Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Ο μεσιέ Νικολά και τα κρασιά της Καρδίτσας

της Χριστίνας Ταχιάου Παραγωγοί + προϊόντακρασί, έλληνες παραγωγοί

Κάπου άκουσα για τον γεωπόνο - οινολόγο Δημήτρη Κυρίτση, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Καρδίτσα. «Στην Καρδίτσα;» απόρησα. Έχει κρασιά η Καρδίτσα; Έχει και παραέχει κι έχει και παράδοση. Ο οινολόγος επιμένει ότι η περιοχή συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτύξει περαιτέρω την αμπελοκαλλιέργεια, την παραγωγή κρασιού αλλά και τον οινοτουρισμό καθώς, εκτός από το ιδιαίτερο ανάγλυφο (ορεινή - ημιορεινή ζώνη) στις ζώνες αμπελοκαλλιέργειας, υπάρχουν και τοποθεσίες, όπως η μαγευτική λίμνη Πλαστήρα, που μπορούν να προσελκύσουν και να κρατήσουν τον επισκέπτη όσο το δυνατόν περισσότερο.

Photo: Λίμνη Πλαστήρα, headlightonline.blogspot.gr
Photo: Λίμνη Πλαστήρα, headlightonline.blogspot.gr

Εκεί, στη λίμνη Πλαστήρα, βρίσκεται η μια από τις δυο ζώνες ΠΟΠ ερυθρού οίνου. Στο χωριό Μεσενικόλας. Και ξέρετε γιατί το λένε έτσι το χωριό; Επειδή πριν πολλές δεκαετίες κάποιoς μεσιέ Νικολά έφερε στην περιοχή μερικές ποικιλίες αμπελιού και φτιάχτηκαν κρασιά. Απ’ τον μεσιέ Νικολά ονομάστηκε το χωριό Μεσενικόλας, που σήμερα δίνει την ποικιλία «μαύρο μεσενικόλα» μαζί με τις «Syrah» και «Carignan». Μάλιστα στον Μεσενικόλα γίνεται και «Γιορτή Κρασιού» τον Αύγουστο.

Ποικιλία μαύρο Μεσενικόλα, panoramio.com
Ποικιλία μαύρο Μεσενικόλα, panoramio.com

Αμπέλια εντοπίζονται επίσης σε όλο τον νομό Καρδίτσας με τις συνολικές καταγεγραμμένες εκτάσεις να φτάνουν τα 5.500 στρέμματα. Μια δεύτερη περιοχή στην Καρδίτσα με παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια και στην οινοποίηση είναι το χωριό Δαφνοσπηλιά, όπου έχει καθιερωθεί η «Γιορτή του Σταφυλιού». Οι οινοποιήσιμες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Καρδίτσα είναι κυρίως το Μοσχάτο Αμβούργου (μεγαλύτερο ποσοστό), το Μπατίκι, ο Ροδίτης, η Λημνιώνα, το Ασύρτικο καθώς και αρκετές άλλες ελληνικές και ξενικές ποικιλίες (Carignan, Syrah, C. Sauvignon, Merlot, Chardonnay).

Στην περιοχή παράγονται οίνοι ΠΓΕ Καρδίτσα (Τοπικός οίνος Καρδίτσας) ενώ υπάρχει παράδοση και στο τσίπουρο. Ο κύριος Κυρίτσης βλέπει με ικανοποίηση ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από νέους που τελείωσαν τις σπουδές τους και αναζητούν απασχόληση για καλλιέργεια αμπέλου και οινοποίηση. Κι είναι σίγουρο ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος - κυριολεκτικά - για κάτι τέτοιο.

Αμπελώνας Καραμήτρου, Καρδίτσα
Αμπελώνας Καραμήτρου, Καρδίτσα

Τα οινοποιεία της περιοχής

  • Οινοποιείο Καραμήτρου στον Μεσενικόλα Καρδίτσας. Παράγει οίνους σε φιάλες και σε ασκούς καθώς και οίνο ΟΠΑΠ Μεσενικόλα από τις ποικιλίες Μαύρο Μεσενικόλα – Syrah – Carignan). (messenikolaswines.com)
  • Μενελαϊς Οινοποιητική, Κοϊθας - Λιακοπούλου, στον Κέδρο Καρδίτσας. Οινοποιείο - αποσταγματοποιείο, παράγει εμφιαλωμένους και σε ασκούς οίνους καθώς και τσίπουρο. (menelais.com)
  • ΕΑΣ Καρδίτσας: Οινοποιείο της ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών Καρδίτσας. Παράγει εμφιαλωμένους οίνους (τον ερυθρό οίνο ΟΠΑΠ Μεσενικόλα με τις ποικιλίες Μαύρο Μεσενικόλα – Syrah – Carignan), οίνους σε ασκούς καθώς και τσίπουρο.
  • Οινοποιία – αποσταγματοποιία Natura, του οινολόγου Θάνου Καραθάνου, με τους αμπελώνες να βρίσκονται στο Παλιούρι και στη Δαφνοσπηλιά Καρδίτσας. Παράγει εμφιαλωμένους οίνους και παλαιωμένο απόσταγμα “Puro”.
  • Αποσταγματοποιία – οινοποιείο με την επωνυμία «Τσίπουρο Λιάππα» στο Μουζάκι Καρδίτσας. Παράγει εμφιαλωμένο τσίπουρο και οίνους.
  • Οινοποιείο του Κοντοζήση (υπό ίδρυση) με αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας.
  • Οινοποιείο Καλαμάτα Αριστείδη Καλαμάτα στο Μεσενικόλα Καρδίτσας.
  • Αμπελώνες Εγγλέζου στην Καστανία Καρδίτσας. Παράγει χύμα οίνους και τσίπουρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'