Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Simply greek: αληθινές σάλτσες!

του Δημήτρη Μπούτου Παραγωγοί + προϊόντασάλτσες, πατέ

Όσοι έχουν αποφασίσει να «δοκιμάσουν την τύχη τους» μαγειρεύοντας με έτοιμες σάλτσες του εμπορίου, θα συμφωνούν πως είναι (κάτι παραπάνω από) σπάνιο να εντοπίσεις εκείνες τις πραγματικά δεμένες στην υφή και τη γεύση τους. Ακόμα σπανιότερο δε να κρύβουν μέσα τους τη γνώριμη μυρωδιά της σπιτικής, ντοματένιας σάλτσας που πλημμμυρίζει το σπίτι σιγοβράζοντας.

Αυτό ακριβώς πετυχαίνουν τα ξεχωριστά σκευάσματα της Έλλης και του Μανόλη, κατά κόσμον Simply Greek, που εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, από τον Μάρτιο του 2012, καταπλήσσουν ανεξαιρέτως όσους τα γευτούν. Δοκιμάζοντας αρχικά τη «ντομάτα με σκόρδο», ήμουν βέβαιος πως ήταν φτιαγμένη από καλοφαγάδες για καλοφαγάδες - ίσως πρόκειται για έναν από τους απλούστερους συνδυασμούς γεύσεων, όμως το “απλώς ελληνικό” βαζάκι κατάφερνε κάτι μοναδικό: να γεύεσαι, σχεδόν, τη νόστιμη σάλτσα ήδη από την ευωδιά της. Κατόπιν η κυρίως δοκιμή. Η γεύση της γεμάτη, μεστή, με τη γλύκα της ντομάτας και την, σε γενναία δόση - 15% -, αψάδα του σκόρδου να δημιουργούν εικόνες από αχνιστές, κοκκινωπές μακαρονάδες και ζουμερές πίτσες - έξοχη! Αναζητώντας υλικά και λοιπά στοιχεία στο βαζάκι, τίποτα δεν ενοχλεί το μάτι: ούτε συντηρητικά, ούτε οι γνωστοί και ύποπτοι όροι.

Η Έλλη εξηγεί πως αυτός ακριβώς ήταν ο στόχος τους, «να καταλαβαίνει κάποιος τη γεύση της σάλτσας ανοίγοντας και μόνο το καπάκι της». Άλλωστε, όπως λέει και η ίδια, η λογική στην οποία βασίστηκαν οι σάλτσες, και τα πατέ τους, συμπυκνώνεται στο «ανοίγεις - τρως». Τη σειρά με τις σάλτσες συμπληρώνουν η «ντομάτα μελιτζάνα», που σίγουρα θα χαρίσει πλουμιστή γεύση σε ζυμαρικά και η «ντομάτα μαυροδάφνη», που δείχνει να “ζητάει” κυρίως κρεατικά σιγομαγειρεμένα στην κατσαρόλα ή καλοψημένα στα κάρβουνα. Θυμάρι, τσίλι, φέτα, ελιές και, ασφαλώς, βασιλικός αποτελούν, μαζί με τη ντομάτα, τα έτερα νόστιμα ζεύγη σάλτσας της ετικέτας. Τις εντυπώσεις κερδίζουν και τα πατέ: παντζάρι με φέτα και δυόσμο, ο κλασικός συνδυασμός σπανάκι-φέτα, η φλογερή πιπεριά και τέλος η ελιά με το καρύδι - συνδυασμένα με ζυμαρικά ή και, για τους ασυγκράτητους, απλώς αλειμμένα σε ψωμί.

Photo: Jacki@Flickr
Photo: Jacki@Flickr

Τα εύγευστα καλούδια παρασκευάζονται με περισσή φροντίδα: φρέσκα, καλοδιαλεγμένα υλικά, επιλεγμένοι προμηθευτές, ασταμάτητοι πειραματισμοί και αστείρευτο μεράκι. «Το καλύτερο και πιο δημιουργικό κομμάτι της παραγωγής είναι η φάση του πειραματισμού. Όταν βρίσκεσαι πάνω από την κατσαρόλα και γεύεσαι ασταμάτητα αμέτρητους συνδυασμούς. Ακολουθεί η δοκιμή τους από την καθιερωμένη κριτική επιτροπή: κάμποσους καλούς φίλους και τις, κάπως πιο αυστηρές, ως νοικοκυρές παλιάς κοπής, μαμάδες μας. Όλοι εκείνοι πρώτοι δοκιμάζουν τις νέες μας απόπειρες και, στην ουσία, αυτοί δίνουν την έγκρισή τους για το αν αξίζουν να “τρέξουν” ή όχι», όπως περιγράφει η Έλλη. 

Και φαίνεται πως το ένστικτο της “επιτροπής” δικαίωσε τους παραγωγούς: πέρα από τη θετική ανταπόκριση και τις άκρως ικανοποιητικές πωλήσεις εντός Ελλάδας, η «ντομάτα - σκόρδο» απέσπασε πέρυσι διεθνές βραβείο γεύσης στα έγκριτα Great Taste Awards. Η επιτυχία συνεχίστηκε και φέτος με τη «ντομάτα - μαυροδάφνη» να κερδίζει χρυσό βραβείο, στον ίδιο διαγωνισμό, ανάμεσα σε 9.738 προϊόντα και κατόπιν δοκιμής 405 κριτών! Αν και η διακίνησή τους εκτός συνόρων έχει ήδη αναπτύξει αξιόλογο δίκτυο, σε Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, μόλις προχθές οι σάλτσες της Simply Greek μπήκαν και επίσημα στα λονδρέζικα ράφια ενώ και η αμερικανική αγορά, ένα πιο φιλόδοξο στοίχημα, πρόκειται να τις υποδεχτεί άμεσα.

Τελευταίο μα όχι έσχατο: εκτός από τη μοναδική γεύση και ποιότητά τους οι σάλτσες εντυπωσιάζουν και με την προσιτή τους τιμή καθώς, με εξαίρεση εκείνη με τη μαυροδάφνη, στόχος των παραγωγών είναι το κόστος τους να μη ξεπερνά τα 3 ευρώ. Η Έλλη επισημαίνει: «θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα είδος που καθένας να μπορεί να το έχει καθημερινά στο τραπέζι του, αλλά οπωσδήποτε αγνό και ποιοτικό». Μακαρονάδες στη φωτιά λοιπόν, ζύμες να πλάθονται και σπεύσατε!

Στην ενημερωμένη ιστοσελίδα τους θα βρείτε αναλυτικότερες πληροφορίες για όλα τα Simply Greek προϊόντα, τρόπους επικοινωνίας καθώς και τα στοιχεία των σημείων που διατίθενται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'