Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τυριά Σοχού, τα Προικισμένα

του Δημήτρη Μπούτου Παραγωγοί + προϊόντατυρί, κασέρι, έλληνες παραγωγοί, Σοχός, Θεσσαλονίκη

«Όλα είναι θέμα μύτης», όπως ξεκαθάρισε η Αναστασία Λαμπρία, και μας το απέδειξε περίτρανα με το νοτισμένο της, αλλιώτικο σπανακόριζο. Αν το καλοσκεφτούμε, έτσι ξεχωρίζουμε όλα τα ονομαστά καλούδια: από τις ευωδιές και τη γεύση τους, που, μοναδικές καθώς είναι, τα καθιστούν αναντικατάστατα στη γευστική μας μνήμη. Με το παραπάνω θα συμφωνούν όλοι όσοι έτυχε να δοκιμάσουν κάποιο από τα θαυμάσια τυριά της εταιρείας "Σταμάτης Προίκας". Προικισμένα, κατά την επωνυμία τους, με μοναδική υφή και πιπεράτη γεύση.

Photo: bigandlittle@Flickr
Photo: bigandlittle@Flickr

Το ιστορικό τυροκομείο συμπληρώνει πάνω από έναν αιώνα λειτουργίας και αδιαφιλονίκητο έμβλημά του παραμένει το περίφημο “Κασέρι Προίκα Σοχού” με την ακριβή συνταγή παρασκευής του να διατηρείται μυστική. Η ιστορία της ονομαστής, οικογενειακής επιχείρησης ξεκινά πριν από 118 χρόνια, μόλις όμως το 1948 περνά στα χέρια του άξιου Σταμάτη Προίκα, πατέρα της σημερινής ιδιοκτήτριας, που δημιούργησε το πρώτο μικρό τυροκομείο στην περιοχή του Σοχού. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1979, σειρά στο τιμόνι της επιχείρησης παίρνει η Ελένη Προίκα. Από τις πρώτες τότε, αν όχι η πρώτη, γυναίκες στον χώρο της τυροκομίας, αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες. Ωστόσο η διαρκώς επιτυχημένη πορεία του τυροκομείου απέδειξε τη θηλυκή ηγεσία κάτι παραπάνω απο ικανή.

Σήμα κατατεθέν του τυροκομείου λοιπόν το κασέρι, φροντισμένο και αυστηρά ελεγμένο σε όλα τα στάδια της παραγωγής του, από την παραλαβή του γάλακτος ως και την τελική μορφή του τυριού. Προσπάθεια της επιχείρησης είναι να υπενθυμίσει πως το αληθινά ποιοτικό του είδους είναι το παλαιωμένο. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ίσως θυμούνται την επίμονη αναζήτηση των νοικοκυρών στα μπακάλικα για ελαφρώς μουχλιασμένο κασέρι - καίριο κριτήριο παλαιότητας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο το εν λόγω τυρί φτάνει στα μάξιμα της νοστιμιάς του, αφήνοντας ξεχωριστά αρώματα και αλησμόνητη γεύση. 

Αξιομνημόνευτο και το ημίσκληρο τυρί "Σοχινό", που κερδίζει επάξια την ονομασία του καθώς φτιάχνεται από γάλα ζώων ελεύθερης βοσκής στις εύφορες πλαγιές του όρους Βερτίσκου. Χημικά πρόσθετα και συντηρητικά δεν έχουν θέση εδώ, κυριαρχούν αυθεντικό άρωμα και γεύση, χαρισμένα από την τοπική χλωρίδα και πανίδα.

Η γκάμα αστείρευτη: τυριά Π.Ο.Π., ημίσκληρα, σκληρά, λευκά άλμης... η νόστιμη λίστα όλο και μακραίνει. Τους μερακλήδες του τυριού κερδίζουν συνήθως τα εμπλουτισμένα προϊόντα τυροκόμησης. Τυριά όλων των ποικιλιών με προσθήκες αρτυμάτων, όπως η καυτερή πιπεριά ή οι σπόροι ψημένου σουσιαμιού. Σε περίοπτη θέση βρίσκεται το "πιετίνι", που με ρίγανη, βασιλικό ή δυόσμο κατορθώνει να “κουβαλήσει” μέσα του όλες τις ευωδιές των γήινων μυριστικών.

Γαστρονομικά φεστιβάλ και περιοδικά γεύσης έχουν τιμήσει ουκ ολίγες φορές τα προϊόντα Προίκα, όμως λαμπρότερη επιβράβευση παραμένει η πολύχρονη πορεία του τυροκομείου, έχοντας κερδίσει σχεδόν τέσσερις γενιές καταναλωτών.

Τον αναλυτικό κατάλογο των προϊόντων, στοιχεία επικοινωνίας καθώς και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα, θα βρείτε στην πήρη ιστοσελίδα της επιχείρησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'