Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Η τελευταία αμαρτία: το πιο χορταστικό μπισκότο

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςπρωινό, μπισκότα

Μία ανάσα από την αρχή της Εβδομάδας των Παθών, λίγο πριν το καθημερινό μας τραπέζι γίνει αυστηρά νηστήσιμο, ας επιτρέψουμε σε εαυτούς και αλλήλους μία τελευταία αμαρτία, ένα πληθωρικό και χορταστικό πρωινό: αφράτο και ευωδιαστό μπισκότο με απολαυστικές δόσεις σοκολάτας.

Photo: collegegirlcooking.wordpress.com
Photo: collegegirlcooking.wordpress.com

Μέσα σε μισή περίπου ώρα μπορούμε να ετοιμάσουμε το σχεδόν υπερμεγέθες γλυκό μπισκότο μας, που στην όψη θυμίζει περισσότερο κέικ αλλά γευστικά διατηρεί τις οικείες βουτυρένιες μυρωδιές των κλασικών και χειροποίητων μπισκότων. Τραγανό στην επιφάνεια, μαλακό και υγρό στο εσωτερικό, με τη σοκολάτα να μοιράζεται σε κάθε μπουκιά του, για το πιο γλυκό κυριακάτικο ξύπνημα του Απρίλη.

Για το μπισκότο της αμαρτίας θα χρειαστούμε

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 250 γραμμάρια βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 250 γραμμάρια σταγόνες σοκολάτας ή οποιαδήποτε σοκολάτα της αρεσκείας σας σε κομμάτια

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία υποδοχή του. Διαλέγουμε ένα ταψί, με διάμετρο περίπου 25 εκατοστών και τουλάχιστον τρία δάχτυλα βάθος, και το βουτυρώνουμε γενναιόδωρα. Σε ένα βαθύ σκεύος ή στο μπολ του μίξερ - οι εξοπλισμένοι εξ ημών - ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα το βούτυρο και τη ζάχαρη για περίπου δύο λεπτά. Με μία σπάτουλα ξύνουμε προσεκτικά τα τοιχώματα, ώστε να εκμεταλλευτούμε όλο το μίγμα μας. 
Δε σταματάμε να ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα αυγά, το ένα μετά το άλλο.

Μόλις τα υλικά μας έχουν ενωθεί προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το πολύ για 1 λεπτό. Ξύνουμε ξανά με τη σπάτουλα και ανακατεύουμε. Η στιγμή της σοκολάτας έφτασε: Ρίχνουμε περίπου τη μισή και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τη σπάτουλα μέχρι να μοιραστεί παντού - άλλωστε ποιος δεν αναζητά έστω ένα κομμάτι σοκολάτας σε κάθε μπουκιά μπισκότου; Βάζουμε το μίγμα μας στο σκεύος που θα το ψήσουμε και το πιέζουμε ώστε να το καλύψει απ' άκρη σ' ακρη ενώ στρώνουμε πρόχειρα την επιφάνειά του με τη σπάτουλα. Όση σοκολάτα απέμεινε - και δεν καταναλώσαμε την ώρα που η ζύμη ετοιμαζόταν - την μοιράζουμε στην επιφάνεια του μίγματος και πατάμε ξανά ελαφρώς τη ζύμη.

Ψήνουμε το μπισκότο για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να δούμε πως η ζύμη έχει ροδίσει περιμετρικά και έχει ξεκολλήσει από το ταψί ενώ στο κέντρο παραμένει σχετικά πεσμένη και υγρή. Ξεφουρνίζουμε, οι υπομονετικοί περιμένετε 10 με 15 λεπτά για να κρυώσει, οι ανυπόμονοι ξεκινάμε αμέσως: κόβουμε το μεγάλο μπισκότο σε όσα κομμάτια θέλουμε, όπως θέλουμε. Για ηδονικότερο αποτέλεσμα θα το γαρνίρουμε με παγωτό της αρεσκείας μας και μεμιάς μεταμορφώνεται σε πλούσιο, δροσερό επιδόρπιο.

Περίσσεψε για την επόμενη μέρα; Ακόμα καλύτερα, η γεύση του θα είναι βελτιωμένη και ασυναγώνιστη!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'