκκινο και ένα κίτρινο.

Photo: locatinglindsay.wordpress.com
Photo: locatinglindsay.wordpress.com

Πρόκειται για τις μπίρες της Santorini Brewing Company, που βρίσκεται στον οικισμό Μέσα Γωνιά και αποδεικνύεται ιδιαιτέρως κοσμοπολίτικη: το σχήμα - πυρήνα της εταιρείας αποτελούν ο Σέρβος Boban Krunic, ζυθοποιός, o Steve Daniel, Άγγλος οινέμπορος, η Αμερικανίδα Majda Anderson και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, οινολόγος και οινοπαραγωγός. Στο μικρό ζυθοποείο τους συνδυάζουν το νερό του νησιού με εκλεκτά είδη βύνης γερμανικής και αυστριακής προέλευσης. Ο λυκίσκος κατάγεται από Νέα Ζηλανδία, Όρεγκον, Τσεχία και Σλοβενία ενώ οι μαγιές που χρησιμοποιούν φέρουν ταυτότητα βελγική και αμερικανική.

Για όσους προσπαθούν να κατατάξουν τις μπίρες σε κατηγορίες, Lager, Ale, Weiss, γερμανικές ή βρετανικές, οι εμπνευστές τους τις χαρακτηρίζουν «υβρίδιο, μια διασταύρωση των ειδών χάρη στον συνδυασμό των πρώτων υλών και του νερού του ηφαιστειακού νησιού». Ο “τρελός” και ο “κόκκινος γάιδαρος” (κατά κόσμον Crazy και Red donkey) κυκλοφορούν σε σκουρόχρωμα καλλίγραμμα μπουκάλια σαμπάνιας μα και μικρότερα. Αρωματικές και οι δύο, πυκνές σε γεύση και ελαφρώς πικρές. Μάλιστα η Crazy donkey αποτελεί μπύρα “κατά λάθος”, καθώς είναι αποτέλεσμα πειραματισμών, δεν ήταν προγραμματισμένο να προκύψει. Ένα άκρως γευστικό λάθος ωστόσο, με φrουτώδες άρωμα και πλούσια, μεστή γεύση.

Ο μικρός της οικογένειας κίτρινος γαϊδαράκος (Yellow donkey) είναι μια ξεδιψαστική ξανθιά μπίρα, ευχάριστη και άξια επανάληψης! Όλες τους άφιλτρες και απαστερίωτες, που σημαίνει πως διατηρούν πολλές βιταμίνες και φυσική γεύση. Αλλά και αρκετά ευαίσθητες, καθώς χρειάζονται απαραιτήτως ψύξη για να διατηρηθούν σωστά. Έμπνευση για την ονομασία τους ήταν, τι άλλο, τα γαϊδουράκια του νησιού, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και της παράδοσής του. 

Μετά την Κρήτη, την Κέρκυρα, την Τήνο και τη Ρόδο η Σαντορίνη αποκτά τη δική της πρότυπη ζυθοποιία και μάλιστα φτιαγμένη από το μεράκι μιας ορεξάτης παρέας που διαθέτει πείρα, γνώση και φροντίζει ασταμάτητα για την καλή ποιότητα του προϊόντος. Με σύγχρονο, προσεγμένο εξοπλισμό, από την Αυστρία και την Ολλανδία, αποδεικνύουν πως εγχώρια συνεχίζουν να γίνονται αξιόλογες προσπάθειες ακόμα και σε είδη που δεν έχουμε μακρά παράδοση.

Είναι αξιοσημείωτο πως μια εταιρεία με έδρα την Ελλάδα προσέλκυσε ξένους ειδικούς, για να φτιάξει τούτη τη σειρά από μπύρες - άξιες όλες να αγαπηθούν από τους εντός συνόρων ζυθοπότες μα και να εντυπωσιάσουν εκτός χώρας. Με μια σύντομη βόλτα σε ταξιδιωτικά-γαστρονομικά blogs που αναφέρονται στη Σαντορίνη, διαπιστώνει κανείς πως οι τρεις “γάιδαροι” έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις και την αγάπη πολλών επισκεπτών του νησιού. 

Για τα σημεία πώλησης αλλά και περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις μπίρες οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα της εταιρείας santorinibrewingcompany.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'