Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Η σάλτσα που νίκησε την ανεργία

του Δημήτρη Μπούτου Παραγωγοί + προϊόντασάλτσα, Ημαθία, συνεταιρισμός, ροδάκινο, πιπεριές

Η ρήση «πενία τέχνας κατεργάζεται» βρήκε την πιο αντιπροσωπευτική εφαρμογή της χάρη στον γυναικείο συνεταιρισμό της Αγίας Μαρίνας Ημαθίας. Τον τελευταίο χρόνο οι γυναίκες της περιοχής πειραματίζονταν ασταμάτητα ώσπου να καταλήξουν στην παρασκευή μιας πρωτότυπης σάλτσας, βασισμένης σε ντόπια προϊόντα: ροδάκινα και καυτερές πιπεριές. Με αυτή την εξόχως γκουρμέ πρόταση έδωσαν τη δική τους απάντηση στο ζήτημα της ανεργίας που απασχολεί την ευρύτερη περιοχή.

Photo: allfourburners@Flickr
Photo: allfourburners@Flickr

Η τελική σύστασή της είναι αποτέλεσμα μακρών γαστριμαργικών πειραματισμών, καθώς θέλησαν να σχηματίσουν μια σάλτσα με γεύση αξιώσεων, πέρα από τις συνήθεις, που να μπορεί να σταθεί επάξια ως συστατικό σε εξεζητημένες συνταγές και μαγειρέματα. Για να οργανώσουν τούτη την προσπάθεια έστησαν έναν κοινωνικό συνεταιρισμό που προς ώρας βρίσκεται σε αρχικό στάδιο - ομοίως και η περίφημη σάλτσα τους σε φάση πειραματική. Ωστόσο σε λιγότερο από έναν χρόνο ευελπιστούν πως θα βρίσκονται εις θέση να παράγουν ποσότητες τέτοιες, που θα επιτρέπουν την προώθησή της εντός και εκτός συνόρων, αξιοποιώντας το διαδίκτυο και την από στόμα σε στόμα διάδοση του ξεχωριστού προϊόντος.

Πρωτότυπη μα κυρίως γευστική, η πρότασή τους θα κατακτήσει μεμιάς όποιον καλοφαγά την δοκιμάσει. Η δε επιτυχία του εγχειρήματος θα ωφελήσει τόσο τις ίδιες όσο και την τοπική κοινωνία. Αφενός τα κέρδη θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν την παραγωγή και, γιατί όχι, να διευρύνουν το φάσμα των αγαθών τους, αφετέρου θα ενισχύσουν το οικογενειακό τους εισόδημα. Εξίσου βασικό μέλημα του συνεταιρισμού, μετά τις πρώτες απολαβές, είναι να αυξηθούν τα εργατικά χέρια, συμβάλλοντας, στον βαθμό που δύνανται, στη μείωση της ανεργίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τους δείκτες ανάπτυξης η Ημαθία βρισκόταν σε αρκούντως ικανοποιητική θέση τις τελευταίες δεκαετίες. Άρχισε όμως να ολισθαίνει συνεχώς με αποτέλεσμα σήμερα, ειδικά σε ό,τι αφορά την ανεργία των γυναικών, να κατατάσσεται δεύτερη από το τέλος, κατά τον πρώην πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΓΕΣΑΣΕ), Θοδωρή Παπακωνσταντίνου.

Απώτερος στόχος του εγχειρήματος, που οργανώνεται σε μεγάλο βαθμό από το γραφείο ισότητας της ΓΕΣΑΣΕ, είναι να σχηματιστούν μικροί, κοινωνικοί συνεταιρισμοί σε όσο δυνατόν περισσότερους ελληνικούς δήμους, ώστε να τονωθεί τοιουτοτρόπως η τοπική οικονομία. Αν οι συνεταιρισμοί αυτοί πετύχουν, το ανθρώπινο δυναμικό θα πρέπει να αυξηθεί, άρα, έστω τοπικά και σταδιακά, θα καταπολεμηθεί η υψηλή ανεργία που μαστίζει τους περισσότερους δήμους της χώρας.

Όσον αφορά τον άξιο, νεοσύστατο συνεταιρισμό της Αγίας Μαρίνας, βραχυπρόθεσμος στόχος του είναι η πρωτότυπη συνταγή να πιστοποιηθεί και να αναγνωριστεί ως εμπορεύσιμη. Γι' αυτόν τον σκοπό το αρμόδιο τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει αναλάβει τους αναγακαίους ποιοτικούς της ελέγχους. Αναμφισβήτητα η προσπάθειά τους αποτελεί παράδειγμα λαμπρό για τους απανταχού μικρούς συνεταιρισμούς, να οργανωθούν, να αγωνιστούν και να αποδείξουν πως ως χώρα μπορούμε να παράξουμε και ασφαλώς να καινοτομήσουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'