Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Όλα είναι ρόδινα

της Χριστίνας Ταχιάου Παραγωγοί + προϊόνταρόδι, ελληνικά προϊόντα

Ο Α.Σ.Ο.Π. (Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Αγίου Αθανασίου Δράμας) εδρεύει στον Άγιο Αθανάσιο του Δήμου Δοξάτου και παράγει τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά με την επωνυμία «Το ελληνικό ρόδι». Ιδρύθηκε το 2005 και το 2011 αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «Οργάνωση (Ομάδα) Παραγωγών». Ο βασικός τομέας δραστηριότητάς του είναι η καθετοποιημένη καλλιέργεια της ροδιάς, η παραγωγή χυμού και η εμπορική αξιοποίηση των προϊόντων της. Σε όλη την Ελλάδα 958 παραγωγοί καλλιεργούν τα 10.000 από τα 20.000 στρέμματα ροδιάς που καλλιεργούνται, συνολικά. Η μισή παραγωγή, δηλαδή, της ροδιάς προέρχεται από μέλη του Α.Σ.Ο.Π.

Photo: oleve@Flickr
Photo: oleve@Flickr

Τα πρώτα φυτά μπήκαν το 2008, οπότε το 2011 ήρθε η πρώτη παραγωγή. Ταυτόχρονα ολοκληρώθηκαν οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας, οι ψυκτικοί θάλαμοι, το συσκευαστήριο και οι εγκαταστάσεις χυμοποίησης. «Έτσι, απ΄το 2012, μπήκαμε στην αγορά με συγκροτημένη παραγωγή και ολοκληρωμένο σύστημα διακίνησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή εξάγουμε σε ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία, Βέλγιο, Ρωσία, Σουηδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Κύπρο», εξηγεί ο υπεύθυνος πωλήσεων, Παναγιώτης Αθανασιάδης.

Η υποδοχή της αγοράς υπήρξε «συγκινητικά θετική. Πρώτον διότι βγαίνοντας με brand name “Το ελληνικό ρόδι” ο κόσμος κατανόησε ότι πρόκειται για κάτι 100% ελληνικό. Έως τότε, τα προϊόντα ήταν μόνο εισαγόμενα, αμφιβόλου ποιότητας. Δεύτερον, επειδή το προϊόν μας είναι απόλυτα φυσικό, πιστοποιημένο και δεν έχει καμιά σχέση με τα νερωμένα ή προερχόμενα από συμπυκνωμένους εισαγόμενους χυμούς που κυκλοφορούσαν ως τότε.»

Το ίδιο θετική ήταν η υποδοχή και εκτός συνόρων, όπου το προϊόν συγκαταλέγεται στα κορυφαία του είδους. Στην πρόσφατη Anuga, τη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων της Γερμανίας και μια απ’ τις μεγαλύτερες του κόσμου, ο Α.Σ.Ο.Π. μετείχε και το προϊόν ξεχώρισε. Προς το παρόν διατίθενται τρεις κωδικοί: φρέσκοι καρποί ροδιού, χυμός 250 ml και χυμός 2 λίτρων. Σύντομα η γκάμα θα εμπλουτιστεί με μπαλσάμικο από ρόδι, σιρόπι ροδιού, γρεναδίνη και κουραμπιέ με ρόδι. (Οι κουραμπιέδες Καρβάλης από τον γειτονικό νομό Καβάλας είναι από τους πιο γνωστούς στην Ελλάδα). Στόχος είναι οι premium αγορές και όχι η παραγωγή φτηνών προϊόντων. «Στο εξωτερικό αναζητούν ελληνικά προϊόντα κι είναι διατεθειμένοι να τα πληρώνουν, αλλά έχουν πολλές φορές πρόβλημα με τη συνέπεια.»

Ας δούμε, τώρα, τη σκοπιά ενός καλλιεργητή. Συμφέρει η καλλιέργεια της ροδιάς; Ο κύριος Αθανασιάδης επισημαίνει ότι για να καλλιεργήσει κάποιος ροδιές πρέπει να έχει τη λογική μιας μακροχρόνιας καλλιέργειας που, όπως κάθε επένδυση, θα αποδώσει μετά από 3 με 4 χρόνια.

  • Η έκταση που απαιτείται είναι τουλάχιστον 10 στρέμματα.
  • Η ροδιά είναι ανθεκτικό φυτό, δεν χρειάζεται πολύ λίπασμα, ούτε πολλή δουλειά. Απαιτεί, όμως, συστηματική δουλειά.
  • Το κόστος για καλλιέργεια ροδιάς μέσω του Α.Σ.Ο.Π. περιλαμβάνει τα φυτά, το σύστημα άρδευσης, την πιστοποίηση, την τεχνική κάλυψη και καθοδήγηση και (απ’ τον τρίτο χρόνο) αξιοποίηση του προγράμματος ΕΛ.Γ.Α. για κάλυψη του χωραφιού με αντιχαλαζικό δίχτυ που δημιουργεί σκίαση και το κατάλληλο μικροκλίμα.
  • Το κόστος ανά στρέμμα ανέρχεται σε 430 ευρώ.
  • Ο Α.Σ.Ο.Π. είναι υποχρεωμένος να απορροφήσει όλη την παραγωγή των καλλιεργητών - μελών του.
  • Η τιμή που έχει διαμορφωθεί στην αγορά είναι (για το κιλό) 50-60 λεπτά η α’ και 20 λεπτά η β’ ποιότητα.

Ζητήστε περισσότερες πληροφορίες, ίσως σας συμφέρει!

Α.Σ.Ο.Π. e-rodi.gr
Άγιος Αθανάσιος Δράμας
email:
Διοίκηση: manager@e-rodi.gr, Πωλήσεις: sales@e-rodi.gr, Παραγωγή: production@e-rodi.gr, Γραμματεία: secretary@e-rodi.gr

Τηλ: 2521300928, Πωλήσεις – 6971985355, Θέματα Καλλιέργειας – 6944369679

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'