Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μας βάζουν τα γυαλιά - από Xylo

του Δημήτρη Μπούτου Παραγωγοί + προϊόνταXylo eyewear, ξύλινα γυαλιά, ξύλο, Σύρος

«Κάποιες φορές, αρκεί µια πρωινή σκέψη για να αλλάξει δεδοµένα που θεωρείς παγιωµένα. Τρόπο ζωής, εργασία, καθηµερινότητα, και εν γένει την κοσµοθεωρία σου». Κάπως έτσι οι Περικλής Θερριός και Ελένη Βακονδίου συνέλαβαν την ιδέα που εδώ και τρία περίπου χρόνια αποτελεί τη βασική τους, δημιουργική το δίχως άλλο, απασχόληση: την παρασκευή ξύλινων γυαλιών ηλίου.

Πρόκειται για τα πρόσωπα που, μεταξύ άλλων, βρίσκονται πίσω από το εγχείρημα ονόματι Xylo eywear, το οποίο προσφάτως έχει διατυπώσει την πλέον πρωτότυπη και φινετσάτη πρόταση στα γυαλιά ηλίου, τον ξύλινο σκελετό. Δεν είναι οι μόνοι παγκοσμίως που αξιοποιούν το πολύχρηστο φυσικό υλικό για να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν γυαλιά. Είναι όμως οι πρώτοι που επιχείρησαν κάτι τέτοιο εντός συνόρων και μάλιστα από σχεδόν μηδενική οικονομική βάση. Διέθεταν την ιδέα μα όχι το «καύσιμο», τα χρηματικά κεφάλαια, για να φτάσουν από την έμπνευση στην πράξη. Σε αυτό το σημείο οι εκ Σύρου δημιουργοί συναντώνται με τον θεσμό του crowdfunding, ήτοι την διαδικτυακή µικροχρηµατοδότηση, που τα τελευταία χρόνια έχει καταγράψει εντυπωσιακές ιστορίες επιτυχίας.

Η κεντρική ιδέα είναι η εξής: κάθε χρήστης του διαδικτύου μπορεί να παρουσιάσει ένα επιχειρηματικό σχέδιο και να ζητήσει χρηματοδότηση από όσους πιστεύουν και διατίθενται να στηρίξουν το εγχείρημά του. Η Ελένη και ο Περικλής επέλεξαν το indiegogo, μiα διαδικτυακή πλατφόρμα που υποστηρίζει σχετικές πρωτοβουλίες. Το ποσό που ήδη συλλέγεται από την καµπάνια αυτή θα τους βοηθήσει να δημιουργήσουν στη βάση τους, τη Σύρο, μία βιώσιμη εταιρεία ξύλινων, χειροποίητων γυαλιών ηλίου, χάρη στις συμμετοχές όσων πιστεύουν στο εγχείρημα· δίκαια και δημοκρατικά.

Το πρώτο στάδιο της καμπάνιας τους είναι ενεργό στο εν λόγω site και η ανταπόκριση του κοινού παραμένει παραπάνω από ικανοποιητική. Ο αρχικός στόχος, εκείνος των € 15.000, ήδη επετεύχθη και οι δυο τους δηλώνουν γεμάτοι ενθουσιασμό και όρεξη να υλοποιήσουν το όνειρό τους. Επόμενος στόχος τους είναι η απόκτηση του αναγκαίου εξοπλισμού για παρασκευή γυαλιών από ξύλο ελιάς. «Αυτή ήταν η αρχική μας πρόθεση», αναφέρει η Ελένη. «Όμως το ξύλο της ελιάς απαιτεί ιδιαίτερη επεξεργασία, με προσοχή και κατάλληλους μηχανισμούς, τους οποίους προς ώρας δε διαθέτουμε».
Εξ ου και στράφηκαν σε ξύλα ευκολότερα στην επεξεργασία: zebrawood, παλίσανδρο, αµερικάνικη καρυδιά, ελληνική καρυδιά, wenge, έβενο και σφένδαµο. Τα πρώτα σχέδια για σκελετούς υλοποιήθηκαν αξιοποιώντας μία δανεική πριονοκορδέλα και εξελίχθηκαν χάρη στην εμπειρία και το υποδειγματικό μεράκι τους. Αμφότεροι έχουν μακρά εμπειρία στις ξυλοκατασκευές· ωστόσο εκείνη παραδέχεται πως ο Περικλής υπερέχει στο σχεδιαστικό μέρος. «Εγώ κατέχω όσα σχετίζονται με τα παντρέματα των υλικών, επομένως η συνεργασία μας εξελίσσεται άκρως αποτελεσματικά.»

Ο αριθμός των συνδυασμών στα γυαλιά τους φτάνει τους 16 και κάθε τεχνούργημα ξεχωρίζει για την άριστη ποιότητα των επιμέρους υλικών του. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το κόστος των γυαλιών, που, παρότι χειροποίητα, δεν ξεπερνούν τα 140 ευρώ ανά ζεύγος. «Το υψηλό ποσοστό κέρδους δεν είναι πρωταρχικός στόχος μας» εξηγεί η Ελένη. «Μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε ένα καλαίσθητο και αξιόλογο προϊόν, που να αρέσει στο κοινό και να το αγαπήσει. Να στήσουμε επίσης σταδιακά μία βιώσιμη επειχείρηση για να συνεχίσουμε το μεράκι μας».

Κάθε αγοραστής των εξαίσιων γυαλιών λαμβάνει συμπληρωματικά μια δερμάτινη θήκη καθώς και κηραλοιφή συντήρησης. Οι δημιουργοί επέλεξαν να μη χρησιμοποιήσουν χημικά υλικά για το στάδιο του φινιρίσματος. Παρασκεύασαν έτσι τούτη την κηραλοιφή βασισμένη στο λευκό κερί µέλισσας και το παρθένο ελαιόλαδο. Το φυσικό αυτό μίγμα χαρίζει αδιαβροχοποίηση στον σκελετό και του εξασφαλίζει ομοιόμορφη, σατινέ επιφάνεια. 

Απόθεμα δεν υπάρχει, η παρασκευή των γυαλιών ξεκινά με τη λήψη της παραγγελίας. Με περισσή επαγγελματική ευσυνειδησία η Ελένη τονίζει: «μας ενδιαφέρει να είμαστε συνεπείς ως προς τις ημερομηνίες παράδοσης, αυτός είναι ο κύριος στόχος μας μετά τη συνεχή φροντίδα για το φίνο αποτέλεσμα».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορείτε να παρακολουθήσετε, και, όσοι δύνασθε, να στηρίξετε την προσπάθεια των σχεδιαστών στον σύνδεσμο indiegogo.com/projects/xylo-eyewear καθώς και τη σχετική σελίδα τους στο facebook.

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'